Vojenský závod na východní Ukrajině zdevastovala obrovitá exploze – Kyjev obvinil Rusko z použití taktické atomovky

21. 9. 20147 New World Order Opposition
V noci se objevily nadpisy s jasně rudými blikajícími texty, že Rusko s Ukrajinou se (zase jednou) dohodly na zastavení palby a přeshraničních podmínkách mezi oběma zeměmi. Asi vůbec nepřekvapuje, že jen o pár hodin později Ukrajina tvrdí, že Rusko porušilo příměří … použitím taktické jaderné zbraně na Luhanském letišti.To přichází v patách tvrzení pro-ruských separatistů, že kyjevské síly v Doněcku zničily velký vojenský závod. Ruský ministr obrany přezíravě ‚jaderný úder‘ popírá s dodatkem, že „to žádný rozumný člověk nevezme vážně.“Tyhle příměří porušující akce zase jednou zvedly volání mezi Ukrajinci po tom, aby se tato země vrátila ke svému jadernému statutu; proti čemuž se jasně silně staví Rusko.
Dnes bylo zničeno velké vojenské zařízení v Doněcku drženém pro-ruskými separatisty. Jak hlásí RT činitel této čtvrti, který řekl televizi Ukrainian 112, že tento závod zasáhl granát.

„Došlo k přímému zásahu do č. 47 s obchodem s průmyslovými výbušninami, kde byly přítomny určité trhaviny. Vybuchlo to a způsobilo následnou explozi. Naštěstí to nezasáhlo hlavní skladiště, kde máme asi 2,5 tuny trhavin,“ řekl Ivan Prichoďko, místopředseda místního obecního zastupitelstva.

Dodal, že ač tento incident způsobil značné škody, nebyl nikdo zraněn.
.
Neexistují žádné ověřené zprávy o tom, jaký druh zbraně zasáhl tento podnik. Ozývají se ale fámy, že na něj vystřelili taktickou raketu Točka-U vystřelenou Kyjevskými vojsky.

„Podle našich informací byly vypáleny tři rakety Točka-U, a tak to tu máte,“ řekl RT příslušník milice, který se představil kódovým jménem ‚Skorpio‘.

A pak hlásí ITAR-TASS:

Ukrajinská média už dnes před tím citovala Geletěje, jak říká jednomu žurnalistovi, že Ruská armáda zasadila na Luganské letiště dva taktické jaderné údery z raketového minometu Ťjulpan 2S4, čímž způsobila, že ukrajinská vojska tuto oblast vyklidila.
„Tyto údery byla tak silné, že tam naprosto zničily budovy svrchu až do základů,“ citují ho říkat mediální zprávy.
A jak uvádí Inforesist, tohle ukrajinský ministr obrany Valerij Geletěj potvrdil i během návratu ukrajinské delegace z Polska.

Na své Facebookové stránce o tom referuje i Roman Bocskai.

Konkrétně síly Ruské federace na Luganské letiště vyslaly dvě střely raketových minometů 2S4 „Tulip“. A z tohoto důvodu jej naše vojska opustila. Výbuchy byly tak ohromné, že „naprosto zničily budovy od pátého patra až po sklep,“ popsal to ministr.

Zničení Luhanského letiště…

To, jak hlásí ITAR-TASS, ruské ministerstvo obrany přezíravě popírá…

Zprávy ukrajinských médií uvádí, že ministr obrany Geletěj tohle prohlášení pronesl při návratu z rozhovorů v Polsku.

„Vedení Ukrajiny by mělo uvažovat o vyslání Geletěje na kurz základního vojenského výcviku, kde se bažanti učí o základních účincích jaderného výbuchu a jeho důsledcích,“ řekl žertovně ruský ministr obrany.

„Když budu mluvit vážně, tak Geletějevovy pravidelné pokusy ospravedlnit zkrachování kárné operace na jihovýchodě Ukrajiny údajnými akcemi jednotek ruské armády vypadají jako paranoia. Ale žádný rozumný člověk je nebere vážně,“řekl ministr.

Co působí poněkud komicky je to, že tyto incidenty přichází jen hodiny po pátečním podepsání rozšířené dohody o zastavení palby mezi Kyjevem a silami rebelů, o němž se doufalo, že ukončí nepřátelství na východní Ukrajině. K dohodě patří stažení všech těžkých zbraní z měst a frontových linií.

K výbuchu došlo zrovna, když se jinde ve městě vykládal ruský konvoj s humanitární pomocí. Asi 200 náklaďáků nesoucích 2 000 tun pomoci už před tím v sobotu překročilo hranici.

NATO vypouští…