Německá BND je spíše pobočka CIA, tvrdí německý novinář


22.10. 2014   zdroj
Důkazy německé tajné služby BND jsou diskutabilní a odporují skutečnostem, tvrdí německý novinář k poslednímu tvrzení BND, že malajsiské letadlo nad Ukrajinou sestřelili raketou BUK proruští separatisté.
Těchto raket se měli separatisté zmocnit ve skladech ukrajinské armády.

„Německá tajná služba BND nepatří mezi nezávislé agentury, ale působí spíše jako pobočka CIA,“ uvedl v rozhovoru pro RT.com Manuel Ochsenreiter, šéfredaktor časopisu Zuerst magazine.

„Vyšetřování stále pokračuje, a to je velmi diskutabilní jednoduše předkládat nyní důkaz, který dokazuje, na 100 procent, která strana je odpovědná za sestřelení letadla. A vidíme to jako jakési PR pokus ovlivnit mezinárodní vyšetřování letecké havárie: protože otázka je, v případě, že BND opravdu má důkazy, proč je neposkytují vyšetřovacímu týmu?“ptá se novinář a poukazuje na to, že BND s tím vyrukovala na veřejnost. Podle něj tak „můžeme vidět pokus, který ovlivňuje mezinárodní vyšetřování a vyvíjí tlak na vyšetřovatele“.

Německá karikatura – loutka BND na klíně CIA říká: 
“Mám všechno pod kontrolou”

Chybí Kyjevu nebo nechybí rakety BUK?

Tvrzení německé tajné služby pak spíše vyvolává otazníky. Například, proč by Kyjev neoznámil, že mu chybí raketový systém BUK.

Situace je čím dál více směšnější, konstatuje novinář a poukazuje na to, že kyjevská vláda tvrdila, že v červenci nebyl žádný její raketový systém ukraden druhou stranou, že armádě nechybí žádné raketové systémy. „Vidíme, že takzvané důkazy BND jsou hluboce diskutabilní a odporují oficiálnímu prohlášení Kyjeva, a my přitom víme, že Kyjev je spojencem Západu. Zde vidíme rozporuplné zprávy. Myslím, že to je silný náznak, jak hluboce nespolehlivá je zpráva BND,“ poznamenal Manuel Ochsenreiter.

BND není mercedes mezi zpravodajskými službami

Navíc poukázal na nespolehlivost informací BND i v dalších případech: „Neměli bychom zapomínat, že německá zpravodajská služba, BND, není “mercedes” mezi zpravodajskými službami, není to nezávislá zpravodajská služba. Je to více či méně pobočka CIA nebo jiné americké zpravodajské služby. Když se podíváte zpět na historii BND, uvidíme podobné příběhy. Například loni BND tvrdila, že má důkaz, že syrská vláda je zodpovědná za chemický útok v Ghoutě nedaleko Damašku. Tento takzvaný důkaz se ale nikdy objevil,“ zdůraznil žurnalista. Poukázal rovněž na to, že BND v roce 2003 dodala hlavní svědectví usvědčující iráckou armádu a iráckou vládu z držení zbraní hromadného ničení, chemických zbraní. Podle novináře šlo jen o podporu západní politické pozice Západu, kdy se následně v Iráku žádné zbraně hromadného ničení nenalezly.

„Myslím, že bychom měli být velmi opatrní a počkat, až budou takzvané důkazy předloženy veřejnosti,“ dodal novinář.