Lavrov spatřil dno ve vztazích mezi Ruskem a USA


21. 10. 2014   zdroj
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že zhoršení vztahů mezi Moskvou a Washingtonem dosáhlo dna. Informuje o tom RIA Novosti . “Propast, která se vytvořila, je hluboká a široká. Velmi doufám, že tento pokles úrovně ve vzájemných vztazích dosáhl nějaké horní meze,” řekl. Podle hodnocení Lavrova, se “zatím pohybujeme bez dalšího poklesu, ale také bez zjevných snah tyto vztahy pozdvihnout.” Ministr dodal, že “rozumná alternativa k nápravě vztahů” s USA a EU neexistuje, informuje TASS .


Ministr zahraničí také vyjádřil názor, že období ochlazení vztahů mezi Ruskem a USA bude dlouhé. “Bude dlouhé” zejména proto, že “ukrajinská krize bude trvat nějakou dobu a všichni budou muset přemýšlet o sjednocení úsilí konstruktivním způsobem a ne směrem k jednostranným sankcím,” zdůraznil Lavrov.

Současně poukázal na to, že nynější vztahy mezi Moskvou a Washingtonem nelze nazvat studenou válkou. “Myslím, že teď to necháme historikům: snad někdo jednou pro učebnice popíše toto období nějakým takovým výstižným a jasným termínem,” zdůraznil ministr.

přeložila V. Grulichová