Vynálezce webu se děsí vládní a korporátní kontroly a cenzury.

28. 9. 2014 Reformy.cz
Ve strachu, že vláda a korporace omezí svobodu přístupu k webu, apeluje vynálezce tohoto média Tim Berners-Lee po Magna Chartě (Velké listině svobod) k zabezpečení práv.
Hnutí Web We Want je podle své webové stránky oddané vytvoření on-line Listiny práv.„Když může společnost kontrolovat váš přístup k internetu, když může kontrolovat, na které webové stránky se půjde, tak má nad vaším životem nesmírnou kontrolu,“ řekl v sobotu Berners-Lee na festivalu Web We Want v Londýně.

„Když může vláda zablokovat např. přístupy na politické stránky opozice, pak vám může podbídnout zúžený pohled na realitu a udržet se u moci,“ dodal Berners-Lee.

„Došlo k tomu už mnohokrát, když se toho zneužilo, takže teď je tu Magna Charta kvůli tomu, abychom řekli všem uživatelům webu, využijte tento rok, abyste se postavili a řekli, chci web, kde mě nebudou špehovat a kde nebude žádná cenzura.“

Původní Magna Charta byla vydána v roce 1215. Byl to první dokument omezující absolutní moc monarchy a ten se později stal základem ústavního práva.

„Obecně to všichni cítí tak, že otevřenost je opravdu důležitá, jediní lidé, kteří tlačí opačným směrem, jsou právníci ve velkých společnostech, kteří si uvědomují, že když budou moci rozehrát hru o kontrolu, tak to pro ně bude natolik výnosné, že jim to stojí za utracení spousty peněz za pokusy překroutit zákony, aby jim umožnily nastražit oka na cestičky a začít lidi odírat,“ vysvětloval Berners-Lee.

„Mimosoudní vládní dohled je vměšováním do základních lidských práv, které ohrožuje samotné základy demokratické společnosti,“ řekl podle Wired.Teď v červnu Bernes-Lee odsoudil dohled NSA nad internetem jako zločin.

„Web se během posledních dvou desetiletí stal integrální součástí našich životů. Stopování toho, jak jej používáme, může odhalit velice intimní osobní věci. Uchovávání takovýchto informací o každém člověku je ohromná odpovědnost: Komu byste svěřili rozhodování, když by k tomu měl mít přístup, nebo to i jen udržet v bezpečí?“
Pro Reformy.cz přeložil Miroslav Pavlíček

Zdroj: http://www.prisonplanet.com/tim-berners-lee-calls-for-web-magna-carta.html