Evropa přiznala, že protiruské sankce nefungují

Andrej Feďašin
7. 10. 2014 ruvr.ru 
Evropská unie oznámila, že je velice překvapena slovy viceprezidenta USA Josepha Bidena o tom, že právě Washington donutil Brusel, aby uvalil na Rusko ekonomické sankce. Budoucí ministryně zahraničí EU Federica Mogheriniová musela 6. října večer čelit útokům poslanců Evropského parlamentu, kteří žádali o vysvětlení.„Byla jsem sama překvapena, protože jsem pracovala s Bidenem a měli jsme za to, že je to dialog, nikoli diktát“, řekla bývalá ministryně zahraničních věcí Itálie. Na již zmíněných jednáních v Evropském parlamentu Federica Mogheriniová přiznala, že vliv sankcí na politiku Ruska není stále jasný. Znamená to, že sankce naprosto zkrachovaly. Ovšem škody, které způsobily evropským výrobcům, a především vztahům Evropské unie s Ruskem, mohou být nenapravitelné.
Joe Biden měl minulý týden projev v Harvardu. A řekl tolik nepěkných věcí, že jeho projev dosud komentují v arabských i evropských metropolích. Obvinil mnohé arabské země z toho, že právě tyto země podpořily teroristy z Islámského státu. A současně se rozpovídal o tom, jak Washington tlačil na Brusel a donutil ho k sankcím. Arabům se už Biden stačil omluvit.

6. října prohlásil v Moskvě ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov:

-Za co se ale neomluvil, tak za své jiné výroky, které zazněly v jeho vystoupení na Harvardské univerzitě, výroky o tom, že USA donutily Evropskou unii, aby proti vlastní vůli a ke škodě svých vlastních ekonomických zájmů přijala na sebe hlavní úder protiruských sankcí.

Na již zmíněných jednáních v Evropském parlamentu Federica Mogheriniová přiznala, že vliv sankcí na politiku Ruska není stále jasný. Znamená to, že sankce naprosto zkrachovaly. Ovšem škody, které způsobily evropským výrobcům, a především vztahům Evropské unie s Ruskem, mohou být nenapravitelné.

Evropa, která se už příliš podřizuje Spojeným státům, vhání sama sebe do nebezpečné pasti. Nebude to dlouho trvat a tahle past sklapne, soudí expert Dmitrij Danilov. Moskva je nucena hledat alternativy a Evropa ztrácí Rusko jako svého budoucího strategického partnera, zdůrazňuje expert:

-Rusko je nuceno bránit se nejen vojensky, ale i ekonomicky – musí upevňovat svou ekonomiku a finance, hledat nové partnery. Konflikt zasáhne Evropu a neodrazí se to jen na rusko-evropských vztazích, zasáhne to i její pozice ve světě.

USA prosadily v Evropě svůj postoj vůči Ukrajině a dopadlo to tak, že vyhrocení vztahů s Ruskem bylo důležitější než tradiční evropské představy o dobru a zlu, je přesvědčen ruský historik a politolog Jevgenij Kožokin. Nikdo si víc nevšímá zločinů proti lidskosti na jihovýchodě Ukrajiny, nikdo nevidí nacismus a potlačování jiného smýšlení v Kyjevě, připomíná Jevgenij Kožokin:

-V EU existuje skutečně vážný vnitřní problém, existuje dokonce i v USA. Tento problém by se dal vyjádřit následujícími slovy: co se děje s jejich demokracií? Konflikt s Ruskem, ekonomický, ideologický a strategický je pro ně důležitější než jejich vlastní hodnoty. Přičemž by se dal tento konflikt docela dobře urovnat prostřednictvím jednání.
Číst všechno: http://czech.ruvr.ru/2014_10_07/Evropa-priznala-ze-protiruske-sankce-nefunguji-7252/