Islámský stát se chystá na ebolu-džihád pomocí virových kamikadze

21. 10. 2014      zdroj
Po přezkoumání všech nedávných kroků džihádistů, kteří věnují velkou pozornost “podpoře” svých aktivit v síti, začaly se zpravodajské služby Západu obávat, že virus ebola, jenž způsobil nemalý rozruch, bude použit příznivci chalífátu pro své vlastní účely; pokud ne jako vražedná zbraň, pak alespoň jako prostředek zastrašování.


Podle analytiků mezinárodních bezpečnostních služeb by mohl Islámský stát (IS) brzy začít šířit v internetu videa, která by ukazovala, jak si islámští bojovníci dávají virem infikovanou krev, sděluje inosmi.ru. O nějaký čas později by byli opět snímáni kamerou, tentokrát ale na veřejných místech v různých západních městech – od nákupních center po muzea a sportovní stadiony. S největší pravděpodobností se islamističtí bojovníci opravdu chystají stát se takzvanými “virovými kamikadze.” Na jedné straně jsou jejich šance stát se skutečnými roznašeči viru ebola poměrně malé, ale na straně druhé může mít jejich činnost velmi negativní dopad na vnímání epidemie lidmi na celém světě.

Z tohoto důvodu rozšířily minulý týden vlády evropských států zvláštní oběžník o opatřeních, která mají být přijata, aby se zabránilo možnému šíření horečky. Ministerstvo zdravotnictví Itálie nezůstalo pozadu a přijalo zvláštní dokument na 21 stranách s názvem “Nemoc způsobená virem ebola. Protokol k opatření o obezřetnosti na území státu.” O možném útoku ze strany IS se podařilo se dozvědět předem díky spolupráci s mezinárodními zdravotnickými službami, které již více než rok pracují v Africe a snaží se vypořádat se s epidemií eboly.

Poprvé se džihádisté Islámského chalifátu a pracovníci výše uvedených služeb střetli tváří v tvář asi před měsícem, kdy bylo napadeno jedno ze zdravotních středisek v Sierra Leone. Lékaři byli několik hodin drženi jako rukojmí. Potom proběhl skutečný výslech na téma viru: ptali se jich, jak se mohou nakazit a zda se podaří použitím infikované krve, aby se stali bakteriologickou bombou. V průběhu devíti měsíců shromažďují zpravodajské služby důkazy, potvrzující snahy džihádistů “dostat se do kontaktu” s virem, což zdravotnické organizace ve světě považují za vážnou hrozbu pro nás pro všechny.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová