Trestné prapory najal Pentagon

17. 9. 2014   zdroj
Organizace pro lidská práva “Amnesty International” potvrdila rozsáhlou trestnou činnost trestního praporu “Ajdar” v Luganské oblasti. Je to prapor první vlny vytvořený z oddaných nacistů. Na Ukrajině existuje víc než 30 dobrovolnických jednotek: neumí bojovat, ale Američané chtějí zlepšit úroveň jejich vojenské přípravy.

Všechny “dobrovolnické jednotky” lze rozdělit na ideologicky motivované, které soustředily nacisty z celé země, a ideologicky nemotivované, většinou vytvořené z nejrozmanitější sebranky na územním principu. Nikdo z nich neumí vést bojovou činnost. První chtějí vyčistit nejen Donbas, ale i celou Ukrajinu od Rusů. Druzí (v extrémním případě) utíkají zpátky do rodného hnízda, aniž by se dostali na “východní frontu”.

K první skupině patří “Ajdar”, “Azov” (bojovníci mají na přilbách namalované hákové kříže), “Dněpr”, “Donbas”, “Šachťorsk”. Financování některých poskytuje oligarcha-gubernátor Dněpropetrovské oblasti Ukrajiny Igor Kolomojský a některých – Kyjev. Druhá skupina, například “Kyjev”, “Tavrijy”, “Seč”, “Phoenix”, “Skif”, “Cherson”, “Kyjev-1”, byla zformovaná v příslušných oblastech za místní prostředky a poté byli ozbrojenci odesláni na Donbas.

“Každý z nich pak dostal jinou “registraci”, – řekl Pravdě.Ru Rostislav Iščenko, prezident Centra systémové analýzy a prognózy. – To znamená, že některé prapory se dostaly do národní gardy, některé pod ministerstvo vnitra, některé byly podřízeny ministerstvu obrany, některé opravdu tvořili dobrovolníci, některé se sestavovaly z branců, některé prapory, například prapory Pravého sektoru “, vůbec nikomu nepodléhají, nejsou součástí žádného silového rezortu, zůstaly tak nezákonnou ozbrojenou skupinou”.

Ještě pesimističtější je v otázce řízení těchto ozbrojených jednotek Valerij Piseckij, politolog a náměstek ředitele Ukrajinského centra pro sociální analytiku. “Jsem přesvědčen, že ministerstvo obrany a ministerstvo vnitra, pod jejichž velením tyto prapory dnes existují, ve skutečnosti velmi slabě kontrolují velitele těchto praporů, nemluvě už o řadových vojácích. To je reálně obecný stav země – nedostatek jasně vymezených vládních vertikál, z nichž by bylo jasné, kdo přijímá rozhodnutí, kdo je za ně zodpovědný a kdo je vykonavatel “, řekl expert.

Poznamenejme, že “dobrovolnické jednotky” provádí represi, jsou kruté ve vztahu k civilnímu obyvatelstvu, tak je budeme nazývat trestními prapory. Trestní prapory na Ukrajině jsou pravidelně doplňovány jako náhrada za padlé a zraněné. Nedávno byl úplně rozdrcen prapor “Ajdar” (300 osob). Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma řekl, že za 10 let války v Afghánistánu ztratila Ukrajina méně vojáků než za tři měsíce války na Donbasu. Během bojových akcí v Afghánistánu bylo zabito asi 13 000 sovětských vojáků. Statistiky ztrát podle republik nejsou, Kučma měl na mysli celkové ztráty. Asi jedna třetina těchto ztrát připadá na trestní prapory.

Důvody neschopnosti bojovat spočívají nejen v nepřipravenosti ozbrojenců, ale také v profesních životopisech velitelů. Velení jednotkám pěchoty vyžaduje minimálně objektivní posouzení situace a maximálně – vojenské vzdělání a bojové zkušenosti. Melničuk (“Ajdar”) nebo Semenčenko (“Donbas”) nemají ani jedno, ani druhé. Melničuk je vzděláním vojenský radioinženýr a Semenčenko (skutečné příjmení Grišin, Rus s nedokončeným divadelním vzděláním) nemá vysokoškolské vzdělání, nikdy ničemu nevelel, jenom kradl.

“Jsem si naprosto jistý, že většina velitelů těchto jednotek jsou mediální postavy, které v lepším případě ničemu nevelely, jen kradly. A v podmínkách skutečného boje veleli zcela jiní lidé” – řekl Rostislav Iščenko. Zdá se, že s výběrem mediálních osobností Kyjev volil špatně. “Semenčenko má maniakální touhu dostat se k moci. Kdyby všechna jeho vina spočívala v tom, že se stal hrdinou pouze na papíře, kdyby se jen obohatil na úkor své PR image, bylo by to smutné (koneckonců jsou to peníze lidí, kteří mu uvěřili), ale … Poslední kapkou byla skutečnost, že tento člověk se dere k moci. Nazvěte to patosem, ale ne proto jsem byl na Majdanu a přesně vím, že lidé tam byli a umírali kvůli odstranění darebáků a přivedení k moci slušných lidí. A takovým Semenčenko není “- řekl UNIAN voják z jeho praporu Viktor Kondraťuk. Podle něj Semjon Semenčenko za dva týdny po založení praporu v kritické situaci sběhl a své vojáky opustil.

Nedostatek profesionality a mediálnost projektů “dobrovolnických jednotek” jsou zřejmé. Ale pak vyvstává otázka, proč byly vytvořeny? “Všechny tyto územní prapory, prapory milice, oddíly národní gardy a další formace – to jsou jen chaotické pokusy Kyjeva vyřešit systémový problém s nedostatkem kvalifikované pěchoty”, – řekl Pravdě.Ru ukrajinský spisovatel a novinář Gleb Bobrov. Podle Gleba Bobrova je také možné, že Kyjev se snaží prostřednictvím těchto praporů odstranit své zbytečné “vášnivé rezervy”, tedy “zlikvidovat na východě všechny primitivy Majdanu”. “Deset až patnáct tisíc lidí z Majdanu, kteří se náhle cítili být tvůrci dějin, deset až patnáct tisíc lidí, kteří se stali veterány, lidé, kteří změnili běh dějin Ukrajiny. Museli je někam strčit, a našli způsob”, – řekl Gleb Bobrov. Ano, je to velmi pravděpodobné, protože Semenčenko se rozhodl kandidovat ve volbách do parlamentu. V návaznosti na ukrajinské vlastenectví “nástup k moci Semjona bude drzejší než Janukovyče”. “Vyštvat ho bude ještě těžší” – řekl jeden z jeho spolupracovníků pod názvem Pavel.

A Valerij Piseckij je přesvědčen, že Kyjev se rozhodl dát jen lidem příležitost vydělat na válce, když se to v míru nedaří. “Velmi mnoho mužů dnes svou účast v těchto formacích změnilo na určitý druh podnikání, často, bohužel, s krví, neštěstím, násilím. Od přímého rabování po obchodování s lidmi za konkrétní ceny 10-50 tisíc dolarů”- řekl expert.

Podniká se také na obchodu se zbraněmi a vydíráním svých ochránců – oligarchů. “V ukrajinských médiích se diskutuje otázka, proč ani jedna, ani druhá strana nestřílí na podniky, které patří Achmetovi, Firtašovi, Tarutovi a dalším ukrajinským oligarchům. Tady je také ve hře podnikání, na úrovni velitelů, kteří dávají rozkazy, velí za určité peníze, že na tu stranu se nebude střílet. To se děje podle schématu: nejprve jsme si zastříleli, ukázali, co můžeme, a pak – nechcete, aby se dál střílelo, prosím, zaplaťte. A oni platí, “- řekl expert.

Z toho vyplývá další ožehavá otázka. Nemůžou tito nekontrolovatelní obyčejní lupiči narušit křehké příměří, kterého bylo s takovými těžkostmi na Ukrajině dosaženo? Naštěstí nemají těžké dělostřelectvo a rakety, kterými se ostřelují města. Ale kam půjdou krást a zabíjet dál? Zamíří do Ruska nebo přejdou evropské hranice? Čí silná ruka je zastaví? Jedná se o potenciální destruktivní síly, které byly vytvořeny Američany, za něž se musí USA také zodpovídat (nechtěl bych, aby to bylo jako v Iráku).

Je ale nepravděpodobné, že USA budou tou silou, která je vyzve k pořádku. Naopak, nedávno se v amerických médiích objevily údaje o některých finančních požadavcích Pentagonu na kongres. Na “pomoc v rozvoji čtyř praporů národní gardy” na Ukrajině žádá vojenský rezort USA schválení rozpočtu 15 milionů dolarů. Pentagon plánuje nabídnout “technickou expertizu, školení a vybavení pro čtyři prapory ukrajinské národní gardy, sjednocených do jednoho taktické štábu, který je schopen provádět vnitřní operace na obranu” – píše Foreign Policy. Zde se ukázalo, jak bude směrováno těch 15 milionů, které NATO přidělí na pomoc při reformě ukrajinské armády. Co myslíte, které prapory se budou “rozvíjet”?

Bohužel, takový fenomén, jako jsou trestní fašizující prapory, je výsledkem nálad v ukrajinské společnosti, které bylo 23 roků vštěpováno, že všechna trápení jsou od Moskalů (hanlivé pojmenování pro Rusy). “A lidé tomu věří. Navíc věří, že když se přimkneme ke smečce, řekněme, Evropské unii, naše životy se dramaticky změní k lepšímu, – řekl Valerij Piseckij. – Dokud ale existuje systém totálního rozkrádání země, nic se nezmění.”

Na Ukrajině jsou podle experta i zdravé síly, i když od levicových stran byl politický prostor v zemi vyčištěn. “Problém je v tom, že u obrovského množství obyvatel Ukrajiny dědové, pradědové, otcové prošli druhou světovou válkou, Velkou vlasteneckou válkou a pro ně je to, co se nyní děje na Ukrajině, nepřijatelné.” Ale tyto pocity jsou zamlčovány. Vláda sází na “интернет-хомячков“ (psychologický jev, kdy se lidé snaží nabídnout svou reakci na něco, co se děje na webu), ne na “рогулей“ (primitivní člověk, nevzdělaný vesničan, počítačově negramotný člověk).

A co ještě zůstává vládnoucí moci? Koneckonců je třeba nabídnout něco na oplátku místo vyhledávání nepřítele, ale co? Růst mezd, důchodů? Tvorba nových pracovních míst? To není možné při současném stavu Ukrajiny. Proto se navrhuje vytvoření nové Mannerheimovy linie a uvalení sankcí na Rusko. Bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo tak hrozné.

pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová