V Minsku podepsaný mírový protokol je toaletní papír

9. 9. 2014 / Charkov- novostnoje agenstvo
Agentura Charkov udělala rozhovor s poslankyní ukrajinské Nejvyšší rady, vůdkyní strany Pokrokové socialistické strany Ukrajiny Natálijí Michajlovnou Vitrenko (1952), doktorkou ekonomických věd, akademičkou, předsedkyní všeukrajinské ženské organizace “Dar života”. V roce 1999 byla prví ukrajinskou kandidátkou na úřad prezidenta země. Tehdy ve volbách získala 10.97% voličských hlasů a obsadila 4 místo.


V Minsku podepsaný mírový protokol absolutně neřeší problém konfliktu na Donbasu, řekla v rozhovoru vůdkyně Pokrokové socialistické strany Ukrajiny Natalia Vitrenko.

“Hlavním problémem na Ukrajině – to je nacismus. V únoru 2014 v Kyjevě se nacisté dostali k moci a udělali svoji ideologii na Ukrajině oficiální. Nyní v naší zemi se děje to samé jako v Německu v 30. letech minulého století. Vláda otevřeně hlásají: “Ukrajina pro Ukrajince”, “Sláva národu, smrt nepřátelům”, “Moskali na nože.” To je skutečný nacismus. Zdůrazňuji, ne nacionalismus, ale nacismus. Nacionalisté milují nejvíce svůj národ, ale nacisté nenávidí ostatní. A to je nenávist bestiální. V Kyjevě se považuje za normální bít lidi jinak smýšlející, zabíjet civilisty z Donbasu. Představitelé vlády hovoří o obyvatelích východní Ukrajiny jako o “barevných” a “podlidech”. Vláda uráží každého, kdo před ní nepadá na kolena. Zaživa upálení lidé v Domě odborů viděl celý svět. Stovky aktivistů v Kyjevě, Charkově, Nikolajevu zmizelo, nevíme, kde jsou. Stovky lidí byly zatčeny na základě smyšlených obvinění a jsou ve vězení. Lidé jsou tak natolik polekáni, že se bojí protestovat i proti zvyšování cen a tarifů dopravy, vody a energií. Všichni jsou zticha. Dnes jsem byla znovu volána k výslechu na SBU (Služba bezpečnosti Ukrajiny – p.p.). A to jsem vůdce strany, poslankyně dvou komor parlamentu. Na Ukrajině dnes mačkají všechny disidenty.”

To znamená, že mír v blízké budoucnosti nebude?

“Jestliže v dokumentu, který se nazývá plánem příměří, není ani slůvko o zákazu nacistických stran a hnutí, tak to není žádná smlouva, ale toaletní papír. Takový dokument neposkytuje žádné pozitivní řešení. Zákaz nacismu – to je hlavní bod, jehož realizaci by mělo vyžadovat mezinárodní společenství. Teprve pak můžeme uklidnit Donbas. Nechceme žít pod nacisty. Nechceme zrazovat památku našich předků, nechceme se vzdát hodnot ruského světa. Je to naše právo. A právě tohle právo u nás popírají nacisté. Ale v každém ohledu – ani v putinovském, ani v minském plánu – není žádná klauzule o zákazu nacismu. O jakém příměří pak můžeme mluvit? Proč takové příměří? Proto, aby Američané pod hlavičkou cvičení NATO k nám přivezli svůj výsadek a těžké zbraně? Nestačí, že dnes na Ukrajině pracují jejich instruktoři a poradci. Je nutné, aby právě teď vyzbrojovali ukrajinskou armádu? Já a mí kolegové se díváme velmi pesimisticky na situaci na Ukrajině.”

Myslíte si, že Kyjev brzy opět obnoví boje v Donbasu?

“O tom není pochyb. Američané dělají pro to všechno, přeskupují a přezbrojují ukrajinský loutkový režim, a brzy začnou novou ofenzívu. Tím spíš, že na Ukrajině existuje pátá kolona – nacisté, kteří chtějí krev. Jejich ideologové – Dontcov, Sciborskij jsou jako Nietzsche pro Německo. Zakladatelé ukrajinského fašismu jsou přesvědčeni, že kořen všeho zla je – v Rusku, s Putinem nebo bez něj – na tom nezáleží.

Pro mě je divoké, že otázku zákazu nacistických organizací nevyvolává ani Rusko. Proč Putin o tom nemluvil, když navrhoval mírový plán? Takže nelze říkat, “A” a neříct “B”. Politici třesou vzduchem, a v ten samý čas umírají lidé. Z Doněcka a Luganska rozbili na kaši. Kolik měst Donbasu bylo vymazáno z povrchu zemského, podniky zničeny, zničena celá infrastruktura, 2 miliony uprchlíků! Kdo za to všechno bude odpovídat? No, Obama to nebude, a Evropa, Rusko, Čína? Vše se to děje v 21. století, z toho se můžete zbláznit.”

Co se nyní děje v Doněcku, zůstáváte v kontaktu s aktivisty? Podle hlášení domobrany, Kyjev stahuje vojska.
“Dnes ráno jsem mluvila s Natalií Zarečnoj, naší tajemnicí městského výboru v Doněcku a ona mi řekla, že se střelba nezastavila. Bombardovali včera, dnes během noci, byli bombardováni z raket “Grad”, a to především z letiště. Prapory “Azov”, “Dněpr” a “Donbas” Porošenka neuposlechly. Řekla mi, že v oblasti okolo Slavjansku je nyní soustředěno 300 tanků ukrajinské armády, 32 z nich amerických. Obrovská kolona obrněných vozidel přijíždí ze strany Melitopolu a do Mariupolu. To znamená, že ukrajinská armáda používá příměří, aby se přeskupila a přitáhla nové síly k Donbasu.

Chci upozornit, že se včera před městskou radou shromáždila spoustu občanů. Lidé jsou pobouřeni tím, že se neplní dohoda o příměří podepsaná v Minsku. Neexistuje žádná spravedlnost. Obyvatelé Donbasu uspořádali referendum a chtějí, aby Kyjev slyšel jejich hlas. Všichni srovnávají situaci v Donbasu se Skotskem. Proč, říkají, Skotsko může být vyslyšeno, a my ne? Proč jsou Skoti respektováni, a my jsme bombardováni? Cožpak nejsme lidé? Rusové. Evropané, obyvatelé celého světa se musí dozvědět, co se děje na Ukrajině. Nacismu musí být učiněn konec.”

Rozmlouvala Marina Kuzynová