Slováci bojují na Ukrajině (na obou stranách)

12. 9. 2014 / podle zdrojezdroje zpracoval V.D.
Mnohé Slováky – ukrajinské občany – zastihly povolávací rozkazy ukrajinské armády a museli se zúčastnit bojů na východě země. Někteří z nich i padli. TV Markýza odvysílala rozhovor s vdovou po jednom z nich, otci dvou dětí.


Na druhé straně se objevil minimálně jeden bojovník, který jako dobrovolník bojoval na straně domobrany. Dozvěděli jsme se o něm až teprve ve chvíli, kdy byl zajat, o čemž se pochlubil na svých facebookových stránkách náměstek ukrajinského ministra vnitra Anton Herščenko.

Zajatec Miroslav Roháč, je mu 45 let, pochází ze Žiliny, bytem v Bánské Bystrici a včera se prý dostal na svobodu při  vzájemné výměně zajatců.

“Odevzdali jsme ho zpět do Doněcké lidové republiky. Vyměnili jsme ho za naše ukrajinské vojáky,” řekl náměstek Heraščenko televizi Markýza.

Roháč není bývalým vojákem slovenské armády. Bojovat na Ukrajinu odešel z vlastního přesvědčení. Ukrajinští vojáci ho zajali při bojích u Ilovajska a podle prvních informací se zdálo, že se jedná o Srba, protože bojoval v oddíle srbských dobrovolníků.

alt

Představitel srbského Četnického hnutí, tedy organizace, která na Ukrajinu srbské dobrovolníky vyslala, Zoran Andrejič ale vyloučil jeho přítomnost v srbských oddílech. Několik desítek Srbů podle něj bojuje v  okolí Luganska, kdežto k Roháče zajetí došlo nedaleko Doněcka.

Srbští dobrovolníci potvrdili, že Roháč byl dobrovolník a že byl zajat. Andrejič po rozhovoru s velitelem srbských dobrovolníků tvrdil, že Roháč byl ostřelovač, a to velmi dobrý ostřelovač.

Mluvčí ukrajinského praporu Donbas, který Roháče zajal, však sdělil, že u  Roháče nebyla nalezena žádná ostřelovací puška, a že obsluhoval minomet.

Na Slovensku je služba v cizí armádě trestným činem. Slovenský ministr vnitra Kaliňák ale zapochyboval, jestli boj v řadách východoukrajinské domobrany je možno považovat “službu v cizí armádě”.