Ulička hanby

Václav Dvořák
7. 10. 2014  Nová republika
Byla neděle a TOP09 nás chtěla oblažit svou sofistikovanou volební kampaní. Už několik týdnů na Staroměstském náměstí provozuje “Pražský Majdan”. Je to takové malé stanové tábořiště, některé stany jsou jen rekvizity, takové malé, dětské, maximálně pro trpaslíky. Proti kyjevskému Majdanu je to čajíček. Žádné hořící pneumatiky, žádné polévání policistů hořícím benzínem, žádné střílení po lidech. I ty plamenné projevy tu chybí. 


TOPka neskrývá, že jí tenhle happening má posloužit k převzetí vlády nad Prahou a jejím rozpočtem, který tvoří téměř 50 miliard korun. Víme, kam Schwarzenberg s Bakalou  při svém společném šafářováním dovedli tehdy ještě státní Becherovku, takže se má Stověžatá na co těšit. Výběr místa učinil jistě Velký Kormidelník stany a státu Kárl Schwarzenberg osobně. Postavit stanové městečko ukrajinských banderovců pod sochou českého mučedníka a věrozvěsta reformace Jan Husa je zkrátka jeho další provokace.

Když se dáte do řeči s celkem sdílnými Ukrajinci a projevíte pochybnosti o legitimitě dnešní kyjevské vlády, vyjádříte odpor proti bombardování civilních cílů ukrajinskou armádou a různými divokými trestnými oddíly nebo proti vyhánění ruskojazyčných spoluobčanů, narazíte na zapálené diskutéry. Dozvíte se, že masakry na Majdanu a střelbu do zad protestujících páchala Janukovičova policie, střelba do zad protestujících z 6. patra hotelu Ukrajina je výmysl, (včetně oné reportáže na německé ARD), upalování lidí v Domě odborů v Oděse 2. května je ruská propaganda, do doněckých sídlišť podle nich střílí denně ruská armáda a svádí to na tu hodnou ukrajinskou, Pravý sektor je v pořádku a nejsou to žádní fašisté a Bandera je ukrajinský národní hrdina. Namítnete-li, že na Ukrajině je cenzura, odpovědí vám, že není, jen je zakázaná proruská propaganda a agitace. Linčování poslanců a jejich házení do popelnic je pouhý projev lidového rozhořčení a podvodné hlasování v parlamentu se dělo pouze za předchozího prezidenta. Zkrátka, nemusím chodit na Pražský Majdan, stačí si pustit vaši/naši Češkou televizi a mohu zůstat doma.

 Ohromný nápad – z Putina udělat hrozného Putlera a dát mu knírek. Fakt, nápad jako hrom.

Ale bylo hezké odpoledne, Varhan Orchestrovič s kamarády sjížděl krásný džez, vedle stojící šikmooká dvojice se pohupovala v rytmu a Ind v černém turbanu si nás všechny fotil. Turisté vůbec reagovali vesměs překvapeně se znatelným zmatkem v obličeji. Pražským majdanistům byl trochu trnem v oku petiční stánek, kde lidé svými podpisu vyjadřovali nechuť k provozování podobných politických divadel na historickém náměstí. Ukrajinská děvčata byla ozdobena žlutomodrými věnci, občas zpívala vlastecké písně, ovšem samozřejmě, když zrovna nehrál Varhanovič. Pár Čechů postávalo se žlutomodrými stužkami v klopě, Okamžitý filmový orchestr hrál a chlapíci s ukrajinskými symboly náhle znervozněli.

Několik lidí zvedlo nad hlavy ručně udělané kartonové cedulky – ‘Ukončete válku na Ukrajině’, ‘Bandera byl vrah!’ Pryč s kyjevskou juntou!’ – “Víte, že na Ukrajině je 20 000 ruských vojáků?”, naklonil se k brýlaté paní s cedulkou starší pán a na tváři mu hrál úsměv morálního vítěze. Neudržel jsem se a povídám: “Prezident Zeman řek’, že naše rozvědky nemají žádný důkaz o přítomnosti ruské armády na Ukrajině.” Pán se na mne popuzeně podíval a odfrkl: “No jo, tenhle Zeman, ten jde Rusům na ruku”. Měl jasno. Ukrajinec stojící vedle paní s cedulkou jí rovnou řekl, že je ruská kurva. Jeho družka si také přisadila. Proč nadávky? Za to, že paní nechce válku? Brýlatá žena dál držela ceduli nad hlavou a Varhan Orchestrovič skvěle džezoval. Za pokus o diskusi s morálně vítězným pánem jsem schytal různé nálepky – komunista, estébák, pátá kolona … “To teda nejsem … to nejsem,” bránil jsem se chabě. Pán nade mnou vítězil. Vždyť to denně říkají v televizi. Pražští Ukrajinci se jen spokojeně usmívali, jak to od toho morálně vítězného pána dostávám, i jak to schytala brýlatá paní. Když pánovi došly argumenty řekl mi, opět s oním morálně vítězným úsměvem, že mi páchne z pusy. No, to byl konečně dost pádný argument pro ukončení diskuse.

Před týdnem mi na tom samém místě Ukrajinec s černým pitbulem na vodítku vysvětloval, že Rusové na Ukrajině nemají co dělat, že se tam nastěhovali bůhvíkdy a že to je jejich, tedy ukrajinský etnický prostor. Etnický prostor, etnický prostor … kde jsem to už slyšel? Streicher? Goebels? Hitler? Lebensraum? Namítl jsme, že přece Oděsa, Krym, Charkov byly vždycky Rusko. Opět další přednáška, jak se mýlím. Jiný Ukrajinec ve vyšívané rubašce obcházel kolem s golfovou holí a svému majdanskému druhu sděloval, že už ho ti diskutující štvou a že tomu udělá konečně přítrž. Potěžkával přitom významně kovovou golfovou hůl.

Tihle všichni lidé jsou placeni stranou TOP09, která si hraje na ochránkyni lidských práv. Její Velký Kormidelník s lulkou, magnet všech pražských snobů, uznal za nás bez nás “nezávislé Kosovo” a postavil tak Čechy před fakt, že sice v každém státě je mafie, ale že my jsme dali mafii celý jeden stát. A že 300 000 Srbů bylo okradeno o majetky a půdu. Stál také za duševně chorým Gruzínem Saakašvilim, tehdy prezidentem, který  na Kavkaze rozpoutal válku proti národnostní menšině Osetinců a nebýt Rusů, asi by je všechny vyvraždil. Vyvraždil by je českými raketomety a tanky, které od nás dostala Gruzie grátis. Válčil prý proto, že ho nechala milenka, osetinská krasavice a moderátorka gruzínské televize. Drama jako ze Shakespeara, jen ty raketomety a tanky byly jaksi navíc.

K potěše všech přítomných se občan Schwarzenberg objevil na Pražském Majdanu jen s malinkým zpožděním. Prý se někde cestou bodře zastavil s milými Pražany. Chvíli pak postával se známým sněmovním zpěvákem Kortem, až to skoro vypadalo, že si domlouvají hodiny hymny, které by u něj kníže mohl brát. To pro případ, kdyby to s tím prezidentováním napodruhé vyšlo. Velmi nevybíravě po něm vyjela starší paní o holi, že má houby penzi, že léky stojí moc a že za to může také on a ten jeho Kalousek. Bodygárdi nikde, jen anděl strážný někde nahoře. A štáb České televize natáčející knížete zprava, zleva, zezdola, shora.Ten podvečer mluvil pouze Bursík, kníže se procházel mezi lidmi, řečnit prý nebude, i když to bylo slíbeno. Škoda, těšil jsem se. No ni naplat, večer se u nás v hospodě budeme muset zasmát někomu jinému.

Pak se sešikoval průvod. Vepředu politický turista Bursík, momentálně ve stavu předsedy strany jedné kandidující za stranu druhou, jak se říká ‘fakt vysoký morál’. Za ním kohorta pravdoláskařů, zastydlých bojovníků za lidská práva a ukrajinský Krym. Velmoc, kterou adorují, sice všechna tahle práva notoricky porušuje (Kosovo, Irák, Libye, Sýrie a Guantanámo – to jen pro připomenutí) a kam šlápne, tam tráva neroste, jen samé sektářské a občanské války, genocidy a úpadek, ale Bursík a spol. tohle asi nikdy nevezmou na vědomí. Zabedněním mysli trpěli mnozí soudruzi a svazáci za minulého režimu. Také dlouho nic nechtěli vidět ani slyšet, až se jim u uší muselo zazvonit klíči.

Průvod družně přešel most a na cestě k předsednictvu vlády se těšil, jak si zaprotestuje před prázdnou Strakovou akademií, byla přece neděle, proti tomu, že se české vládě moc nechce do sankcí proti Rusku a do války. Havel, to byl jiný kos. Ten by do toho šel po hlavě, i Číně by vyhlásil jistojistě válku kvůli Tibetu a Hong Kongu.

Na Klárově, skoro u cíle jejich cesty je čekala ulička hanby. Lidé z občanských iniciativ se nechtějí smířit s tím, že se u nás veřejně propaguje banderovský fašismus a občanská válka vedená nelegální ukrajinskou vládou proti vlastním občanům. A také proti tomu, že jedna česká strana se neštítí využívat demagogie, lži a Banderovce k volební kampani. Možná, že nám TOPka tím vším chce sdělit: ‘Když nás nezvolíte, tak vás raketomety a tanky, co jsme ještě nerozdali různým parchantům po světě, rozsekáme na padrť.’ No co jiného za Pražský Majdanem může být?

Video je ale lepší než všechno další psaní. Tady je: