Piráti vyplouvají


17. 10. 2014  Outsidermedia  
Inspirován Davidem Antošem a s pocitem, že když už jsem je volil, tak bych se o ně měl také zajímat, rozhodl jsem se pár slovy okomentovat 10 podmínek pirátů pro Prahu:

1. Funkce v kontrolním nebo finančním výboru

Asi nejlogičtější požadavek. Když mám něco tolerovat, nebo dokonce podporovat, musím vědět co. Stejně jako považuji za správné, že se Piráti necpou do rady (snad si vzali ponaučení z Bursíkových Zelených), považuji za správné, že chtějí vidět radě pod prsty.

2. Příprava realizace přechodu na svobodný software

Toto je sice vlajková loď Pirátů, ale v daném kontextu zcela mimo. Problémy typu OpenCard to nevyřeší a ani nevím o tom, že by na pražském magistrátu byly se softwarem větší problémy. Náklady na provozování IS jsou mnohem víc, než cena licencí, a komplikace způsobené neochotou či neschopností úředníků se ke všem dalším povinnostem učit ještě ovládat nový softwarem za to myslím nestojí. Něco jiného by bylo trvání na důsledném používání otevřených datových standardů, aby magistrát nikoho nenutil používat konkrétní aplikaci, když s ním chce komunikovat. V takovém případě bych byl pro všemi deseti.

3. Změna způsobu obsazování dozorčích rad městských podniků

Tím se rozhodně nic nezkazí. Především by ale mělo jít o to, aby zástupci města nedělali ve vedení firem jen stafáž, ale skutečně v nich prosazovali veřejný zájem.

4. Veto na velké projekty, které řádově stojí miliardy

Ambiciózní, ale nikoliv neomalené. Zkušenosti s opencartami, blankami, trasami metra á, dopravními podniky etc. takové požadavek plně legitimují.

5. Smlouvy všech městských společností na internetu, funkční registr smluv a rozklikávací rozpočet

Samozřejmý požadavek. Ten, kdo těží rentu z veřejných peněz, nemá mír nárok na obchodní tajemství.

6. Nový výbor na prošetření zásadních kauz jako Opencard nebo tunel Blanka

Požadavek sice legitimní, ale při vzpomínce na všechny ty vyšetřovací komise Parlamentu, které nikdy nic nevyšetřili, poněkud naivní.

7. Přístup na radu opozici

Asi to není tak samozřejmé, jak to zní. Větší otevřeností a transparentností se ovšem nic nezkazí, naopak může pomoci k obnově důvěry mezi Prahou a Pražany.

8. Zrušení protialkoholové vyhlášky

Asi nejabsurdnější požadavek. Co na ní Pirátům vadí, to nepovažují alkoholismus za problém a alkoholiky za nebezpečné a obtěžující? Kdyby chtěli legalizaci marihuany, tak to pochopím, ale tohle? Leda by to byl požadavek jen do počtu, něco, čeho se při vyjednávání dokáží snadno vzdát.

9. Audit v dopravním podniku a analýza MHD zdarma

Vzhledem k poměru městských dotací k jízdnému jsou úvahy o MHD zdarma zcela na místě a DPP jako největší a nejdůležitější městská firma potřebuje pořádný audit jako prase drbání.

10. Zaměstnanecká díla pořizovaná na školách hlavním městem Prahou mají být volně šiřitelná

Spíše programová priorita, než zásadní přínos pro město, ale není to nic proti ničemu a rozhodně by to byla svým způsobem avantgarda.

Suma sumárum, až na nepochopitelnou 8 a zbytečně fundamentalistickou 2 jsou to požadavky rozumné a adekvátní a od Pirátů je to celkem nadějný začátek.

Převzato z blogu Tribun