Údajně

Petr Ďoubalík, zdroj: novinky 18. 9. 2014

Stále víc slyšíme od “žurnalistů” slůvka “prý”, “údajně”, “asi”, “někdo někde prohlásil” (tedy víceméně “jedna paní povídala”). Nikdo nic neví, ale každý s vervou plive. Dnes mě rozveselily Novinky.cz, když napsaly: Putin prý hrozil tanky nejen v Kyjevě, ale i v Pobaltí a Varšavě

Když si nadpis článku pozorně přečtete a poté článek samotný, zjistíte, že jde o velmi sofistikovanou manipulaci. Nadpis budí dojem, že Putin zajel do Kyjeva, zde pohrozil, pak do Pobaltí – pohrozil a do Varšavy, kde také pohrozil tanky. Ve skutečnosti úplný nesmysl. Uvědomme si ale, že obrovské procento lidí čte pouze nadpisy!
V článku se pak dovídáme, že – cituji:
Ruská vojska mohou během dvou dnů obsadit Varšavu, Rigu, Vilnius nebo Bukurešt, měl údajně říci ruský prezident Vladimir Putin během schůzky svému ukrajinskému protějšku Petro Porošenkovi. Ve čtvrtečním vydání to napsal německý list Süddeutsche Zeitung s odvoláním na záznamy Evropské unie, které má redakce listu k dispozici. Kreml v podvečer reagoval prohlášením, že informaci považuje za „obyčejnou kachnu”.
Když si to rozeberete, tak:
-měl ÚDAJNĚ říci – svému protějšku P. P.
-napsal list S. Z. (!)
-list S. Z. se odvolává na záznamy EU (!)
-není divu, že to v Rusku označují za “novinářskou kachnu”

“Správně” vybraná fotografie – teď už jistě nikdo nepochybuje. Vidíte to všichni, jak ten Putin vyhrožuje?!

Výběr fotek velmi dobře prozradí, komu redaktor fandí. Já bych kupříkladu vybral tuhle.

A teď by se právě měl šikovný český novinář namáhat a zajistit ten záznam EU a poreferovat nám o něm. Kde se ten záznam vzal (jednání Putina s Porošenkem bylo za zavřenými dveřmi), zda to není pouze žvatlání pana Porošenka (ten už toho napovídal!) a co v tom záznamu tedy je.

Jistě, jedná se o maličkost, ale z maličkostí se skládají velké věci. Novinářům z Novinek.cz ale nejde o přinášení opravdových informací, oni si také potřebují jen tak trochu plivnout. Stále stejným směrem. A když to dělají novináři delší dobu, začnou být nejprve podezřelí, pak nedůvěryhodní a nakonec směšní. Neodpustil jsem si a napsal jim alespoň malý vzkaz (pokud bych dostal odpověď, rád ji zprostředkuji):

Rád bych se všech profesionálů v Novinky.cz zeptal: vy považujete články se samými “údajně” za novinařinu? Za poslední rok jsem si udělal seznam vašich článků, ve kterých je již ve “výživném” titulku obsaženo slovo “prý” nebo “údajně” a následně se jimi hemží celé sdělení. Byla by to docela legrace, kdyby to nebyla ukázková manipulace! A protože nevěřím ve vaši nápravu, napíši pouze, že v redakci Novinky.cz sedí ÚDAJNĚ samí špatní lidé. Zmar vaší práci, jste zoufalci, Petr Ďoubalík

A pak jsem se podíval do diskuse a ta mi pohladila bolavou duši. Naši lidé se už probudili a oblbovat se nenechají, posuďte sami. Nejprve jsem vybral pár příspěvků s kladným hodnocením a na konci je pár mínusových – ty byly tentokrát opravdu v menšině:

Jan H., Zábřeh
Novinky.cz nám jako vždy servírují předžvýkanou lež. Putin nevyhrožoval a nemá zájem o nějaký válečný konflikt. Pouze říká, že je odhodlán bránit se jakékoliv agresi. A jsou to právě vojáci NATO, kteří se rozmisťují okolo hranic Ruska, je to právě EU, která slepě papouškuje hrozby z USA. A naše kolaborantská média vesele lžou a manipulují s fakty.

Josef V., Břidličná
…PRÝ…jsem vyhrál ve sportce první a tak běžím pro peníze a ono h…. slavný soude

Stanislav Z., Stará Paka
Všem komunistobijcům, rusobijcům a já nevím, jak vás nazvat: Rakouský časopis se omluvil Putinovi a lidi se přidávají, zatím jich je 32 000. Můžete se zde podepsat.

http://dearputin.com/

Miroslav H., Praha
Rádio Jerevan a Borat hlásili, že Putin hrozil tanky i na Králově Poli v Horní Lhotě na Příbramsku a ve Vršovicích, v Podolí a na Bohdalci

Jaroslava K., Frýdek-Místek
Ta paranoia je už nesnesitelná. Lži, lži, lži. Kdo věří kecům Barrosa nebo Porošenka… by se měl léčit! Rusko nemusím, Putina nehájím. Ale ta hysterie je už naprosto šílená, odporná. Za totáče to byla mediální hrůza, ale současná mediální štvanice to překonává docela fest!

Martina V., Štěpánov
..Ještě snad jeden názor…když si člověk naivně představí USA kontra Rusko v souvislosti s Ukrajinou…
Vy, kteří jste viděli Porošenkovo vystoupení na Kongresu v USA a viděli jste ovace, téměř takové, jako kdyby do tohoto sálu vstoupil sám pán BŮH, tak je vám snad jasné, proč asi. Tedy alespoň těm, kteří umíte spočítat kolik je 1+1. Tyto ovace by byly stejně velké, jako kdyby do tohoto sálu vstoupil kterýkoliv evropský, asijský a nevím který ještě vůdce, každé ze zemí všech kontinentů, ovšem s podobným, stejně ubohým, až škemrajícím projevem, takovým, jaký předvedl dnes Porošenko…
A na závěr si položte otázku: pročpak asi??..ty ovace ze strany USA?? Toto by PUTIN NIKDY NEUDĚLAL!! protože na rozdíl od amerického prezidenta i národa má Putin svoji hrdost a čest. Ta Obamovi evidentně schází, už proto, jak má vychované, tedy spíš nevychované a nasměrované své podřízené, stačila už i jen ta hrstička zúčastněných dnešního Porošenkova projevu v Kongresu…

Jaroslav T., České Budějovce
Tahle všechna “prý” a “údajně” mohou oblbovat jen naprosté primitivy. Proč tedy Barosso neřekne na rovinu jaký je skutečný stav!

Miloslav D., Ústí nad Labem
Porošenko je lhář. Teď všude pláče, jak je rus zlý, jen aby mu někdo pomohl uklidit ten bordel, co na Ukrajině udělali. Každý týden je to nové tvrzení, ale vždy bez svědků a důkazů!!

Leo K., Pardubice
Nejzajímavější na této diskusi je na jedné straně docela slušně vyjádřený svůj názor a na druhé straně vulgarismy. Kdo a která strana se vyjadřuje si udělejte sami názor.

Jaroslav L., Hranice
Novinky přestaňte se slovíčkem “prý” a k takovému tvrzení podejte pádné důkazy.

Jaroslav V., Jaroměřice nad Rokytnou
Asi nás má tenhle článek motivovat k tomu, abychom tleskali rozpínavostí USÁků a podporovali vybudování dalších jejich základen po Evropě… a kde? No přece v Pobaltí a když to klapne tak i v Polsku. U nás už to nevyšlo, Slováci jim to řekli upřímně a tak kam jinam ne?

František K., Prachatice
Novinky je mi z vás opravdu na zvracení. Škoda, že se pod ty články také někdo nepodepíše, hned by člověk věděl s kým má tu čest.

František A., Česká Lípa
Zase to “prý” ,že vám v té redakci není hanba vydávat něco co nemáte ověřené. Zasloužíte tam jednu po tlamě.

Oliver Č., Kunovice
agentura jedná paní povídala ….:)

Luboš R., Bojkovice
HI HI HI … Propagandisté pravdy a lásky v depresi: Čím to, že veřejnost lžím o Ukrajině a Putinovi věří stále méně? Češi mají své zkušenosti a jsou chytřejší než havlisté tuší
http://protiproud.parlamentnilisty.cz/svet/politika/komentare/1230-propagandiste-pravdy-a-lasky-v-depresi-cim-to-ze-verejnost-lzim-o-ukrajine-a-putinovi-veri-stale-mene-cesi-maji-sve-zkusenosti-a-jsou-chytrejsi-nez-havliste-tusi.htm

Michal B., Most
Je to nechutná antiruská propaganda. Za chvíli budou tvrdit, že Putin vyhrožoval celému světu. Pan Putin je rozumný politik a výborný člověk, který svůj národ zachránil před fyzickým a ekonomickým zánikem. Tohle mu Západ nemohl odpustit. Západní média by si měla najmout reinkarnaci Goebbelse a vyhodit své dosavadní tvůrce jejich nechutné propagandy. Většina lidí je na straně Ruska a pana prezidenta, a jenom trpí, že musí poslouchat tyhle kecy

Honza N., Prostějov
Prý… kdoví, co kdo řekl a co kdo napsal… Nepřipadá mi, že by Putin byl blázen. Jen chrání svou zemi. To se může.
Pavel W., Hrušky
Hrozil nebo v debatě informoval?

Jaromír G., Stará Ves
Ruská vojska mohou během dvou dnů obsadit Varšavu, Rigu, Vilnius nebo Bukurešt “měl údajně říci” ruský prezident Vladimir Putin během schůzky svému ukrajinskému protějšku Petro Porošenkovi.

údajně = prý

Porošenkovi “věřím” každé slůvko.(údajně)☺☺☺

Jan K., Praha
Informace, stará 14 dní, která se neujala a byla vyvrácena.
Tak se s ní musí přijít znova.

Vlastimil N., Nymburk
Aja ja ja jaj – ” PRÝ “

Alena K., Brno
Novinky, vadí vašim pánů redaktorům, že je nikdo nebere vážně? Nebo se s tím počítá tak, jako v bulváru? Jste zprávy anebo zábavná rubrika?

Jaroslav V., Jaroměřice nad Rokytnou
Mno, co taky čekat od Süddeutsche Zeitung…

Jan K., Kutná Hora
Když nevíte, co ve skutečnosti řekl, tak sem žádné “údajně” netahejte. A Porošenkovi už bych nevěřil ani slovo.


Lidé nemají čas a často čtou pouze titulky. Z nich si utvářejí “pocit” o světě. Novináři to moc dobře vědí a zneužívají.

Po pár minutách se příspěvek propadne níže a zůstane jen nadpis. Ten pak na čtenáře svítí třeba celý zbytek dne, někdy i déle. Učebnicová ukázka manipulace.

A pár “mínusových”:
Zdeněk K., Prysk
Ten fanatik je schopnej rozpoutat 3. světovou válku.

Milan Š., Kroměříž
Hele, tak vyvracíš jeden fakt a hned doložíš zase ty jeden, že táta Putin by nikdy nevyhrožoval! Proboha, tohle už od dob Stalina bylo a bude jejich metrem, vyhrožovat silou, to jste tak naivní? Ne máte zaslepené rudě proruští a je jen ostudou, že to rusofilství tu pořád tkví!!!

Jan M., Praha
To už snad každému došlo, že Putin spustil ofenzivu s cílem likvidovat stát za státem, nebo snad ne???

Michal J., Praha 5
Na toho ruskýho Hitlera nezabere žádné vyjednávání. On nechce mírové řešení, on chce silou prosadit cokoliv, co si umane. Na takovou zrůdu zabere jediné, silná armáda. Taková, co svým počtem a silou posadí tohohle ruskýho kašpara na zadek.
Miroslav H., Kluky
O Putinovi se v budoucnu bude vyučovat, jako o největším masovém vrahovi 21. století, stejně jako se dnes vyučuje o Stalinovi, jako o největším masovém vrahovi 20. století… jo a prý kromě Pobaltí, Varšavy a Bukurešti zmínil i Prahu…

Zbývá slíbit (za novarepublika.cz), že ač jsme “novináři – amatéři”, budeme se snažit používat “údajně” a “prý” co nejméně. Sílu, čas ani finance na prověřování informací z vícera zdrojů nemáme, může se stát, že nás občas někdo nachytá (jako ambasador USA s německými tanky!), ale vždy se budeme snažit vlastní chybu přiznat a napravit. Vždyť ona ta novinářská etika je vlastně tak prostá…