Rusko navrhuje Západu novou strategii boje s terorismem


Sergej Duz
17. 9. 2014 ruvr.ru
Rusko vyzývá světové společenství, aby vypracovalo komplexní strategii boje s terorismem. Experti doufají ve zdravý smysl Západu, který dosud dával přednost tradičním, ovšem chybným metodám.Podle slov ruského ministra zahraničních věcí Sergeje Lavrova je hrozba terorismu mnohem komplexnější, než dnešní program, a z hlediska zeměpisného je mnohem rozsáhlejší. Je třeba prozkoumat hlubinné příčiny, nikoli pouze příznaky vzestupu vlny extremismu.

 K serióznímu rozhovoru o terorismu došlo na mezinárodní konferenci v Paříži, na kterou se sešli zástupci asi 30 států. Důvodem k této schůzce byly události v Iráku, kde neuvěřitelná úroveň násilí hnutí Islámský stát nás opravňuje k tomu, abychom už hovořili o hrozbě pro celé lidstvo. Účastníci schůzky se dohodli, že budou poskytovat iráckým úřadům všestrannou, tedy i vojenskou podporu. V závěrečném komuniké se neupřesňuje, o jaká konkrétní opatření vojenského rázu jde. Zdůrazňuje se pouze, že budou v naprostém souladu s požadavky a potřebami iráckých úřadů, a současně budou odpovídat mezinárodnímu zákonodárství a nebudou vystavovat nebezpečí civilní obyvatelstvo.

Rusko navrhuje, aby byla svolána mezinárodní konference za účelem hluboké a komplexní analýzy problémů extremismu a terorismu na Blízkém východě a v severní Africe. Podle slov ruského ministra zahraničních věcí Sergeje Lavrova je hrozba terorismu mnohem komplexnější, než dnešní program, a z hlediska zeměpisného je mnohem rozsáhlejší. Je třeba prozkoumat hlubinné příčiny, nikoli pouze příznaky vzestupu vlny extremismu:

-Rusko už dávno nastoluje otázku terorismu na Blízkém východě a v severní Africe po tak zvaném arabském jaru, kdy byl úkol svržení režimu důležitější než úkoly boje s teroristickou hrozbou. Rusko se nesnaží někoho obviňovat z dřívějších omylů. Vychází ovšem z toho, že k ponaučením z minulosti se musí přihlížet při vytváření nové strategie. Nesmíme zapomínat na to, že dvojí normy musí jít v boji s terorismem stranou, že nejsou „dobří“ a „špatní“ teroristé a že v boji s terorismem je nezbytná důslednost.

Přitom je Rusko připraveno zapojit se do vypracování dodatečných společných opatření v boji s terorismem. Poskytuje už značnou vojenskou a jinou pomoc v zájmu upevňování protiteroristického potenciálu Iráku, Sýrie a dalších států regionu, které se nacházejí na přední linii v boji proti Islámskému státu a dalším extremistickým skupinám.

„Vůdcové Islámského státu si nesmějí dělat žádné iluze. Nejsou zástupci islámu a nikdo jim nikdy nedovolí, aby vytvořili vlastní stát“, prohlásil ruský ministr zahraničních věcí. Zajistit úspěch může jen to, že všechny akce budou vycházet z pevného a jasného pochopení toho, že vzestup vlny extremismu je hlavní hrozbou pro celý region.
Číst všechno: http://czech.ruvr.ru/2014_09_16/Rusko-navrhuje-Zapadu-novou-strategii-boje-s-terorismem-9992/