Separatista sem, separatista tam, ale Kosovo je “sui generis”…?

Břetislav Olšer
11. 9. 2014 Olšer.blog.idnes
A co bude s nezákonně rozděleným Kyprem na tureckou a řeckou část…? Že by za to mohlo NATO, v němž obě země jsou…? Mám toho plné zuby; lidé se dělí na soudné, co chápou neférovou přesilu Západu nad Ruskem, třicet armád EU, NATO a USA proti jedné Putinově, co na rozdíl od stovek vojenských základen USA po celém světě, nevytvořil Putin mimo Rusko defacto žádnou. Protiputinovští fanatici to vše sice chápou, ale raději by se do země propadli, než by to přiznali, a zbytek globálního Ovčákova, co je “mimo mísu”, věří goebbelsovským protiruským médiím.
Co s tím? Donekonečna říkat pravdu o tom, že kapitalismus dávno prohrál sám se sebou, v Koreji či Vietnamu, ale teď vydráždil Irákem a  Afghánistánem jedovatého hada, proti němuž jsou bolševici jen prkotinou. Ta kobra se jmenuje islámisté… To bylo řečí o anexi a agresi Rusů v  Kábulu, když bojovali proti mudžahídům, předchůdcům islamistického šílenství, které se dnes Frankensteinovi vymklo z rukou jako to nejhorší monstrum – radikální organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), která se v Sýrii a Iráku snaží ustavit chalifát. Podřezávají americké novináře, vraždí děti a starce, znásilňují ženy kmene jazídů, obsazují kousek po kousku nejen Irák, ale i Sýrii. Gangréna se šíří po světě, blíží se i do Evropy, kde už úřadovali smrtícími atentáty v Moskvě, Londýně, Madridu a Paříži. USA nezbylo než vyhlásit teroristům další válku, přičemž nedávno Obama zatraceně pokrytecky prohlásil, že bota amerického vojáka do Sýrie nikdy nevkročí…

Ve výročí 11. září… „Američané nebyli a nikdy nebudou ve válce s Islámem. Nebylo to náboženství, které na nás tento zářijový den zaútočilo. Byla to Al-Káida, bohužel skupina těch, kteří náboženství zneužívají,“ uvedl Obama v den, v němž si Američané připomínali na tři tisíce obětí atenttáů na USA. Asi zapomněl, že protiteroristický boj vedou Spojené státy proti statisícovým armádám v Afghánistánu, Iráku či Pákistánu. Talibán je snad hrstkou šílenců z al-Kájdy, kterou skrytě v Sýrii a  Libyi právě CIA podporovala…?

Snímek Břetislav Olšer

Podívejme se nyní na další “recyklování” dle Olšera; co jsem si napsal, s tím si můžu dělat, co chci a kolik chci. Tomu se říká svoboda slova. Zmatků je v  Bílém domě víc; když rusky mluvící obyvatelé zvítězí v referendu na Krymu, vmžiku málem zasedá Rada bezpečnosti OSN; když vznikne humanitární krize a kyjevská vláda vraždí své občany, jichž skoro milion uprchlo do Ruska a na tisíce jich zabila, RB OSN ani ťuk. Aniž si to část výše jmenovaných zabedněnců uvědomuje, nemáme už sice v Evropě komunisty, ale máme vedle 30 milionů muslimů, a má jich být brzy až třikrát tolik, též tzv. Unii separatistů. Po Krymu, který si 97 procenty svobodně zvolil samostatnost a připojení k Rusku, se za pár dnů chystá ke stejnému činu Skotsko, které se však nechce připojit, ale spíš existovat jako nezávislý stát. Asi jako Kosovo.

Bude patřit malebný klášter Montserrat nezávislému Katalánsku…? Snímek Břetislav Olšer

A srovnání Krymu a Kosova? Nepařičné. Condoleezza Riceová, co se objímala s Kaddáfím, když smiřovala USA s Libyí, zdůraznila platnou úmluvu OSN o  ochraně menšin. “Jsme přesvědčeni, že Kosovo je “sui generis” (zvláštní případ), jenž nastal kvůli rozpadu Jugoslávie a agrese prezidenta Miloševiče proti kosovským Albáncům, které donutil k humanitární krizi.” Viz. dnes Jaceňuk a Porošenko… Proč by nemohl být východ Ukrajiny “sui generis – zvláštní případ” a proč už NATO dávno nebombardovalo Kyjev jako kdysi Bělehrad…? To ve východní Ukrajině je humanitární krize dvojnásobná – na milion uprchlíků a tisíce zabitých.

Jde o pokrytectví mocných, kteří mají své zákony. Mnozí asi už zapomněli, že více než sto tisíc lidí podepsalo petici za odtržení Texasu, který byl anektován USA jako území Mexika. Washington se k petici postavil jednoznačně zamítavě. “Naši otcové-zakladatelé sepsali Ústavu Spojených států za účelem zformování dokonalejší unie,” uvedl Bílý dům. “V tom dokumentu zaručili právo na změnu vlády pomocí hlasování – práva, za které bojovaly generace Američanů. Ale nezaručili právo odejít.” Co na to řeknou kromě Skotů, , severní Irové a IRA, Baskitští separatisté a  její ETA, Katalánci, co už zakázali býčí zápasy, Korsičané s krví Napoleona, Italové ze severu země a Benátek nebo Vlámové…?

A jaká čeká tyto nezávislé Korsičanky budounost…?

Paradoxně v těchto zemích mají základny USA a NATO, stejně jako na Krymu byli ruští vojáci v Sevastopolu na základě smlouvy s Ukrajinou v počtu cca 22 tisíc. Rusko mělo totiž prodloužen pronájem sevastopolské základny do roku 2042 s pětiletou opcí, Moskva za to Janukovyčovi poskytla devítiletou třicetiprocentní slevu na ruský plyn. Ukrajina je na něm životně závislá a díky slevě mohla ušetřit až 40 miliard dolarů (zhruba 800 miliard korun). Po referendu však Moskva schválila zákon, jenž „přerušuje platnost“ rusko-ukrajinských smluv z let 1997 a 2010 o  rozdělení černomořské flotily, o jejím postavení a podmínkách pobytu na území Ukrajiny, o platbách spjatých s rozdělením a pobytem flotily a o  prodloužení pronájmu sevastopolské základny. Krym byl zkrátka přijat do Ruské federace, vídeňská konvence o mezinárodních dohodách povoluje Rusku stávající smlouvy vypovědět….

Skotsko je už přes tři sta let součástí Velké Británie, pokud by se Skotové odtrhli, stát by však měli až v roce 2016. Do té doby by se musely vyřešit otázky měny, státního dluhu i naleziště plynu a ropy v Severním moři, kde je také ve Skotsku základna jaderných ponorek. Vlámové jsou též složitý problém – mluví nizozemsky, na rozdíl od konkurentů frankofonních Valonů. Ke všemu je separatistická Nová vlámská aliance nejsilnější belgickou politickou stranou, jež má ve svém politické manifestu jako nejdůležitější svoji nezávislost, byť údajně je pro ni jen deset procent Vlámů. To se ovšem může změnit podle toho, jak vše s referendem dopadne za týden ve Skotsku. V severní Itálii vše s nezávislostí rozdmýchává protiimigrační Liga Severu za nezávislost Padánie. Větší šanci ale má odvolávání se na Benátskou republiky; ta v internetovém hlasování získala letos na 90 procent voličů. Podle průzkumu veřejného mínění podporuje 45% italských Seveřanů (52% Lombarďanů a Benátčanů) nezávislost Padánie, území kolem řeky Pád…

Vystoupí po zrušení býčích zápasů Katalánci z EU…?

Nedávno proběhla v Barceloně demonstrace proti býčím zápasům. Vykřikována byla hesla “Not in Barcelona, nor anywhere – Ne v Barceloně, ani nikde jinde”. Nesouhlasili ani s tím, aby byla tak krvavá “zábava” financována z veřejných financí. Údajně už dvě třetiny španělské populace jsou proti býčím zápasům. Nebo jen proti utrácení svých daní…? Říká se, že za protesty antikoridářů mohou být i bojovníci konkurence, tvrdě hájící zachování značky španělské šunky; zabíjení prasat asi není trýznivé a  pobuřující. “Když smradlavé tvarůžky, tak i údajně trýznivá korida, jinak vystoupíme z Evropské unie…! Odmítáme zamořování Evropy tvarůžkovým smradem!” vzkazují Katalánci, tajně podporovaní Němci. Ti mají totiž ve hře tvarůžkům tvarově podobný tzv. harcký sýr. A  Katalánsko za tím vším skrývá své prahnutí po nezávislosti svého území…
Roku 1830 se gibraltarská posádka stala formálně britskou kolonií. V letech 1967, 1976 a 2002 se konala referenda o  připojení Gibraltaru ke Španělsku, ale většina obyvatelstva je odmítla. Ve dnech 10. – 11. března 2013 proběhlo na argentinských Falklandách, tisíce kilometrů od Anglie, referendum s 92 procenty účastí; 99,8procentní většina se vyslovila pro setrvání Falkland ve statutu Britského antarktického území. Proč USA neprotestovaly? Proč jim nevadila ani samostatnost Kosova, odtržení srdce Srbska? Ve státním převratu 17. ledna 1893 povstalci složení převážně z občanů Spojených států svrhli královnu Havajského království. Moci se chopil „Výbor občanské bezpečnosti” a požadoval připojení k USA. Japonci vyslali válečné lodě na Havaj na protest proti anexi. McKinley podepsal tuto rezoluci 7. července 1898 a ostrovy byly anektovány ve prospěch USA. Status státu USA získaly ostrovy v roce 1959.
Pohled na svět mají Spojené státy poněkud zvláštní. Když někdo střílí na prezidentský palác v Kyjevě, nic se neděje, naopak američtí politici přijdou přímo na barikády a ještě to střílení podporují. Zato když nějaký mladík vystřelí na Bílý dům, dostane pětadvacet, ne ale na holou, nýbrž za mřížemi. Doma Američanům nesmí nikdo dělat bordel, ale co je venku, to je jim šumafuk, pokud se to ovšem netýká zájmů USA a ochrany jejich občanů. Viz. italské Alpy a americký letoun EA6B Frowler v roce 1998. Pilot ze sebe dělal hrdinu a při nízkém letu v rámci sázky, že podletí nosné lano lanovky, ho přeťal ocasním křídlem. Mělo to za následek 20 mrtvých. Navíc záznam z černé skřínky na základně někdo smazal. Američané odmítli pilota vydat italským úřadům. Rychle ho přepravili do USA, kde americký vojenský soud v roce 1999 pilota Asbbyho zprostil obvinění. Stejně jako v březnu 1968 poručíka Williama Calleyho, velitele masakru ve vietnamském vesnici My-lai… Al-Kájda zase v Iráku: válka za 3 biliony USD a 110 tisíc mrtvých?

Minulý týden se k protiputinovské zášti přidal i dalajláma, který prohlásil, že Putin buduje na Ukrajině novou Berlínskou zeď. Je to ten samý dalajláma, jenž v rozhovoru pro New Yorku Times potvrdil, že jeho bratr s  odbojáři dostali peníze i výcvik od CIA, jež se v roce 1956 rozhodla udělat z Tiberu baštu proti komunismu v Asii. Mao byl v roce 1950 pod tlakem Moskvy a souhlasil s účastí Číny v korejské válce, i když to zablokuje jednání o Tchaj-wanu. Čína v Koreji ztratila na 200 tisíc vojáků, padl i nejstarší Maův syn. Válka ale ukázala, že Čína je schopná USA vzdorovat a ty se proto rozhodly Čínu destabilizovat.

“Toužime po mírovém spolužití s našimi čínskými bratry a sestrami,” zopakoval alibisticky nedávno v Česku to, co řekl na tiskové konferenci v německé Bochumi. Zároveň dodal, že namísto nezávislosti by byl rád, aby tibetská provincie získala v rámci Číny větší autonomii a respekt pro kulturní a  náboženské otázky. Na placené přednášce v New Yorku nedávno šokoval ještě víc, v Praze svá slova zopakoval: “Pořád jsem marxista. Marxismus má morální etiku, zatímco kapitalismus je pouze honbou za ziskem… Komunistický režim v Číně přinesl jejím obyvatelům neslýchaný blahobyt… Milionům lidí se životní úroveň zlepšila … ovšem je nutné najít východisko mezi životní úrovní a svobodou…“

Naši bigbrotheři za oceánem mají ve svém štítu: Boj proti hydře komunismu. Boj však dopadá podivně; válka v Koreji i Vietnamu měla učinit řádění komoušů rázný konec, avšak místo toho byly miliony mrtvých na obou stranách, ale sever Koreje je pořád komunistický, zatímco ve Vietnamu byl na začátku rudý jen sever, aby po deseti letech krutého vraždění, s  cílem této pouhé policejní akce rozbombardovat za tři měsíce zemi do doby kamenné, byl komunistický celý Vietnam a je komunistický podnes…

Inu, a komunistická Čína je dnes věřitelem celého světa, včetně EU a USA, od kterých si nakoupila státní dluhopisy za tři biliony dolarů, když státní dluh Spojených států činí ještě více než pětkrát tolik. Přitom dnes hasí Obama to, co Spojené státy kdysi podvodem rozpoutali v Iráku – islamistickou hrůzu; kdo seje víte, sklízí bouři…