Na Putinovu počest se bude v Bělehradě konat velká vojenská přehlídka

16. 10. 2014     Russkaja Vesna a F.A.Z. Poprvé od roku 1985 se bude v Srbsku konat vojenská přehlídka. Bude se konat o čtyř dni dříve, než bude 70. výročí osvobození Bělehradu od německých okupantů “jen aby byl Putin přítomen, ” uvádí Frankfurter Allgemenie Zeitung (F.A.Z). Jak konstatuje článek, proruské nálady v “netolerantním” Srbsku jsou velmi silné a to navzdory naději země na vstup do EU.
Bez ohledu na nesouhlas Srbské pravoslavné církve prošla nedávno Bělehradem přehlídka homosexuálů – “ne proto, že EU stanovila zemi podmínky v rámci jednání o přistoupení v EU”, jak řekl srbský premiér Alexander Vičić, ale na základě “Ústavy a zákonů země a respektu k právům všech lidí,” píše F.A.Z. Tím si Vučić zasloužil uznání EU, protože tvrzení, že práva a zákony platí i v případě sexuálních menšin stále v “nacionalismem a netolerancí” prosycené srbské společnosti vyžaduje odvahu, míní německé noviny.

Nicméně to bylo učiněno v okamžiku, kdy Vučić už věděl, že brzy bude moci svým voličům nabídnout něco jako kompenzaci, píše autor Michael Martens. Jedná se o návěštěvu Vladimira Putina v Srbsku: ruský prezident by se měl účastnit oslav u příležitosti sedmdesátého výročí osvobození Bělehradu Rudou armádou od německé okupace. Ve skutečnosti bude den výročí až 20. října, ale “hvězdný host z Moskvy” na tento historický den přijet nemohl, oslava se proto okamžitě přestěhovala čtyři dny dopředu, podtrhuje německý novinář. “Hlavní je, aby tu Putin byl.” Na počest ruského hosta bude v Bělehradě vykonána vojenská přehlídka,” oznamuje Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podle srbských médií se ze všech částí země do hlavního města přivážejí tanky, a to včetně sběratelsky cenných, které byly “použity proti muslimům ve Srebrenici nebo na Kosovu”. Putina přivítají z nebe stíhačky MIG srbské armády, oznamují německé noviny. Tuto událost komentoval ministr obrany Bratislav Gašić: “[Vojenskou] přehlídku jsme tu neměli od roku 1985” Nyní, se nicméně přehlídka konat bude, a autor poukazuje na to, že to bude “díky Putinovi”. V této souvislosti se zástupci srbské opozice otevřeně ptají, jak je pozvání Putina na vojenskou přehlídku v souladu s představou státu, který je v jednání o přistoupení k EU. Zoran Živković, který byl předsedou srbské vlády v roce 2003, připomněl, že mezi Ruskem a Ukrajinou je válka, a proto, že to není nejlepší čas k návštěvě Putina, rozvádějí německé noviny. Podle Živkoviće “tak Srbsko se staví ve prospěch jedné strany, a na této straně ve skutečnosti není vše v souladu s mezinárodním právem.”

Naproti tomu ministra zahraničních věcí Srbska Ivica Dačić nechce slyšet žádná “rusofóbní tlachání”. “Máme právo oslavit naše vítězství,” prohlásil Dačić. Podle jeho vyjádření Srbsko chce vstoupit do EU, ale ne na úkor přátelství s Ruskem. Podle Dačiće je Srbsko pravděpodobně jedinou zemí z kandidátů na přijetí do EU, která se nepřidala k protiruským sankcím. Možná to je důvod, proč hlavním tématem jednání Putina v Bělehradu se staly dodávky srbských zemědělských výrobků do Ruska. Německé noviny píší, že je zřejmé, že vzhledem k Putinově návštěvě Alexandr Vučić doufá, že opět získá oblibu v zemi: host z Kremlu by měl sloužit jako útěcha po těžkých reformách, proběhlých v Srbsku, zvláště u té části srbské populace, která vidí v Rusku vzor politické organizace země. V Srbsku jsou proruské postoje a city silnější, než například v Bulharsku, míní německý novinář z F.A.Z.u. Je to způsobeno bombardováním Srbska letouny NATO v roce 1999 a také tím, že na rozdíl od svých sousedů, Srbsko “nikdy přímo neochutnalo plody ruské vlády”, píše německý Frankurter Allgemeine Zeitung a pokračuje “není překvapující, že nevládní fondace “Bratří Karić”, pojmenovaná na počest srbského oligarchy, v Bělehradě obviněného z korupce, který našel útočiště v Rusku, přiřkl svoji letošní cenu právě Vladimiru Putinovi. Odůvodnění nadační poroty odpovídá mínění velké části srbské společnosti.

“Ať žije Rusko, ať žije Putin,” vítají spontánně obyvatelé Bělehradu ruskou státní návštěvu.

“Každý rok je to nějaký státník, a letos to je beze vší pochyby Vladimir Putin, prezident Ruské federace, a to především za jeho práci, osobní kvality, za jeho vizi posílení demokratických standardů nejen v Rusku, ale i ve světě. Vynikající a neúnavná je jeho práce příspívající k uchování míru, porozumění a přátelství mezi národy, bez ohledu na národnost, vyznání nebo barvu pleti. S hrdostí a velkým poděkováním fond ‘Bratří Karićů’ udělil svoji cenu prezidentu Ruské federace Vladimiru Vladimiroviči Putinovi za humanismus, posílení demokracie, spolupráce a přátelství mezi národy,” citují noviny F.A.Z.

“Kdo by lépe popsal Putinovy úspěchy?” – píše ironicky autor článku, který v této situaci lituje “liberální, a na Západ orientované Srby, kteří v roce 2014 očividně nemají nikoho, kdo by se jich zastal.”
– – –
Poznámka: Jízlivost a nepochopení redaktora FAZu Michaela Martense je typická pro arogantní západní “liberální” tisk. Je za tím neschopnost identifikovat a pochopit hybatele ukrajinské krize, stejně jako dynamiku rozvoje ruské společnosti a její širší konotace. Frankfurter Allgemeine Zeitung je plátek, blízký ministerstvu zahraničních věcí BRD. Na konci devadesátých let minulého století se velmi angažoval v protisrbských kampaních a soustavně překrucoval fakta a okolnosti probíhajících nábožensko-etnicko-občanských konfliktů na území bývalé Jugoslávie. Doslova štval své čtenáře proti Srbům jak při kampaních v Chorvatsku, Slovinsku, Bosně i na Kosovu. Za lži, které tehdy šířil, se tento plátek blízký skomírajícím německým liberálům z FDP,  nikdy Srbům ani svým čtenářům neomluvil.

Přes všechny výtky západní tisk ale musí, byť hořce konstatovat, že v Srbsku má Putin miliony obdivovatelů, kteří v jeho osobě a v dnešní Ruské federaci vidí jedinou naději na budoucí spravedlivé uspořádání na Balkánu, včetně ukončení protiprávní okupace srbského území jižní provincie – Kosova a Metochie a učinění přítrže bezohledné albánské nacionalistické rozpínavosti.

Václav Dvořák