Slovenský premiér se vyslovil proti vstupu Ukrajiny do NATO

7. 9. 2014   zdroj
Slovenský premiér Robert Fico řekl, že pro Ukrajinu by bylo lepší nevstupovat do NATO, a že touha stát se součástí EU jí přinese spoustu problémů. Informují o tom RIA Novosti .


Je to můj osobní názor, ale myslím, že pro celý svět a pro náš region by bylo nejlepší, kdyby Ukrajina nevstoupila do NATO,” – řekl Fico v průběhu diskuse v republikovém rozhlasu.

K otázce o snaze Ukrajiny vstoupit do EU politik řekl, že Kyjev pro to bude muset učinit zásadní vnitropolitická rozhodnutí. “Ukrajina bude muset splnit určité podmínky pro vstup do EU; tyto podmínky jsou velmi obtížné, zejména pro zemi v tak složité ekonomické, sociální, finanční, ale i zahraničněpolitické situaci”, – konstatoval slovenský premiér.

Podle Fica i podpis prvotní dohody o přidružení k EU s sebou přináší pro kandidátskou zemi spoustu problémů. “Výrobky a produkty, které šly dříve z Ukrajiny na východ, začnou nyní přicházet do Evropy. A přitom se okamžitě stanou o 30-40 procent levnější, což s ohledem na nové ceny elektřiny, jiné podmínky ochrany životního prostředí a další nové podmínky musí způsobit výrobcům velmi vážné problémy, “- řekl Fico.

Kromě toho uvedl, že Slovensko nemá v úmyslu zúčastnit se “žádných vojenských dobrodružství.” Premiér vyloučil vojenskou intervenci své země na Ukrajinu. “A to, co provedou velké státy, nemohu ovlivnit,” – poznamenal Fico. Připomněl, že účastníci summitu NATO 5. září se dohodli na pokračování hledání diplomatické urovnání konfliktu na Ukrajině.

pro Novou republiku přeložila  PhDr. Vladimíra Grulichová