Kříšťálové příměří

14. 9. 2014 ruvr.ru
Ukrajina se konečně dočkala dlouho očekávaného zastavení palby. Shrneme-li jeho krátkodobé výsledky, budeme muset přiznat, že se zatím nezměnilo v plnohodnotné příměří. Strany se navzájem obviňují z porušení dohod a ostřelování.

5. září se konala v Minsku schůzka kontaktní skupiny pro překonání ukrajinské krize. Na jednáních byl přijat protokol o pomoci mírovému urovnání na jihovýchodě země, který stanoví zastavení palby a výměnu zajatců. Schůzky se zúčastnili zástupci ukrajinské vlády, neuznaných Luhanské a Doněcké lidové republiky, OBSE a Ruska.

Plán není zdaleka ideální. Zejména nepředpokládá ani stažení ukrajinských vojáků z Doněcké a Luhanské oblasti. O budoucímu statutu regionu se tu vůbec nepraví.

Jenže plán má tu nejdůležitější zásluhu: pozastavil bratrovražedné krveprolití a stal se prvním krokem k míru.
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tento týden zdůraznil, že Rusko nehodlá zachovat nečinný postoj vůči právům obyvatel Doněcké a Luhanské oblasti:

– Mluvíme-li o závažnosti formátu realizace statutních dohod minské schůzky z 5. září, nesmíme zapomínat na celoukrajinský ústavní proces, na závazek, který kyjevská vláda převzala před mnoha měsíci. Hodláme usilovat o splnění tohoto závazku.

Analytici se obávají, že příměří bude v brzké době úředně zrušeno. Může ho také zmařit Nejvyšší rada. Není vyloučeno, že poslanci odmítnou dokonce umírněné body Minské dohody: všeobecnou amnestii a zvláštní status pro oblasti Donbasu, které kontrolují domobranci.

Nesmíme zapomínat také na ukrajinskou „stranu války“. Oddíly nacionalistů se cítí ve válce jako pánové a nehodlají složit zbraně.

Nehledě na halasná prohlášení, nemají moc velký zájem na skončení občanské války na Ukrajině také USA. Pro Washington je velmi výhodné ohnisko napětí v Evropě. Oslabí to oba konkurenty, zatímco USA zůstanou stranou.

Ale křehkou šanci na mír Ukrajina pořád ještě má. Svědčí o tom aspoň demonstrace ukrajinských matek, které žádají, aby se jejich synové vrátili domů. Vyjadřují náladu větší části ukrajinské společnosti. Byla zahájena výměna zajatců. A v nejbližších dnes má Porošenko představit Nejvyšší radě návrh zákona o zvláštním statutu DLR a LLR. A pak bude jasné, co mají očekávat prostí Ukrajinci, a koho mají mezi kyjevskými politiky víc, stoupenců „strany války“ nebo „strany míru.“

V Gorlovce zahynuli civilisté

Přinejmenším 5 civilistů zahynulo a 10 bylo zraněno při ostřelování ukrajinskými vojáky Gorlovky v Doněcké oblasti.
V městě byla zničena transformovna, bez elektřiny zůstala část Centrální čtvrti. Nefunguje vodovod. Bylo poškozeno několik obytných domů.
Lidé se schovávají v sklepech a bombových krytech. Kvůli bojovým akcím nemají možnost pohřbít mrtvé.