Ukrajinský politolog: Majdan 3.0 bude s armádou

17. 10. 2014    zdroj
Euromajdan nesplnil očekávání Ukrajinců, která v něho vkládali. Sociální nespokojenost by na jaře mohla přerůst v “Majdan 3.0”. Jestliže se dnes ještě daří kyjevské moci přesměrovat tok rozhořčení na Rusko, Rusy a Putina, zítra se projeví nespokojenost s vlastní vládou, domnívá se analytik RIA Novosti Ukrajina.


Několik stovek branců Národní gardy, kteří sloužili jeden a půl roku místo jednoho, se vydalo k budově administrativy prezidenta. Branci požadovali demobilizaci. Jiný příklad: účastníci osmitisícového pochodu na počest UPA  (ukrajinská arnáda, která v letech 1943-44 bojovala po boku německé armády proti SSSR) uspořádali nepokoje před Nejvyšší radou, když parlament nezahrnul do programu návrh zákona, kterým by členové UPA byli uznáni “bojovníky za nezávislost” Ukrajiny s titulem  “Hrdina Ukrajiny”.

“Jedná se o průzkum bojem v souvislosti s možností třetího protestního Majdanu v Kyjevě, který už bude provádět armáda,” domnívá se politoložka Julie Tiščenko. Podle ní se prověřuje reakce politiků, společnosti a silových struktur.

“Po nynějším Majdanu byly a jsou hodně vysoká očekávání od politiků v souvislosti s vytvořením nového systému; změny ale neprobíhají nebo probíhají, ale velmi pomalu, a to nemůže uspokojit naše spoluobčany,” říká Tiščenko s tím, že společnost zatím nemůže vytvořit alternativu k současné politické třídě.

Ředitel “Centra pro rozvoj společnosti” Igor Charčenko se domnívá, že v případě, že se současná politická elita nevypořádá s výzvami, smetou ji “noví lidé”. Kyjev to chápe a “mimořádně se Majdanu 3.0 obává,” říká Charčenko.

“Vláda má maximálně šest měsíců na to, aby uskutečnila radikální změny k lepšímu. Pokud se tak nestane, bude nutné se už na jaře připravovat na další předčasné parlamentní volby a volbu prezidenta,” cituje Charčenkova slova RIA Novosti Ukrajina. Podle jeho prognózy přijdou v blízké budoucnosti k moci nové politické síly, založené “ne na tvářích, ale na ideologii.”

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová