Mýtus neoliberalismu

Sio
24. 9. 2014  zdroj
Dnešní elity se nás snaží přesvědčit, že je potřeba vytvořit co nejslabší stát, a uvolnit ruce pro svobodnou soutěž, pustit vpřed to nejsilnější, nejkonkurenceschopnější, nejživotaschopnější. Pak prý nastane skutečný blahobyt. Trh to vyřeší. Zavání to pokrytectvím a pokrytecké to skutečně je. Pokusím se říci, proč.

Problém je v tom, že na vrcholku moci je to jen zdánlivě nejsilnější, ale ne to nejživotaschopnější nebo snad nejkonkurenceschopnější při skutečně rovných podmínkách. Pokud si vezmeme analogie z přírody, tak dinosauři sice vládli Zemi po stovky miliónů let (to zase tak povzbudivě nezní :), ale nakonec vyhynuli a předali moc menším savcům s větším mozkem. Neustáli změnu podmínek – výkyv daný změnou životního prostředí. Prostě proto, že příliš narostli, a jejich přežití bylo založeno jen na velikosti a síle. Přežili z nich ti menší, třeba ještěrky, ale o světovládě si ještěrky, ba i mloci mohou nechat jen zdát.

Nejmocnější státy a nejmocnější firmy dinosaury v mnoha aspektech připomínají. Stačí si přečíst Zákony profesora Parkinsona a je jasno.

Tak proč se tedy tak dlouho drží u moci? Tvrdím, že to není díky jejich konkurenceschopnosti na trzích. Je to právě tím, že mají obrovskou moc, a trh zdatně ohýbají ve svůj prospěch. Schvalují si zákony šité jim na míru, požírají menší konkurenty pomocí špinavých praktik, oblbují obyvatelstvo přes školský systém a média. Dusí ekonomiku i celou společnost.

Jak konkurovat velkým korporacím, když na rozdíl od malých a středních neplatí daně a vysávají stát? Když korupcí získávají ty nejlukrativnější (a předražené) zakázky právě od státu, který je prý jejich nepřítel? Když stát sanuje jejich ztráty protože jsou too big to fail? Když si lobbingem nechávají schválit zákony, které jim zajišťují daně menší, než mají malé a střední firmy a popřípadě žádné? Viz zde.

To, co je zničí, je přesně to, za co se licoměrně schovávají. Je to právě síla reality, tedy reálné tržní zákony. Díky špinavým praktikám (které tu byly i za socialismu, stát byl univerzální monopol) křivícím trh se ekonomická síla dnešních dinosaurů hroutí a to viditelně. Stát možná opravdu není nejlepší hospodář, ale pokud není jen loutkou v rukách korporací a bank, řídí trh daleko lépe, než to dělají banky a velcí hráči. Ve prospěch většiny obyvatelstva a k vyšší prosperitě.

Prosperita je dnes nahrazována represí, deficitem demokracie, posilováním lživých médií a silových řešení doma i v zahraničí. Vede k válkám a zabíjení i vlastního obyvatelstva tak jako v minulosti – historie je posetá příklady zločinů imperialismu. Poslední příklady zločinů a lží vidíme na Ukrajině. Také vidíme příklady hlouposti dinosaurů. Píší o tom lidé, které nelze podezírat s rusofilství anebo lásce ke komunismu. (zde)(zde)

To, co dělá z demokracie parodii ze státu pokorného sluhu elit a nepřítele zbytku společnosti není trh. Není to dokonce ani liberalismus. Je to neofeudalismus elit. Ten způsobuje pokřivování trhu, asociálnost státu k většinové společnosti a zároveň jeho laskavost k symbolickému 1% nejbohatších. Za liberalismus a tržní zákony se pouze schovávají, pro ně neplatí ani jedno. Podobně se schovávají za právní stát, ze kterého samy dělají jen iluzi. Svoboda slova má také své meze, příklady Bradley Manning a Tom Snowden jsou jen ty nejkřiklavější.

Zdravé občanské společnosti, zdravé demokracii postačuje k prosperitě občanů vlastní produktivita. Imperialismu elit utlačujícímu vlastní obyvatelstvo ne. Nepřežije bez expanze a neumí přežít jen na vlastní účet. Proto války a astronomické výdaje na zbrojení, proto světovláda dolaru, vedoucí k vysávání celých kvazikolonií, proto zadluženost států, korupce a lži.

Bez toho to nejde. Dinosaurus elit je navíc ze své podstaty predátorem.