Obama: Sankce vůči Rusku mohou být zrušeny,ale v záloze je i zavedení nových.

6. 9. 2014 AC24
Sankce vůči Rusku mohou být zrušeny, pokud na východě Ukrajiny bude dlouhodobé příměří. Prohlásil to americký prezident Barack Obama po skončení summitu NATO ve Walesu.
Podle jeho slov může dohoda o zastavení palby na Ukrajině, která byla podepsaná v Minsku, pomoci k dosažení míru. Ale pouze tehdy pokud bude vyplněna.Obama je přesvědčen, že nyní domobrana na jihovýchodě Ukrajiny “musí splnit své závazky.”Přitom neuvedl, že podepsanou dohodu musí splnit i kyjevská vláda.


Americký prezident potvrdil, že NATO a USA budou i nadále vojensky působit v baltském a černomořském regionu.

Členové EU se v průběhu tří dní rozhodnou o zavedení nových sankcí vůči Rusku. Prohlásil to v pátek italský předseda vlády Matteo Renzi na tiskové konferenci.

Šéf italské vlády uvítal dohodu mezi ukrajinskou vládou a domobranou o zastavení palby. Podle jeho slov zrušení nebo pozastavení sankcí vůči Rusku závisí na tom, jak se budou plnit body v Minsku podepsané dohody.

Moskva doufá, že Evropská unie vezme na vědomí minskou dohodu o zastavení palby mezi ukrajinskou armádou a domobranou při rozhodování o sankcích. Prohlásil to stálý zástupce Ruska při EU Vladimir Čižov.

V pátek v hlavním městě Běloruska kontaktní skupina podepsala protokol o okamžitém zastavení palby na Ukrajině počínaje 18. hodinou místního času.