Ukrajina se už fakticky rozpadla

23. 9. 2014 zdroj
Současná situace ve finančním systému Ukrajiny je předdefoltní. Tak ji hodnotí exministr financí Ruska, zatvrzelý ultraliberál, odpůrce Putina a ruskou státnost nenávidící Alfred Koch. Země sama se podle jeho odhadů může zhroutit v listopadu, po předpokládaném říjnovém defaultu. Koch, který byl vlastně dříve solidární s kyjevskou juntou a trestnou operací v Novorossii, napsal o tom ve svém blogu.


“Z rozhovorů s mnoha odborníky na ekonomiku a obecně na situaci na Ukrajině: na podzim (listopad) Ukrajina bankrotuje. Nebudou peníze na nic. Reformy dosud nezačaly. Systém regionálních daní, který vznikl ještě za Janukovyče, není demontován. Korupce pokračuje snad ještě ve větším rozsahu”.

Kyjevská moc počítá pouze s pomocí Západu a připravuje se na volby do Nejvyšší rady. Země se nereformuje, ale úředníci “ji nadále dojí jako krávu” – píše Alfred Koch.

Současný prezident Ukrajiny P. Porošenko ve skutečnosti ovládá pouze padesátikilometrové území kolem Kyjeva. Místní, regionální elity jsou v podstatě nezávislé, to znamená, že Ukrajina se přinejmenším federalizovala. To je realita dneška a je hloupé ji nebrat v úvahu.

“Téměř každý ukrajinský oligarcha už má soukromou armádu. Část oligarchů formuje oddíly žoldáků “skládáním se”, seskupují se podle obchodních zájmů. Počet těchto námezdních formací převyšuje akceschopné jednotky ukrajinské armády, která je financována ze státního rozpočtu a podléhá kyjevské moci, zejména prezidentovi Porošenkovi.

Ještě měsíc nečinnosti a Ukrajina spadne do rukou Vladimíra Putina jako přezrálá bobule. A Západ bude pravděpodobně dokonce vděčný prezidentovi Ruska za to, že nastolí pořádek v této rozlehlé a špatně kontrolované zemi v centru Evropy, která nakonec ztratí atributy státnosti.Ukrajinci! Vzpamatujte se”- vyzývá bývalý ministr Koch.

Přeložila Vladimíra Grulichová