Ruský letec: Vyšetřování havárie Boeingu musí být absolutně otevřené

9. 9. 2014     ruvr.ru
Pilot a viceprezident odborového svazu ruských letců Alfred Malinovskij hovoří v interview pro Hlas Ruska o možných potížích ve vyšetřování katastrofy malajsijského Boeingu nad Ukrajinou, o tom, proč nemůže jednoznačně důvěřovat vyšetřovatelům, a jak udělat, aby se všichni dozvěděli pravdu o tomto neštěstí.

Předběžná zprávy o průběhu vyšetřování havárie Boeingu se zakládá na údajích shromážděných za dost krátkou dobu, dva měsíce. Nakolik se dá těmto údajům důvěřovat?
Jde o předběžnou zprávu. Důvěřovat nebo ne, to je složitá otázka. Osobně si myslím, že nikoliv. Protože ti, kdo disponují informacemi, jsou pod velkým nátlakem ze strany USA, EU atd. Ale tyto informace poskytují přece jen expertům možnost zanalyzovat celou situaci.

Dva měsíce samozřejmě nestačí na definitivní závěry. Avšak nejde o případ, kdy bylo zrušeno spojení s posádkou, a vyšetřování začíná otázkou, proč k tomu došlo apod. Tady je mnohé jasné: letadlo bylo sestřeleno. Zbývá jenom zjistit, kdo ho sestřelil.

Je podle vás třeba změnit sestavu expertů pro další etapy vyšetřování s ohledem na krajně politizovaný kontext tragédie?

Především musí být vykonána expertíza, čím bylo zasaženo letadlo: střelou z kulometu, děla nebo z raketometu. To se dá zjistit. Pak je třeba zanalyzovat vnitřní rozhovory posádky, aspoň nějaké fráze, dokonce po zásahu, když nebyl do letecké kabiny. A také rozhovory s věží. Velmi důležité je zjistit, proč je věž poslala právě touto trasou. Tato informace nebyla dosud zveřejněna. Co se týče sestavy skupiny expertů, mám za to, že se má „virtuálně rozšířit“: všechno musí být nanejvýš otevřené, průhledné, dostupné všem zemím, protože nejde o vnitřní případ, jde o nadnárodní problém. Musí být umožněn přístup ke všem nejmenším podrobnostem. Aby všichni experti měli možnost posoudit existující verze a předběžné závěry.

Publikace závěrečné zprávy se plánuje v červenci 2015.

Nakolik je tento termín realistický?

Z vlastní praxe mohu soudit, že jeden rok celkem stačí. Víme, že letoun byl sestřelen, zbývá zjistit, kdo to udělal.

Existuje, podle vašeho mínění, nutnost dalšího povinného zveřejnění předběžné zprávy? Třeba za půlroku?

Myslím, že tuto zprávu budou chtít všichni, a nikoli za půlroku, musí to být stálá a nepřetržitá informace pro celý svět o tom, jak jde vyšetřování, jaké má nové verze. Protože půl roku je dost dlouhá doba, za tento čas se dá leccos zatajit, ustoupit zpátky, ale když jde vyšetřování krok za krokem, a jeho výsledky jsou zveřejňovány, pak se dá ustoupit maximálně o poslední informaci.