Ukrajina oficiálně zrušila demokracii

Sergjej Gurkin
18. 9. 2014    zdroj
Nejvyšší rada Ukrajiny přijala takzvaný lustrační zákon. Podle tohoto dokumentu může být kterýkoliv úředník uvolněn, když spadá do jednoho ze zakázaných paragrafů.
Pokud osoba pracovala například v orgánech státní moci za prezidenta Janukovyče. Nebo v případě, že osoba způsobila škodu účastníkům zimních protestních akcí. Osoba může být také propuštěna, pokud vyzývala k separatismu nebo pracovala v orgánech státní moci v sovětské éře.



Zajímavý je nejen text dokumentu, ale i způsob jeho přijetí. Před budovou Nejvyšší rady se v úterý shromáždilo několik set lidí. Sami poslanci přímo na zasedání říkali, že je nepustí ven z budovy, když tento zákon nebude přijat. Jednoho z poslanců ten den hodili do kontejneru. Demokracie po novoukrajinsky: malá agresivní skupina občanů diktuje zákony všem ostatním a odvolává se při tom na demokratické hodnoty.
Znění zákona neobstojí před žádnou kritikou. Jenom první odstavec (o zákazu vykonávat státní funkci těm, kteří pracovali za Janukovyče) by stačil, aby se zhroutila veškerá moc v zemi. Vždyť za Janukovyče pracovali téměř všichni, od prezidenta Porošenka po nejnižší úředníky.

Nikdo samozřejmě nepředpokládá, že zákon bude uplatňován tak široce a tak doslovně. Vítězný majdan samozřejmě vyhrává i nad jakýmikoli představami o hranicích rozumu, ale přece jen, snad, ne natolik.

Je samozřejmé, že zákon se bude používat selektivně. Kohokoliv nežádoucího, neshodujícího se se stranickou linií úředníka nebo činitele bezpečnostních sil bude možné odvolat z funkce. To je přece diktatura.

V Ústavě Ukrajiny je ale samozřejmě napsáno, že občané mají stejná ústavní práva a svobody a jsou si před zákonem rovni, že mají právo účastnit se správy veřejných záležitostí, všeukrajinského a místních referend, svobodně volit a být voleni do orgánů státní moci a do orgánů místní samosprávy.

Ve vysvětlení Ústavního soudu k tomuto (38.) článku je řečeno, že občané mají stejné právo přístupu k veřejné službě, jakož i ke službě v orgánech místní samosprávy.

Lustrační zákon porušuje ústavu nejen formálně, ale i fakticky. Formálně – protože omezuje ústavní práva podle toho, zda jsou nebo nejsou předchozí zkušenosti s prací v orgánech státní moci. Fakticky – protože tento zákon bude uplatňován proti těm, kteří nesouhlasí se současnou politickou linií. Řečeno na rovinu: lustraci mohou být podrobeni občané, kteří bránili zimním protestům. O účastnících protestů, kteří spáchali zločiny se nic neříká.

Pod tlakem skupiny agresivních mladých lidí s pneumatikami tak Nejvyšší rada Ukrajiny 16. září tohoto roku oficiálně zrušila ústavní právo volit a být volen – a oficiálně zavedla kritérium věrnosti “hodnotám majdanu”.

Ti, kteří nesympatizují s těmito hodnotami, mohou být kdykoli v plném souladu se zákonem odvoláni ze své funkce.

A tomu se říká – “demokracie”.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Demokracie? Svoboda vybrat si vlastní diktátory.  
   Demokracie znamená volbu mezi konformitou myšlení a neúčinnými protesty


Lid nezná svoji skutečnou sílu                                                                      
 Obvykle neválčím, pokud ano, dostanu Nobelovu cenu míru

To je ten virus, který se šíří internetem