Barzáni prodává ropu Islámského státu na světové trhy

27. 10. 2014 zdroj

Teroristická organizace Islámský stát Iráku a Levantu (IS/ISIS/ISIL/Daesh), která po získání Mosulu a okolí ovládla ropné vrty, posílá vytěženou ropu do rafinérií vlastněných Severoiráckou administrativou Masúda Barzániho, některou ropu také používá pro své potřeby.
Nezrpacovaná ropa je rafinována v iráckých zařízeních a smíchána s „legálně získanou“ ropou Severoirácké administrativy. Skrz ropovody je pak poslána do tureckého přístavu Ceyhan, kde je prodávána na světové trhy. Všechny národy pak tuto ropu kupují a nepřímo podporují Islámský stát i přes fakt, že většina zemí organizaci považuje za teroristickou organizaci.

A. K., řidič nákladního auta, který dva a půl roku pracoval pro stavební společnost v severním Iráku, novinám Aydinlik řekl: „Přepravní společnost, ve které jsem v Kirkuku pracoval, mi dala dokumenty a tankery. Tyto tankery přejížděly po oblastech ovládaných IS a odtud jsem převážen nezpracovanou ropu do skladů v ropných rafinériích v Kirkuku. I přes to, že v Mosulu tanker kontrolovala IS a v Kirkuku jednotky Pešmarga, nic se nedalo kvůli dokumentům dělat. Ačkoliv jsem se bál, mohl jsem se volně pohybovat. Na stejné cestě pracovaly stovky lidí.“

Zdroje z regionu uvádějí, že Islámský stát těží denně okolo 50 tisíc barelů nezpracované ropy, kterou prodává na světové trhy.

Zdroj: Aydilnik