Hrochovy denní ruské překlady dnes z 1.10. 2014

Hroch
2. 10. 2014      vlkp    Kosa zostra
Je to skutečný fašizmus….
Ruský opozičník a aktivista moskevské „Bolotné“ vyprávěl o tom, co viděl na Ukrajině.

Po své devítidenní cestě po Ukrajině se ruský opozičník Alexej Sachnin, který svého času uprchl do Švédska z obavy z pronásledování, se podělil o své dojmy dalšímu aktivistovi Alexeji Gaskarovovi. Podle jeho slov jsou všechny „liberální mantry“ o demokratičnosti nové kyjevské moci lží.

Jak Sachnin píše, v dopise, který publikoval ruposters.ru, ruská masmédia reprodukují vcelku věrně obraz a atmosféru toho, co se dnes na Ukrajině děje. Autor, když mluvil o „pochodu liberálů“, se nerozpakoval obvinit je s předpojatosti a „obrácení ze zastánců míru v zastánce vítězství jedné ze stran“.

Demonstrace ukrajinské strany Svobody, kterou v roce 2012 žádala EU zakázat.

“Abys věděl, tak ukrajinská propaganda – to je velká síla. Po mnoha letech relativního pluralizmu, sledovat to, co se tam dnes děje, je hodně divné. Byli jsme v redakci jednoho z nejumírněnějších portálů. Jakože lidé z Luhansku to dělají v Kyjevě, účastní se toho někteří bývalí levičáci. Oni jsou jakoby proti mučení a únosům lidí, atd. Ale na stěně jim visí velká čtvrtka, na které jsou napsány cíle a zásady redakční politiky. První z nich je: „Vytvářet atmosféru úspěšného průběhu antiteroristické operace (ATO)“. To znamená rozdmýchávat válku. Z tohoto pohledu se vybírají fakta k publikaci. Všechno, co takové „atmosféře“ odpovídá, se publikuje bez ověření důvěryhodnosti. A co ne – to se zkrátka nepublikuje. Na NTV a LifeNews by se mohli poučit“ – píše dále.

Přísahám Ti, Ljošo, že to, co se tam děje – to je občanská válka. Bez jakékoli intervence. Je to vnitřní válka. Nejhorší je, píše účastník událostí na Bolotné, že v Oděse 7 z 10 „obyčejných lidí“, – tedy taxikářů, důchodkyň, které pronajímají pokoje, servírek, cestujících, vyslovují pojmy jako: „junta“, „fašisti“. To není žádná sociologie, a ani v té situaci být nemůže, ale pocitově – je takových ve městě většina. A představ si ten stupeň napětí. Typická byla slova jednoho taxíkáře: „ … my zkrátka čekáme, až se jim budeme moci pomstít“.

Na druhé straně je to ještě zajímavější, poznamenává autor: „Dělali jsme interview u Pravého sektoru (jel jsem tam jako švédský novinář). Tam jsou týpci – 18ti letí nadšenci. Úplné kopie těch, kdo přicházeli na naše manifestace v letech 2011-2012. Stejně naivní, nezkušení romantici. A jim se zdá, že politickými vzory jsou Mussolini a Franco. Oni říkají, že: “… komu se nelíbí současná Ukrajina – kufr- nádraží- Rusko.” To je beze srandy fašistická organizace, do které se valí zelená mládež.

Jak Sachnin píše, ještě horší je situace v táboře tzv. „umírněných“. Představ si skvělou kancelář v centru města. U vrat je obrněný transportér, ve dvoře skupina pořezů s automaty. A mapa Ukrajiny. To jsou „dobrovolníci“. Lidi z byznysu vybírají prostředky na vlastenecké účely. Vytvořili velký systém. Peněz mají dost na výstroj i na vlastní prapor územní obrany a na hromadu ozbrojených mládenců doma. Zamysli se nad tím – oni nejsou nikdo, oficiální status nemají. Ale oni jsou – reálná moc: peníze, zbraně, organizace. A žádná oficiální moc s nimi nehne. Podle řečí – jsou umírněnost sama. Jakože „ … nenávidíme ukrajinské nacionalisty, jsou to provokatéři“. Ale když se jednoho zeptám, jak se sžijí s tou půlkou města, která s nimi nesouhlasí, říká doslova: „Pro ně máme kompromis. Oni budou tiše sedět doma. Když je napadne promluvit o juntě, musí si šeptat se záchodem. Ale jakmile vyjdou na ulici, budeme střílet“.

Abys věděl, je to skutečný fašizmus. Bez operetních klaunů se svastikami. A takových mládenců jsou v Oděse a dalších městech – mraky. A potenciál občanského dialogu je omezen právě oním „budeme střílet“. A mají peníze, zbraně, organizaci. A to nejsou plané hrozby. Oni už stříleli. A všichni to viděli – konstatuje Sachnin a na závěr dodává: “Za prvé, Ukrajina je rozštěpena. To je naprosto jasný, bez jakékoli ruské propagandy. V každém případě jihovýchod. A napětí je takové, že jakékoli vzplanutí rozpoutá občanskou válku všude. Bez jakékoli ruské intervence.”

Připomeňme, že koordinátor hnutí „Levá fronta“ Alexej Sachnin asi před rokem uprchl do Švédska, kde požádal o politický azyl. Má za to, že ruské úřady se ho chystají obvinit z organizace nepořádků v Moskvě 6. Května 2012.

Colonelcassad _ 29.09.2014

https://vk.com/feed?section=friends&w=wall14696601_3702

Léčky…

Západ má v úmyslu zatáhnout Moskvu – na své straně – do války s Islámským Státem (IS). Argumentace je přitom velmi jednoduchá – Rusko se může s teroristy z IS střetnout na Severním Kavkaze, a proto by mělo nebezpečí předejít daleko od své hranice.

Je divné, že stejná logika vůbec neplatí, například ve vztahu k Ukrajině. Právo Ruska střetnout se s nacisty vně své hranice, aby nevnikli na ruské území, je považováno za agresi. Nejspíš proto, že nacisté jsou pro Evropu a Ameriku – „naši chlapci“. Ale islamisté jsou – jakoby cizí – v každém případě, s hlediska rétoriky.

Naše (Ruská) účast v boji s terorizmem je potřebná a nesporně důležitá věc. Zvlášť, vezmeme-li v úvahu, že v řadách IS bojuje, podle střízlivých odhadů, 800 lidí původem z Kavkazu a republik Povolží. Budeme-li počítat i ty, kteří pochází ze Střední Asie, pak se dostaneme k celkovému počtu 2 – 2,5 tisíce lidí.

Záměry Západu jsou ale příliš průhledné – po našem vtažení do války se Západ vytratí a nechá nás v tom proti IS samotné. Nehledě na to, že účast v jakémkoli formátu v západní koalici, která už nepokrytě směřuje dění k agresi proti Sýrii, je pro nás principiálně nepřijatelná.

Přesto se narážky západních diplomatů a politiků stávají stále výhružnějšími – nezúčastníte-li se nového křížového tažení – dostane se vám vzplanutí problémů na Severním Kavkaze. O to se postaráme. Vytrvalé připomínání globální náboženské války by nás mělo varovat obzvlášť – jako zemi, v níž žije 15 milionů muslimů. Z tohoto hlediska bychom se už vůbec neměli účastnit jakýchkoli křížových tažení.

Ruské vedení si to vše uvědomuje. Prezident i ministr zahraničí oznámili přímo, že IS – je zrozencem západních tajných služeb a už z toho důvodu by měl Západ tak, či onak, být schopen sám toto seskupení uřídit. Ne-li přímo, tak zprostředkovaně. Vstupovat do koalice za tak zjevně proherních podmínek pauzírovaného v kartách – to by byla velmi nezáviděníhodná role.

Otázka důvěry je určující ve všem konání a vztazích. Západ nám příliš často lhal a porušoval všecky svoje závazky k nám, takže planout důvěrou k jeho návrhům určitě nelze. Dokonce ani v takových, zdánlivě zřejmých situacích.

Nebylo to Rusko, kdo zničil Irák, ani jsme nevypěstovali teroristy po celém světě – a už proto nemáme důvod uklízet to, co nasvinili naši „partneři“. Je to jejich problém – ne náš. Tohle vše, samozřejmě, nemůže vyloučit naše samostatné rozhodování a jednání, ale koaliční partnery si musíme vybrat sami – a za našich podmínek.

El-murid _ 30.09.2014

Má Strelkov dištanc?… aneb: Tisková konference…

Strelkovova tiskovka byla přeložena na příští týden. Důvody jsou zčásti technické a zčásti – politické. Kolegové – dopisovatelé federálních masmédií mě soukromě informovali o embargu nejen na pohyblivé obrázky Igora Strelkova v televizi, ale i na jakoukoli zmínku jeho jména. Demokracie, jak známo – je vládou demokratů, a právě oni určují, co to je svoboda slova.

Poněkud to mění formát toho, co se děje: nemá smysl zvát ty, kteří nakonec vytvoří jen home-video. To bych si to mohl natočit sám telefonem a v noci si to pouštět…

Koneckonců, definitivně bude otázka vyřešena v nejbližších dnech. Konečné výsledky a data budou sdělena – až budou známa…