Žádný stát se nepřizná, že dodává Ukrajině zbraně


16. 9. 2014         zdroj
Vojenský expert Vladimír Ščerbakov se podělil s Pravda.Ru o svůj názor na otázku, proč státy EU a USA nechtějí přiznat dodávky zbraní na Ukrajinu a Kyjev – občanskou válku. Ukrajinský ministr obrany prohlásil, že Ukrajina je připravena k vytvoření své jaderné zbraně na obranu před Ruskem. Má Ukrajina vědecký a průmyslový potenciál ji vytvořit?

Jsou částečné možnosti, které byly použity jako součást vývoje jaderných zbraní v sovětské éře. Ale to nedovoluje vážně hovořit o tom, že Ukrajina může svými silami vytvořit, vyvinout, vyzkoušet jaderné zbraně. Část kapacity, která by to Ukrajině umožnila udělat, byla po získání bezjaderného statusu země likvidována. A stávající kapacita je nedostatečná k vývoji jaderných zbraní bez vnější pomoci.

Navíc, taková podpora – to je porušení všech mezinárodních dohod. Takových prohlášení, jako Geletej, se nedopustí ani íránští činitelé, pouze nejrezolutnější z nich, které dlouho netrpěli ani sami Íránci. Tiše je odstraňovali z vedoucích pozic, aby se nenahněvalo mezinárodní společenství.

Proto ta země, která poskytne Ukrajině faktickou pomoc při vytvoření jaderné zbraně, bude Radou bezpečnosti OSN prohlášena světovým zločincem. Myslím si, že nikdo si nechce na sebe přilepit takovou nálepku. Země NATO dokonce oficiálně nepřiznají ani dodávky konvenčních zbraní na Ukrajinu: děla, tanky a kulomety.

Například Francie – oficiálně oznámila, že bude dodávat určité zbraně umírněným syrským povstalcům, opozici, ale důrazně popírá tvrzení, že souhlasila s  dodávkami zbraní na Ukrajinu. Tato zjištění, pokud se potvrdí, vytvoří zcela jiný obraz země.

Nyní je právní status Ukrajiny takový, že mezinárodnímu společenství není zakázáno uskutečňovat s ní vojensko-technickou spolupráci. Zbraně je možné dodávat, kromě zakázaných raketových technologií, jaderných zbraní, zbraní hromadného ničení a dalších druhů. To znamená, že dokonce embargo, přijaté Evropou ohledně nedodávání zbraní, bylo nedávno zrušeno. Další věc, kdo se potřebuje zbytečně zviditelnit? Není známo, jak se bude situace vyvíjet a  může se stát, že by se zbraně dodávaly zločinnému režimu.

Ministr Geletej, který stále vystupuje s prohlášeními o dodávkách zbraní z  NATO, se sliby, že vrátí Krym, upřímně řečeno, je to osoba ne zcela kompetentní. Přivedli ho Američané na tuto pozici nebo je to projekt Porošenka?

                                                                       Valerij Geletej
Jsou lidé, kteří se ne zcela hodí na svou funkci. U nás také takoví lidé bývají, a v jakékoliv zemi. Pokud neumí vystupovat na veřejnosti, je třeba, aby za něj hovořil nějaký mluvčí, gramotnější, který nebude zpochybňovat mezinárodní právo a třást jadernými zbraněmi. A když si potom vyrobíte antrax, budete vyhrožovat těm, kteří vám vadí? Myslím si, že Geletej je kreatura určitých vnitřních kruhů na Ukrajině, protože k jeho významnému kariérnímu růstu došlo v důsledku všech předmajdanových, majdanových a pomajdanových událostí. A asi je to něčí chráněnec.

Dokud někoho nechytíme za ruku, je těžké něco říct. Není původem voják: nevypracoval se z poručíka na ministra obrany. Je to člověk z vnějšku: na generál-plukovníka se dostal doslova skoky přes stupínky, a dokonce i přes celé mezery. Je jasné, že ho někdo vytáhl a on zastupuje určitou skupinu. Veškerá ukrajinská politika je souhrnem protikladných zájmů oligarchických kruhů. Je jasné, že některé kruhy mají podporu v jedněch částech světa, některé v jiných. Vzhledem k tomu, že je to všechno ututláno a neveřejné, je těžké říct, kdo to je. Možná Američané, možná Němci nebo Francouzi. Nebo možná že tam není žádná podpora.

Kromě toho vyvstává otázka, proč ukrajinské vedení nepřevede vzniklý konflikt ze statusu tzv. ATO na status místního vnitřního konfliktu, tedy občanskou válku. To vše z toho prostého důvodu, že jakmile to Kyjev udělá, bude v nejbližší době svolána Rada bezpečnosti OSN. A nejspíš všichni, dokonce i USA a země NATO, budou muset přijmout alespoň nějaké rozhodnutí o zákazu dodávek veškerých zbraní na Ukrajinu všemi zeměmi bez výjimky.

Když bylo v Sýrii přiznáno, že začala občanská válka, Rada bezpečnosti OSN zakázala dodávky zbraní, bylo uvaleno embargo a oficiálně nikdo nemohl dodávat. Dokonce Francouzi, kteří budou dodávat syrské opozici, chtějí, aby tyto zbraně byly použity nikoli na boj s Asadem, ale na boj proti islámské skupině Islámský stát. Je spousta různých právních komplikací, háčků, které mají vliv. Ale tajně je možné dělat všechno, i vytvářet jadernou zbraň. Ale tajné vždy vyplave na povrch, a mohou vzniknout nepředvídatelné následky.

Pro novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová