Evropa odmítá Ukrajině půjčit

19. 10. 2014    zdroj
Předseda Evropské komise José Manuel Barroso přiznal, že EU vůbec “neprojednává vyčlenění dvou miliard eur krátkodobých úvěrů pro Ukrajinu,” ale promýšlí “určité rozšíření makrofinanční pomoci, která může být přidělena za určitých podmínek,” píše Politonline.

Kyjev tyto peníze očekával – pro uklidnění společnosti a záchranu před defoltem. Podmínky vyjádřil například německý ekonom Anders Aslund: “Ukrajina musí zavřít většinu svých průmyslových podniků, což znamená, že se musí smířit se ztrátou 60% metalurgie a 90% strojírenství.”

Poslanci Nejvyšší rady Ukrajiny již dříve mimochodem přijali zákon, který umožňuje kabinetu ministrů předat veškerou kapacitu národních plynovodů investorům ze Spojených států a EU. Tisk uváděl, že těžbou břidlicového plynu se bude zabývat společnost, v jejímž čele se náhodně ocitl syn Bidena.”

Vláda Ukrajiny také oficiálně žádá od obyvatel země, aby spotřebovávali méně – jedli, vařili, prali a myli se, a také aby méně často zapínali světlo, aby “šetřili energetické zdroje země”.

Nakonec tiskové agentury sdělují, že “prohloubením ekonomické krize začali občané Ukrajiny častěji krást v obchodech”. “Lídry” v krádežích “jsou důchodci, kteří tajně odnášejí zeleninu, uzeninu a maso”.

A závěrem si připomeňme, že nehledě na všechny sny a plány Ukrajiny na evropskou integraci, Evropa oznámila své odmítnutí přijmout Ukrajinu do své struktury. Tatáž situace je u Ukrajiny i s NATO – zemí aliance, chráněnou pátým článkem, se nestane. Experti mimochodem poznamenávají, že pravděpodobnost přijetí Ukrajiny do této unie a aliance je v nejbližším desetiletí natolik malá, že můžeme hovořit o “nepravděpodobnosti”.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová