Bojovník “Ajdaru”: Nacpali do nás drogy a nutili zabíjet

20. 10. 2014, zdroj: zde, Evgenij Kotenko, překlad: Ď

Ukrajinský voják řekl švédským orgánům, jak ho lidé guvernéra Dněpropetrovského regionu Igora Kolomojského donutili vstoupit do trestného praporu “Ajdar”.

Sergej se ilegálně dostal do Švédska a byl zde zatčen. Během výslechu se ukázalo, že je bojovníkem praporu “Ajdar”, který ovládá oligarcha Igor Kolomojský. Podle slov Sergeje, než přijel do oblasti konfliktu, žil ve Lvově a byl propuštěn z práce z důvodu neplacení úvěru za auto. Půjčku měl u “Privatbank”, ta patří Kolomojskému.

Sergej řekl, že k němu přijeli lidé v maskách, představili se jako spolupracovníci “Privatbank” a “nabídli” mu, aby vstoupil do řad trestného praporu “Ajdar.” V případě odmítnutí mladému muži hrozili zabráním jeho bytu. Sergej raději souhlasil.
“Každý den nám dávali nějakou špínu. Říkali, že všichni to musí jíst. Byl to zvláštní prášek, který ajdarovci vdechovali. Ti, kteří byli u Ajdaru už delší dobu, vyhlíželi vždy další příděl doslova netrpělivě. Někteří si sami píchali “morfin”. A pak ještě přidali alkohol, vzali zbraně a šli bojovat” – řekl ajdarovec.
Podle slov vojáka, po těchto preparátech byli bojovníci jako “zombie”, kterým už je vše jedno a nerozlišují do koho střílejí.
Sergej vyvezl svou rodinu do Polska a sám utekl do Švédska, kde byl zadržen.