Prozřela jsem: řekla Ruslana, symbol Majdanu. Domlouvat se mohou jen živí: generál Ruban

 5. 9. 2014, video 6:12, zdroj Youtube

Velmi populární ukrajinská zpěvačka Ruslana (Ruslana Lyzičko, 1974), která se výrazně podílela na “úspěchu” Majdanu, se vrátila z Donbasu, uspořádala tiskovou konferenci a na ní řekla užaslým novinářům, že prozřela.

Po návratu z Doněcka, kam odejela, aby pomohla vyjednat osvobození asi 16 ukrajinských vojáků, okamžitě uspořádala tiskovou konferenci spolu s generálplukovníkem Volodimirem Rubanem, na níž prohlásila, že se mýlila, když podporovala politiku (nové) ukrajinské vlády. Dodala také: “Porošenko si s námi zahrává.”

Ruslana Lyzičko a Volodimir Ruban po návratu z Donbasu
“Přijela jsem do Doněcka a viděla něco, co jsem nečekala, že někdy uvidím. Doslova se mi “rozjel mozek. Střely létají na vlastní!” – řekla pobouřená Ruslana. “Je nezbytné a jednoduché – zastavit palbu, ukončit válku a krveprolití. A jestli politici uvažují jinak, ​​ tak to znamená, že je v tom jistý druh chemie, nějaký nepořádek, nějaké nepoctivé hry.”
Podle Ruslany, musí ukrajinští novináři jít na frontu aby zjistili, kde je pravda a kde lež.

“Pokud jsi tak odvážný, tak příště pojeď se mnou,” pozvala zpěvačka jednoho z kyjevských reportérů. “Všechno uvidíš a pochopíš mě.”

Umělkyně řekla, že její auto, ve kterém jezdila s premiérem Doněcké lidové republiky Alexandrem Zacharčenkem, se dostalo pod palbu.
“Kdo koho napadl, čí to byly střely – vůbec nemůžu pochopit. Ale je zcela jasné, že my střílíme do svých vlastních! Já se jako první tloukla v prsa a říkala, u nás není občanská válka. Ale ukázalo se, že jsem se mýlila,” přiznala Ruslana novinářům.

Zpěvačka řekla, že je zklamaná i ze samotného vůdce Petra Porošenka. Ruslana vyprávěla, jak se 28. srpna zúčastnila demonstrace v Kyjevě před budovou úřadu prezidenta. Na shromáždění přišli příbuzní a přátelé vojáků ukrajinské armády, kteří byli obklíčeni u Ilovajska. Zpěvačku pobouřilo, že žádný z představitelů blízkých Porošenkovi mezi demonstranty nepřišel.

“S lidmi je potřeba pracovat, mluvit s nimi, vyjádřit svůj postoj. A dovolte mi, abych vám řekla šokující větu, Porošenko mě nevyslyšel, když jsem stála u budovy jeho úřadu. Když jsem dorazila do Donbasu, Zacharčenko mi naslouchal” shrnula zpěvačka.


Ruslana na Eurovizi 2004 zvítězila s písní Wild Dances

Ruslana, vítězka Eurovize 2004, se aktivně účastnila protestů na Majdanu. Na začátku prosince 2013 dokonce hrozila upálením se na hlavním náměstí v Kyjevě, v případě, že v zemi “neproběhnou změny.” Za aktivní občanský postoj udělili Ruslaně neoficiální titul “Symbol Majdanu,” a v únoru ji ukrajinští politici slibovali místo v novém parlamentu. 

gen. Volodimir Ruban

Neméně zajímavá slova pronesl V. Ruban: “Lidé se nechtějí navzájem zabíjet. Pro nikoho není snadné střílet, přesto zabíjeli. Je příliš mnoho zabitých a jsou otazníky nad oficiálními údaji o padlých a nezvěstných, mnoho dotazů. Lidé na obou stranách – byli jsme na ukrajinské části i na části doněckých a luhanských oddílů, oni už toho mají plné zuby, 4 měsíce nesmyslného ničení druh druha. Lidé, kteří mluví jedním stejným jazykem, chápou jeden druhého, mají stejnou výchovu… Provádějí smělé vojenské operace a přitom právě oni se první začali domlouvat (vojáci a domobrana). Nic jim nebrání zavolat jeden druhému, aby se zastavil boj. Byla situace, kdy se začala palba, velitel zavolal luhanské straně, poprosil: dejte nám půl hodiny, my jsme ještě kaši nedovařili, potřebujeme jednou kaši dovařit a luhanská strana (DNR) zastavila palbu na ten čas, na 30 minut, dokud ukrajinští nedovařili kaši, potom rozdali tu kaši, ukryli se a přečkali tam obstřelování a přesně stejná situace byla i opačně. Bylo by to legrační, kdyby to nebylo tak vážné, ano, je to pravda, oni se umějí domlouvat. Když se nedomluví ti nahoře, bojové oddíly se domluví mezi sebou, domluví se rychleji.”
Novinářům na závěr řekl: “Přišli jsme se s vámi poradit. Nikdo neví, jak nám je. Pojďme se poradit, jak zastavit zabíjení, vždyť domlouvat se mohou jen živí.”
video z tiskovky:

…a třeba vám teď zlepší náladu i vítězná píseň Ruslany na Eurovizi 2004:
A možná doplujeme do lepších časů a zahrajeme si i některé pěkné písničky, které Ruslana zpívá v ukrajinštině a které mají originální šmrnc. Doufejme!