Shromáždění proti válce po celé Ukrajině v sobotu 27. září

28. 9. 2014    zdroj
V největších ukrajinských městech se 27. září konala shromáždění a  pochody proti bojovým akcím na Donbasu. Obyvatelé Charkova, Dněpropetrovska, Oděsy, Záporoží, Chersonu a Nikolajeva vyšli do hlavních ulic a na náměstí svých měst s požadavkem vůči oficiálnímu Kyjevu, aby přestal podporovat válku proti obyvatelstvu v Doněcké a  Luganské oblasti. Podle organizátorů akcií přišlo vyjádřit svůj protest proti politice ukrajinské státní moci více než 5 tisíc osob.



V Dněpropetrovsku přišlo na shromáždění na náměstí Čkalova kolem 1300 osob s hesly “Za mír”, “Ne NATO!” a “Porošenko, válku ne!” Aktivisté rozvinuli bílý transparent se slovy “Za mír”, na který bylo možné napsat vzkaz pro vedení země. Plánuje se jeho zaslání do administrativy ukrajinského prezidenta Petra Porošenko, píše ITAR-TASS.

Asi tisíc lidí přišlo k městské administrativě v Nikolajevu. Rozvinuli tam transparenty s nápisy “Geleteji! Ne čtvrté vlně!” (protest proti mobilizaci), “Washingtone! Dost bylo trhání země”, “Špatný mír je lepší než válka.”

V rámci mírové akce v Oděse proběhla minuta ticha na památku obětí tragédie 2. května. Lidé přišli na shromáždění s bílými vlajkami se znakem města a plakáty s hesly “2.květen – národní tragédie”, “Ne válce”, Slepá válka zabíjí naše bratry”. Vystoupili zde také aktivisté s požadavky na podporu autonomie Oděsské oblasti. Na náměstí Kulikovo pole vyšlo 1500 Oděsanů, aby vyjádřili svůj protest proti válce.

V Chersonu, jak bylo sděleno, pracovníci justičních orgánů nepropouštěli občany na místo konání shromáždění, kterého se stihlo zúčastnit 600 lidí.

Festivalové náměstí v Záporoží bylo také zaplněno lidmi, kteří skandovali: “Proklínáme podnikání ve válce!” “NATO – VÁLKA!”. Na akci se shromáždilo 1300 aktivistů.

V Charkově bylo protiválečné shromáždění-pochod “Pochod míru: jsme proti válce!” rozehnán. Zúčastnilo se ho 700 lidí. Pochod byl zakázán rozhodnutím soudu. Před jeho konáním poradce ministra vnitra Ukrajiny Anton Geraščenko pohrozil obyvatelům Charkova, kteří se chystali se pochodu zúčastnit, že zajistí “cely předběžného zadržení.”

“V centru města byla spousta pracovníků milice a obrněné techniky. Téměř všechny demonstranty naložili do vozů a převezli na Kyjevské okresní oddělení milice v Charkově,” řekl Konstantin Dolgov, spolupředseda Lidové fronty.

Ministerstvo vnitra Ukrajiny v Charkovské oblasti informovalo o zadržení 23 osob a oznámilo, že od nynějška se budou podílet na posílení ochrany veřejného pořádku při hlídkování v ulicích města obrněná auta.”

Velká protestní akce se konala i v ukrajinském hlavním městě: do ulic Kyjeva vyšlo nejméně 3000 občanů, kteří požadovali zastavení krveprolití na Donbasu.   
Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová