Sebevražda protiruskými sankcemi

11. 9. 2014 Freeglobe  
Až do této chvíle Evropa přes pompézní rétoriku odmítala přijmout takové sankce, které opravdu zasáhnou Rusko na citlivém místě: tím jsou jeho energetičtí titáni Gazprom, Rosněfť a Transněfť. Důvod je prostý: přijetím sankcí vůči těmto energetickým exportérům Evropa ohrozí vlastní stabilitu dovozu energií (Rusko představuje 30 % celkového německého dovozu energie) a zima se přibližuje každým dnem. V tomto světle vypadají chystané sankce jako ekonomická sebevražda. To vše se ale patrně změnilo minulý pátek, kdy Financial Times z uniklé zprávy poukazují, že další evropské sankce budou směle zaměřeny tam, kam se doposud ještě nikdo nepokusil mířit.

To ovšem může znamenat, že sázky se pro Rusko a tím pádem i pro Evropu staly až příliš reálné, protože Putin nebude mít jinou možnost, než opravdu eskalovat odvetné sankce, což může po omezení dovozu potravin znamenat jen jedno: omezení dodávek plynu do Evropy.
Také to znamená ale další věc: připomeňme si, že před deseti dny Gazprom oznámil přijímání plateb v rublech a juanech.
Jestliže dojde k naplnění evropských sankcí, zrychlí se také embargo na dolar a Euro, protože Rusko se bude muset rychleji odklonit od západu a petrodolaru. Jediný a jasný vítěz je zde: Čína, která téměř jistě pomůže Rusku ve financování , kdy si ale sama určí své podmínky a symbiotický vztah Rusko-Čína se tím jen posílí a donutí Rusko spoléhat téměř výlučně na Čínu jako obchodního partnera.
Co udělá čínský prezident v této situaci, kdy drží veškeré trumfy západu, východu a také Afriky v ruce, není zatím známo, i když v této situaci nám poskytnou vodítko tisíce tun zlata, které záhadně vstupují do země, a o kterých nikdy nic neslyšíme.