Kwaśniewski: NATO učinilo zásadní obrat a vděčíme za to Putinovi

8. 9. 2014 Polskie radio
„NATO dospělo k zásadnímu obratu a kdybychom se ptali, komu za to vděčíme, tak nepochybně Putinovi. Je to on, kdo dal NATO nový impuls“, řekl v rádiu Jedynka bývalý prezident Aleksander Kwaśniewski.


Kwaśniewski soudí, že rozhodnutí, která byla učiněna v průběhu summitu NATO v Newportu, byla “přijata v atmosféře zjevného nebezpečí.” – Zejména v pobaltských zemích je tento strach velmi velký a odůvodněný. Jejich síly nejsou schopny zabránit sabotážím. „NATO se s nimi vypořádá velmi dobře“ , uvedl v pořadu “Signály dne”, bývalý prezidenta.

A dodal: „Trochu žijeme v takové euforii, protože každý den máme další úspěch: Premiér jede Bruselu, příští summit NATO bude ve Varšavě, “vrcholný” ve Štětíně. Nemůžeme si nevšimnout, kontextu, který je velmi dramatický. Doba, ve které žijeme, jsou těžká, a zdá se, že může být ještě těžší.

Kwasniewski se také vyjádřil k otázce hrozeb v Iráku a Sýrií v podobě islámského státu. USA apeloval během summitu NATO na deset spojeneckých zemí, včetně Polska, aby udeřily na islamisty.

Žijeme ve větším ohrožení než před i dvěma nebo třemi lety. Tato rizika jsou trvalá. Měli bychom si zvyknout na to, že problém islámského radikalismu bude muset být řešen i v nadcházejících desetiletích. Také problém Ukrajiny může trvat mnoho let. Proto je základním principem západním světě musí být solidarita. To znamená, že princip “my vám pomůžeme na východě, a vy pomozte nám v Iráku a Sýrii” je zcela pochopitelný a přijatelný, poznamenal.

Životopis úspěšného převlékače kabátů zdroj:

Aleksander Kwaśniewski (* 15. listopadu 1954) je bývalý prezident Polské republiky v letech 19952005.

Narodil se v rodině lékaře a vystudoval na Gdaňské univerzitě ekonomii dopravy. Během studia působil v Socialistickém svazu polských studentů a už ve 23 letech vstoupil do Polské sjednocené dělnické strany (tehdy v Polsku vládnoucí strana komunistického typu). Byl jejím členem až do rozpuštění v roce 1990. V letech 19811990 byl mimo jiné novinářem (šéfredaktor týdeníku ITN a deníku Sztandard Mlodych. V letech 1985 až 1989 byl ministrem mládeže a sporu ve vládě Zbigniewa Messnera a poté Mieczyslawa Rakowského. Ministrem mládeže a sportu se stal jako nejmladší ve věku 31 let.

V letech 19881991 byl předsedou Polského olympijského výboru. Od února do dubna 1989 se účastnil jednání s demokratickou opozicí (tzv. jednání u kulatého stolu), kde zastupoval vládní (komunistickou) stranu. Kwaśniewski stál při vzniku obnovené levice v Polsku. Od ledna 1990 je předsedou Hlavní rady Sociální demokracie Polské republiky (SdPR), která je hlavní silou koalice Svaz demokratické levice (SLD), která zvítězila v parlamentních volbách 1993. V roce 1995 se stal prezidentem, když ve ve druhém kole prezidentských voleb porazil Lecha Wałęsu. V dalších prezidentských volbách v roce 2000 funkci obhájil. V roce 2005 byl ve funkci vystřídán Lechem Kaczyńským.

Ocenění: rytíř Velkého kříže Řádu Lázně, Řád Isabely Katolické (límec), Olympijský řád, Řád bílé orlice, Řád Bílého lva, a velkokříž Řádu čestné legie