Štvanice rozhodujících českých médií na poslance ČSSD Humla

Jiří Paroubek
8. 9. 2014    Vaše věc
Nebudu se zabývat politickými názory pana poslance Humla, zda je socialistou či sociálním demokratem, a už vůbec mi nepřipadá debatovat o tom, zda je demokrat. Štvanice, kterou proti němu rozpoutaly některé sdělovací prostředky, dobře znám z vlastní zkušenosti. Zažil jsem takových štvanic celou řadu.

Například v MfD z dnešního dne si můžeme přečíst text s názvem „Konspirační teorií Stanislav Huml plivl do tváří obětem násilí“ od T. Marjanoviče, kde se například můžeme dočíst, že: „…faktem také je, že letadlo nad Ukrajinou sestřelili promoskevští separatisté, když zjevně chtěli hned naostro vyzkoušet systém Buk, který právě vyfasovali od Rusů.“

Netrpím spřádáním konspiračních teorií. Nemyslím si na rozdíl od pana Humla, že útok na New York a na Washington dne 11. září má na svědomí CIA. To je skutečně hloupost. Ale tvrdit tak, jak to dělá Marjanovič, že faktem je něco, co je teprve ve stádiu vyšetřování, je drzá nehoráznost. Může se stát, že výsledky vyšetřování, které vede mezinárodní vyšetřovací komise, jejímž členem pan Marjanovič skutečně není, pro něho mohou být velmi překvapivé.

Myslím si, že česká média by měla přestat se skandalizací politiků ve stylu prvorepublikového stříbrňáckého tisku anebo starorežimního Rudého práva. Tímto způsobem není možné vést seriózní diskusi. Řekl bych, že tyto praktiky jsou součástí politiky zastrašování, a byť s většinou názorů pana Humla nesouhlasím, musím se jej lidsky zastat. Ve skutečné demokracii má na své názory právo i ten, kdo se mýlí.