Estonsko – země “agresivního nacionalismu”

2. 10. 2014     zdroj
30. září členka vedení nevládní organizace “Ruská škola v Estonsku” Alisa Blincova vystoupila na jednání OBSE probíhajícím ve Varšavě (Polsko) s referátem na téma “Agresivní nacionalismus estonské státní moci.” Organizací to bylo sděleno IA REGNUM s odkazem na člena vedení Mstislava Rusakova. Podle přednášející je estonský nacionalismus tak agresivní, že v kombinaci s dalšími faktory je již možné hovořit o estonském nacismu.


O zaměření agrese estonského nacionalismu není pochyb – je to rusofobie, boj s níž se podle Blincové měl dostat už dávno na pořad jednání OBSE.

Agresivita estonského nacionalismus se projevuje téměř ve všem – v pronásledování aktivistů ruské komunity v Estonsku, v bránění kontaktům s ruskými krajany a v neposlední řadě v simulaci boje za lidská práva.

Podle zastánkyně vzdělávání v rodném jazyku (ruském) má pronásledování ruské komunity v Estonsku totální charakter a spočívá především ve fabrikaci trestních záležitostí. Samotná Alisa Blincova byla stíhána na základě obvinění z padělání vlastního podpisu. Přičemž byla žádost na policii podána k podpisu ministra školství poté, co správní rada školy, jejíž členkou Blincova byla, zaslala na ministerstvo návrh o zachování ruského jazyka jako vyučovacího. Aktivisté z ruské komunity v Estonsku čelí neustálému porušováním soukromí korespondence, mnohahodinovým ponižujícím prohlídkám na hranicích, propouštění z práce a tak dále.

Podle Blincové nezůstávají dokonce vystoupení aktivistů ruské komunity v Estonsku na jednáních OBSE bez pozornosti estonských orgánů státní moci. Vystoupení “ruského ombudsmana” Sergeje Seredenko v roce 2013 bylo v poslední ročence estonské bezpečnostní policie KaPo posouzeno jako pomlouvačné vůči Estonsku, což je v zemi agresivního nacionalismu ekvivalentní “černému puntíku” a je to také pronásledování.

Pro Novu republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová