Deutsche Welle: Ukrajina je napadena rakovinou korupce a AIDS populismu

19. 10. 2014    zdroj
Pokud se korupce na Ukrajině nazývá zhoubným nádorem na těle státu a společnosti, pak politický populismus může být srovnán se ztrátou imunity a AIDS ukrajinské politiky. K těmto závěrům dospěli badatelé z “Agentury analýzy Tectum” na základě výsledků ankety 50 expertů, která byla věnována posouzení situace v zemi a volební kampaně poslanců parlamentu 26.října. 

Experti poukázali na to, že kandidáti na poslanecký mandát ochotně formulují vyloženě nesplnitelné předvolební sliby a nestydí se manipulovat s fakty za účelem získání křesel v parlamentu. Sázejí přitom na očekávání společnosti. Oznámila to německá rozhlasová stanice Deutsche Welle.

Političtí populisté na Ukrajině aktivně využívají v předvolebním období téma boje s oligarchií, války na Donbasu a sociální ochrany obyvatelstva. Ve svých projevech a volebních programech prezentují černobílý obraz světa, který se skládá z dobrého národa a špatných nepřátel, kteří napadají jeho svrchovaná politická, ekonomická a sociální práva, prohlásil vedoucí projektu “Agentury analýzy Tectum” Oles Lisničuk, když prezentovat výsledky ankety expertů. Podle jejich názoru nejsou mezi politiky a stranami takoví, kteří jsou připraveni na jinou úroveň diskuse a k provedení skutečných reforem.

“Podle našich expertů vede mezi nejpopulističtějšími iniciativami, které využívají i jednotliví politici i politické strany, myšlenka na uspořádání referenda o vstupu Ukrajiny do NATO”, řekl Starodub. Nejoblíbenějšími nesplnitelnými sliby se podle něj stal příslib bezplatného bydlení, podpora pro chudé a poskytnutí jiných sociálních dávek. Důvodem úklonu právě do těchto oblastí jsou podle průzkumu očekávání ukrajinských voličů. Čím kvalitněji a podrobněji je napsán program politické strany, čím seriózněji se postavili k jeho vypracování, tím víc znaků populismu v něm je, řekl expert “Agentury analýzy Tectum” Vladimír Nagornyj, který analyzoval předvolební stranické programy.

Upozornil na skutečnost, že strany věnují velkou pozornost problémům spojeným s děním na Donbasu. Národního populismu v programech stran mnoho není. “Bije do očí skutečnost, že proruský populismus je přítomen v programu pouze jedné politické strany z 29,” poznamenal Nagornyj. Dodal, že v programech stran, které jsou v čele v průzkumech veřejného mínění, je koncentrace populistických hesel nejvyšší.

Generátory šíření a “zvýšení míry populismu” experti nazvali politické talk show v televizi.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová