Babiš vítězem, debakl ČSSD ve velkých městech a lidovci se vracejí

Jiří Paroubek
13. 10. 2014   Vaše věc

Všichni vyhráli. Ostatně tak to je po každých komunálních volbách. Všichni, tedy všechny parlamentní strany jsou spokojené. Všichni se tváří když ne jako vítěz voleb, pak aspoň jako druhý vítěz voleb. Když jsem se díval na televizní obrazovku, šéfové všech parlamentních stran se při hodnocení výsledků voleb tvářili velmi spokojeně. Tedy navenek. Snad jen předseda Filip dal chvíli najevo své rozladění.

Vítězem komunálních voleb hnutí ANO

Možná je to pro někoho překvapivé. Jak jsem upozorňoval ve svých letních analýzách pod názvem „Jak číst politický vývoj u nás (I. část – na levici; II. část – na pravici)“ A. Babiš se soustředil na volební výsledek především ve velkých městech. Šel na to čistě organizačně, marketingově, a tedy s plným finančním zajištěním. Programem se vůbec nezatěžoval. Profíci to zkrátka všechno, všecičko zařídí. Přiznám se, že v Praze, kde situaci znám, ale žádné velké profesionály mezi zvolenými zastupiteli ANO nevidím. Obávám se, že to jinde bude to samé v bleděmodrém. Občané budou mít, co chtěli… Musí si to prožít sami.

Hnutí ANO stahuje hlasy zprava zleva. Tím, že má ANO ve svém čele silného a charismatického lídra podporovaného médii, a ČSSD nikoliv, část voličů, kteří v minulosti volili tuto stranu a hledají silného lídra, přeběhlo k ANO. Z toho logicky vyplývá jasná premisa. Chce-li ČSSD překonat babišovce, musí mít silného lídra.

Rozvrácená pozice tradiční pravice – jak ODS, tak TOP 09 – nutí pravicové voliče, aby se rozhodli. Buď hlasovat pro pravostředovou stranu, u níž to dává smysl, tedy pro ANO, anebo zůstat doma. Tradiční česká pravice je programově vyprázdněná, personálně slabá, nemá prakticky co nabídnout. Také v běžné parlamentní politice je vidět naprostou bezradnost ODS a TOP 09, přecházející často do trapnosti.

Je smutné, jak málo stačilo hnutí ANO k vítězství. Vlastně se jeho volební tým soustředil pouze na marketingové triky v podání A. Babiše. Pero se mi brání vůbec psát o stupiditách, které A. Babiš vypouštěl v posledních týdnech před volbami z úst. Žádný program, jen mlžný opar vznášející se kolem velkolepé osoby vůdce hnutí ANO. Tedy velkolepé, tak jak Babiše vidí jeho vlastní a spřátelená média vč. veřejnoprávní televize. Ale významné části voličů to stačí… Bohužel té vzdělanější části.

Jediná vada na kráse volebního výsledku Babišovy (ne-)strany je chabý výsledek v I. kole senátních voleb. Pouze devět reprezentantů ANO postupujících do druhého kola je pro konečný vynikající výsledek v senátních volbách málo.

Neúspěšná ČSSD

Premiér Sobotka se v televizních vystoupeních pochválil, jak to vlastně skvěle dělá. Ve svém vyjádření pochopitelně zcela bagatelizoval významnou ztrátu voličů ČSSD ve velkých městech. A zdůraznil úspěchy jednotlivých lídrů – starostů menších měst. No, ale v těch menších městech (Náchod, Čáslav ad.) je postoj voličů vůči ČSSD odvislý spíše od osobnosti úspěšného starosty nežli od politické strany, za níž kandiduje. Takže nevadila ani vazba dobrého starosty na ČSSD…. Ještě v tomto týdnu přineseme kromě analýzy senátních vyhlídek ve II. kole voleb také analýzu volebních výsledků v menších městech.

Zdá se, že ze statutárních měst ČSSD obhájí pozice primátorů jen v Karviné, Havířově (i tam, zvláště v Karviné, ČSSD ztratila) a snad i v Prostějově. Ztraceno je Brno, Ostrava, Liberec, Ústí nad Labem, Chomutov, Opava, Děčín ad. Ostatně v příloze článku máte k dispozici tabulku přinášející porovnání s výsledkem komunálních voleb v roce 2010. Jediná možnost, jak prosadit i ve městech, kde je ČSSD druhá na pásce primátora z ČSSD, je „olomoucká cesta“. Tedy spojit se se stranami občanské pravice a využít jejich animozity vůči hnutí ANO. Dlouhodobě takové řešení v očích voličů ovšem ČSSD spíše poškodí.

Příčin špatného volebního výsledku ve velkých městech je jistě více. Svou roli sehrávají kauzy ČSSD v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, tedy krajích, které jsou pro tuto stranu klíčové. ČSSD se tak neodlišuje od ODS či TOP 09. Ale zejména je to submisivní politika B. Sobotky ve vládě. Veřejnost vnímá jako lídra vlády A. Babiše, a ne nominálního premiéra.

Zajímavá bude reakce médií na propadák ČSSD ve velkých městech, vč. Prahy. Babišem kontrolovaná média, vč. České televize žádné uštěpačné komentáře vůči B. Sobotkovi trousit nebudou. Nedělní V. Moravec toho byl jasným příkladem. Jeho slabost A. Babišovi a zájmovým skupinám s ním spjatých zcela vyhovuje. S ním v čele nebude ČSSD schopna změny politiky. Budou si ho proto pěstovat. Za dva roky v krajských volbách sobotkovská politika povede k debaklu ČSSD a ke ztrátě pozic nejspíše všech hejtmanů.

B. Sobotka je mimořádně kvalifikovaným odborníkem na „zkracování fronty“. Jeho nápad, pronesený možná v povolebním zoufalství, že kde to půjde, bude vhodné utvářet také na komunální úrovni (myslel tím nepochybně statutární města) koalice na bázi stran současné vládní koalice, je nicméně rozumný. Pro všechny tři vládní strany má toto řešení něco do sebe. ANO chce primátory, ČSSD chce zajistit přijatelné pozice v městských radách, a to i přes značný úbytek voličů (a zajistit zachování pracovních míst plukům svých souputníků v úřadech měst), a lidovci se potřebují dostat zpátky do vedení měst po delším čase své neúčasti. Komunální politici na olomoucké radnici ukázali, že mají svou vlastní hlavu a své vlastní zájmy.

Jediné, proč zatím tyto volby není možné z hlediska ČSSD hodnotit jako úplný debakl, je poměrně vysoký počet postupujících kandidátů do II. kola senátních voleb. Pryč je pochopitelně 23 senátorů, které se podařilo ČSSD vybojovat pod mým vedením před šesti lety. Do II. kola nicméně postupuje devatenáct kandidátů. Myslím, že slušnou šanci na zvolení má zhruba 10 až 12 z nich. To by sice znamenalo ztrátu senátní většiny ČSSD, ale strany vládní koalice většinu mít budou. ČSSD jen prohloubí svou závislost na současné vládní koalici… Tedy především na A. Babišovi.

Rozdrcení pozic tradiční pravice (ODS a TOP 09)

Když jsem viděl v ČT24 bývalého pražského primátora Svobodu, jak jásal nad dvouciferným výsledkem (rozumějme: volební výsledek nad 10%) na pražské radnici i v několika pražských městských částech, bylo to smutné představení. Ve statutárních městech, až na výjimky, jsou pozice ODS zcela zdecimované. V menších městech je tomu trochu jinak. Kde starostové ODS pracovali dobře, byla i tato strana úspěšná. A mezi úspěšnými starosty menších měst by ODS měla hledat své budoucí lídry.

S výjimkou Teplic, Jablonce, Kladna a Mladé Boleslavi nemá ODS ve statutárních městech šanci prosadit své lidi jako primátory.

TOP 09 je v poločase svého rozpadu. Strana si zachovala slušné pozice v Praze a v Brně a jinak nic. Výsledek této strany v Praze mohl být, podle mého názoru, vítězný, nebýt fatální chyby K. Schwarzenberga, jenž hlava nehlava prosazoval do čela kandidátky dosavadního primátora Hudečka. V řadě pražských městských částí TOP 09 prosadí své starosty (Praha 1 a další). Nad budoucností TOP 09 se ovšem stahují černá mračna. Ostatně, ve svém nedávném rozhovoru v médiích K. Schwarzenberg připustil, že dosavadní alianční spojenec STAN je na cestě mimo dosavadní politické společenství s TOP 09.

Pokud ze svazku s TOP 09 odejde v krátké době STAN a skončí i K. Schwarzenberg, je konec… Výsledky voleb TOP 09 ve statutárních městech ukazují, že jen málokde se může podařit dostat její reprezentanty do hry, tedy do městských rad. Čtyři roky v opozici je dlouhý čas na přemýšlení. Přemýšlení povede často ke změně politického domova.

Lidovci se vracejí

KDU-ČSL se po oslabení plynoucím ze secese Kalouskova křídla v letech 2009 – 2010 vracejí do ztracených pozic. Zdá se, že si vybírají politické dividendy ze své účasti ve vládě. Lidovci – v Praze dobře ukrytí v koalici se Zelenými a STAN – mohou hrát tmelící roli v koalicích v klíčových českých a moravských městech: v Praze, Brně a Ostravě. Teď už lidovcům chybí jen úspěch v příštích krajských volbách… Jsem přesvědčen, že se dostaví.

Komunisté kouzla zbavení

Komunisté podlehli po příznivém výsledku v krajských volbách představě, že se dobré časy vrací. Jen díky jejich volebnímu výsledku soc. dem. ve dvanácti krajích získala hejtmanství. O něčem jiném se mohli přesvědčit od té doby – tedy za dva roky – vlastně ve všech typech voleb. Komunisté oslabili především ve statutárních městech. S výjimkou Havířova a Karviné nebudou mít zřejmě šanci promluvit do složení povolebních koalic.

Zdá se, že komunisté nezvládli – ostatně nejsou sami – vpád „nepolitického“ hnutí A. Babiše do české politiky. Babišovo hnutí se tváří jako strana protestu. Stejně jako Okamurovo hnutí, které ve sněmovních volbách stáhlo „zdivočelé“ voliče levice. Komunisté tak už nejsou jedinou stranou protestu. A skoro na každou větší radnici kandidovalo ještě nějaké místní „protestní“ hnutí. A pořád je proti čemu protestovat…

Komunisté nezvládli svou transformaci v moderní radikálně socialistickou stranu (a vlastně aktivně o takovou transformaci ani neusilovali). V personální nabídce nejsou mezi komunisty žádní zajímaví mladí lidé pobíhající třeba po Sněmovně i na veřejnosti v tričkách s Che Guevarou či Ho Či-minem (i když ten už asi vyšel z módy), kteří by alespoň na 1. máje hovořili o světové revoluci a třídním boji. Mezi mladými tato strana (a také soc. dem.) zcela vyklízí pole Pirátům ad.

Volby do senátu
Co víme již dnes s jistotou, je to, že ČSSD ztratí většinu v senátu, kterou nyní disponuje. Do II. kola postoupila z 1. místa dvanáct jejích kandidátů, dalších sedm z 2. místa. ČSSD má velmi střízlivě možnost získat 10 až 12 mandátů. To sice není 23 mandátů z roku 2010, ale není to úplná katastrofa. A vlastně – podle Sobotkových kritérií, který stanovil jako reálný cíl získání devíti senátorů, je to grandiózní úspěch…

Horní komora českého parlamentu, po ztrátě své pravomoci spolu se sněmovnou volit českého prezidenta, je už jen smutným a málo významným apendixem české politiky (v Senátu se nehlasuje ani o státním rozpočtu, ani o důvěře vládě). Má už jen funkci zabezpečovacího ústavu pro své členy.

Pražané Babišovi rozumějí
Ve své analýze „Půjdou voliči v Praze ke komunálním volbám“ zveřejněné v předchozím týdnu na Vaší věci jsem upozorňoval na úskalí spojená s vítězstvím A. Babiše v hlavním městě. Dát dohromady kvalitní a stabilní městskou radu bude nyní prakticky nemožné. Bude-li na pražské radnici vytvořena koalice ANO + Trojkoalice + ČSSD, bude mít v novém zastupitelstvu jen nejtěsnější většinu jednoho jediného hlasu (!). Již po Vánocích – a to říkám jako znalec poměrů na pražské radnici – se může formovat koalice nová, koaliční hlasy se mohou rozplynout.

Koalice ANO – TOP 09 – ČSSD by měla slušný počet zastupitelů na svou podporu, ale to je tak asi všechno. Má-li mít TOP 09 v Praze ještě nějakou budoucnost, měla by se diferencovat v opozici od hnutí ANO a vsadit na výtečný výkon svých starostů ve velkých městských částech (Praha 1 a další).

Soc. dem. se sice svým volebním výsledkem vrátila v pražské politice dvacet let zpátky, ale bude nejspíše (střepinově) zastoupena v městské radě. Příští volební výsledek tak může být ještě slabší než současných 10,4% hlasů, což nelze hodnotit jinak než jako debakl.

Závěrem

Díky správně zvolené strategii a účinnému (byť primitivnímu) marketingu zvítězilo hnutí ANO v naprosté většině statutárních měst. A stalo se tak nejsilnější formací v komunálních volbách. Je to nesporně velký osobní úspěch A. Babiše. Lidé volbou ANO ovšem tak trochu kupovali zajíce v pytli. Teď budou reprezentanti ANO muset prací občanům dokazovat, že volili správně. Osobně si myslím, že to Babišovi přinese dříve či později velká bolení hlavy. O většině lidí, kteří budou zvoleni do městských rad, ví jenom málo nebo vůbec nic…

Sociální demokracie utrpěla ve velkých městech, kde se lidé rozhodují v komunálních volbách podle centrální politiky, naprosté fiasko. Děsuplnou prohru. Upřímně, pro čtenáře Vaší věci, pokud čtou pravidelně mé analýzy, to až takové překvapení není. Ztráta Ostravy, Brna a oslabení pozic v Praze vrací ČSSD v komunální politice dvacet let zpátky!

Sobotkovo vedení naprosto není schopno reflexe. Lidé, kteří tvoří analytické zázemí Lidového domu (O. Novotný, L. Jelínek) už jeden debakl ČSSD připravili v roce 2004. Jak jsem již výše uvedl, babišovská média vč. veřejnoprávní televize nepřipustí kritiku Sobotky. Proč? Sobotka svou slabostí Babišovi a spol. zcela vyhovuje. Pokud zůstane v čele strany (on, nebo typově podobný politik), je v krajských volbách po dominanci ČSSD v krajích veta. Výsledky mé práce v letech 2005 – 2010 tak definitivně zmizí… Nedávno to bylo patrné v evropských volbách, teď v senátních i komunálních!

A. Babiš má v tuto chvíli v zásadě dvě možnosti dalšího postupu:

1. pokračovat v současné vládní koalici a budovat svou stranu jako dlouhodobý projekt. Rizikem tohoto postupu je to, že svatozář novosti a originality v konfrontaci s běžným životem jaksi vyvane a ANO v řádném termínu voleb do sněmovny v roce 2017 bude již zcela kouzla zbaveno.

2. rychle využít zjevné neschopnosti sociální demokracie najít správnou obrannou strategii, dohodnout předvolební alianci se STAN a udeřit vyvoláním předčasných voleb. K vyvolání vládní krize pak postačí, když se babišovská a s nimi spřátelená média např. budou týden věnovat Sobotkovu podílu v privatizaci OKD vč. 44 000 nájemních bytů… Sobotkův odchod z vedení ČSSD může způsobit hlubokou krizi v rámci ČSSD, která ČSSD oslabí ve volbách. Pokud Sobotka zůstane, oslabí ji to rovněž.

Osobně si myslím, že se A. Babiš vydá cestou rychlých sněmovních voleb. Už také proto, že volební preference jeho hnutí, po volebním úspěchu ve velkých městech, dosáhnou v závěru roku vrcholu.

Pokud jde o mé předpovědi, v odhadu výsledku komunálních voleb jsem se nemýlil. Uvidíme, jak vyjde tato má poslední přepověď.