Země NATO začaly s dodávkami zbraní na Ukrajinu

14. 9. 2014 zdroj
Ministr obrany Ukrajiny Valerij Geletej oznámil, že proces předání zbraní členských zemí NATO Kyjevu již probíhá. Připomněl, že začátkem září byl společně s prezidentem na samitu NATO a požádal alianci o pomoc. “Mluvil jsem také (na sumitu – pozn.) v uzavřeném formátu s ministry předních zemí světa, s těmi, které nám mohou pomoci; byli jsme vyslyšeni a nyní proces převodu zbraní probíhá,” – řekl Geletej v rozhovoru pro ukrajinský Pátý kanál v sobotu večer…


… “Tento proces začal a mám pocit, že právě touto cestou musíme jít,” – řekl ministr obrany. (Kyjev, 14. září – RIA Novosti.)

Již dříve prezident Ukrajiny Porošenko prohlásil, že se mu podařilo domluvit se s řadou členských zemí NATO na přímých dodávkách moderních zbraní na Ukrajinu. Podle údajů poradce prezidenta Ukrajiny Jurije Lucenka byly na samitu NATO ve Walesu dohodnuty dodávky zbraní z USA, Francie, Polska, Norska a Itálie. Všechny tyto země následně popřely toto tvrzení, ale prezident Ukrajiny trval na tom, že s řadou zemí NATO se na přímých dodávkách moderních zbraní přesto podařilo dohodnout.

NATO opakovaně opakovalo, že samotná aliance nemůže dodat zbraně a jiné vojenské vybavení na Ukrajinu, protože je nemá. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen však novinářům řekl, že NATO “nebude zasahovat” do rozhodnutí jednotlivých členských států v souvislosti s dodávkami zbraní na Ukrajinu.

pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová