Trestní řízení s ukrajinskými poslanci

27. 9. 2014     zdroj
Ministerstvo vnitra Ukrajiny zahájilo trestní řízení v souvislosti s tím, že skupina poslanců Nejvyšší rady navštívila Státní dumu Ruské federace. Informuje o tom “RBK-Ukrajina”. Jak poznamenal poradce Ministerstva vnitra Zorjan Škirjak, řízení je zahájeno na základě “skutečnosti účasti na schůzi poslanců Státní dumy.” Věc je vyšetřována na základě článku 110 trestního zákoníku republiky (“Ohrožení územní celistvosti a nedotknutelnosti Ukrajiny”).


Část 2 tohoto článku stanoví, že v případě, že podílející se osoby jsou zástupci orgánů státní moci, může se trest pohybovat v rozmezí pěti až deseti let vězení.

Již dříve předseda Nejvyšší rady Alexandr Turčinov požádal silové struktury, aby reagovaly na akci kolegů, kteří navštívili Státní dumu. Vyzval k “právnímu posouzení zrádcovské činnosti, podpory separatismu a agrese proti Ukrajině ze strany těchto lidových poslanců.”

Za sebe předseda ukrajinského parlamentu slíbil, že zajistí, aby tito poslanci “nemohli pracovat v Nejvyšší radě.” Přednesl návrh usnesení , ve kterém se navrhuje zbavit je práva účastnit se plenárních zasedání. V dokumentu se tvrdí, že poslanci patřící do skupiny “Pro mír a stabilitu” “podpořili ruský vládnoucí režim, zostudili ukrajinský parlament a zradili lid Ukrajiny.” Autor usnesení obvinil Rusko z “rozpoutávání a pokračování agrese proti Ukrajině.”

Samotná skupina “Pro mír a stabilitu” považuje výhrady předsedy Rady za populismus a vidí v nich návaznost s probíhající předvolební kampaní na Ukrajině (na konec října jsou naplánovány parlamentní volby).

Parlamentní skupina “Za mír a stabilitu” se skládá ze 36 osob, jsou mezi nimi zástupci Strany regionů a Komunistické strany Ukrajiny. 24 poslanců skupiny bylo 17.září v Moskvě, zúčastnili se zasedání Státní dumy Ruské federace a setkali se s předsedou Státní dumy Sergejem Naryškinem. V tisku se objevila neoficiální informace o tom, že se během pobytu setkali s podnikatelem Sergejem Kurčenko, který byl považován za příznivce bývalé vlády Ukrajiny.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová