Polemika o fabulacích rusofoba Rudolfa Polaneckého.

Luděk Prokop
23. 10. 2014
Viz příspěvek pod názvem: Parazit Mládek opět v akci.
Dovolím si polemizovat s rusofobními výplody příspěvku. S těmi do očí nejvíce bijícími.
Polanecký píše:
Snad i ten největší zastánce Kremlu a jeho vládce ví, že sankce byly zavedeny jako reakce na ruskou agresi, kdy byl anektován ukrajinský Krym, a postupně nabývaly na síle s tím, jak Putinovo Rusko podporovalo materiálně i živou sílou separatisty.

Ponechme stranou fakt, že Rusko Putinovo není. Není, přestože to Rusko pod vedením Putina, je postupně vyváděno z marasmu a chaosu a přestože život pro většinu lidí žijících v Rusku se stává snesitelným a zřetelně se za jeho vlády postupně stále zlepšuje. Mimo jiné je to i jeden z hlavních důvodů, proč je obliba Putina v Rusku tak vysoká, že dosáhla (na naše poměry neuvěřitelných) sedmdesáti procent, při čemž v poslední době ještě vzrostla až na devadesát procent.

Putin by rozhodně nemohl nikdy získat tak obrovskou podporu u Rusů, pokud by mu Rusové byli lhostejní podobně, jako jsou Češi lhostejní českým politikům.

Nevím, co konkrétně Rudolf Polanecký nazývá ruskou agresí. Přeci agrese nastupujícího fašismu na Ukrajině, provázená tím nejhrubším násilím, vražděním obyvatel (ve valné většině jen pro jejich ruskou národnost), není agresí pocházející z Ruska. Nebo snad dokonce od samého Putina. Může být, že i u nás žijí lidé, kteří dokážou pochopit, že státník kalibru Putina, nemůže nečině přihlížet k hrubému šikanování gradujícímu k vyvražďování občanů ruské národnosti. Občanů, žijících mnohdy již i po několik generací na Ukrajině. V současné době v počtu přesahujícím 10 milionů.

Při evidentním vzestupu fašismu a jeho moci na Ukrajině, při bezuzdném řádění ukrajinských fašistů, se ani trošíčku nelze divit, když naprostá většina občanů žijících na Krymu, vyjádří nezpochybnitelnou vůli k odtržení Krymu od Ukrajiny. A Putin by byl velice špatným a slabým státníkem, kdyby referendem tak masivně vyjádřenou vůli krymských občanů nevyslyšel a nechal je na holičkách. Buďme rádi za to, že Putin je dobrým a silným státníkem. Že dokáže vzdorovat tlakům některých poslanců státní dumy Ruska, vyčítajících při zasedání dumy Putinovi, že ruské tanky už měly být dávno v Kyjevě.

Není divu, že proti fašistickému násilí vůči obyvatelům východních oblastí Ukrajiny, proti násilí jednoznačně přesahujícímu veškeré meze únosnosti, postavili se lidé, takzvaní separatisté, na odpor se zbraněmi v rukou. Rusko včele se státníkem kalibru Putina, nemůže ani náhodou pouze přihlížet tomu, jak „demokratický západ“ materiálně, výzbrojí i živou sílou, (zahraničními žoldáky), nezištně podporuje ukrajinské fašisty. Tohle by i ten Polanecký mohl rovněž vědět, mimo to, co už všechno zná a ví.

Polanecký píše: Realita je ale taková, že sankce zavedené Unií a Spojenými státy jsou cíleně zaměřené proti okolí Putina a na ekonomiku Ruska. Výsledek je patrný. Oligarchové okolo Putina už jsou nervózní. Ruský rubl neustále padá a vzhledem k poklesu ceny ropy se tenčí i příjmy Ruska. Na ambiciózní plán masivní modernizace ruské armády nejsou prostředky.
Bez ohledu na možné skutečné záměry a skutečné cíle sankcí, v celé jejich šíři, co se ekonomicky zbědovaných Spojených států týká, ještě se dozvíme, co všechno nikoli Rusku a Putinovi, ale nám, (většině občanů neprivilegovaných), co všechno ještě ty sankce přinesou a čeho bylo docíleno.

A co se týká ambiciózního plánu masivní modernizace ruské armády, na který nejsou prostředky, mám z toho tak trošku mrazení v zádech. Že bychom se z ničehož nic o takovém ambiciózním plánu dozvídali, nebýt již některé jeho dílčí cíle realizovány?

Polanecký píše: Rusko se pod Putinem vrací k politice studené války, kdy ruské letouny a ponorky provokují či dokonce narušují prostor západních států. V současné době je Rusko pro okolní státy hrozbou, zejména pro postsovětské.

Tohle tvrzení je ve světle všeho, co se již událo a stále děje, skutečně velice troufalé. Ne-li přímo navýsost drzé. Kosovo, Irák, Libye, Sýrie, Guantanámo – to jen pro připomenutí. Kam USA jen šlápne, tam tráva neroste. Tam jen vznikají samé sektářské a občanské války, genocidy a úpadek. A to raději nedumejme o počátcích vzniku řady teroristických organizací, včetně Al-Kájdy. Nebo o podílu na vzniku Islámského státu. O něčem takovém nebude mít Rudolf Polanecký zřejmě ani tuchy.

Tvrzení Polaneckého: V každém státě existuje ruská menšina, jejíž početnost je navyšována rozdáváním pasů. Taková menšina je pak pro domovský stát velkým nebezpečím, že se po vzoru Ukrajiny bude odehrávat stejný scénář i jinde. Je jasné, že nikdo nepůjde do ostrého střetu se státem, který vyhrožuje jadernými zbraněmi. Jedinou cestou jsou sankce a pomoc napadené Ukrajině.

Tak tohle už je za rámcem zdravého rozumu. Navyšování početnosti menšin rozdáváním pasů. Něco takového komentovat snad netřeba.

Nebo: Taková menšina je pak pro domovský stát velkým nebezpečím, že se po vzoru Ukrajiny bude odehrávat stejný scénář i jinde. Jak tomuhle vzhledem k ukrajinským událostem porozumět? Že by tím bylo myšleno právo USA a západního společenství punktovat a následně podporovat rozbroje ústící do pučistických převratů i v jiných, dalších státech? Je tím snad myšleno i právo fašistických bojůvek domovských států šikanovat a zabíjet lidi včetně dětí, z ruských menšin?

A jedinou cestou jak tomu zamezit, jsou sankce proti Rusku a pomoc jaksi neoficiálně a skrytě napadené Ukrajině, kde již neskrývaný fašismus získává neustále sílící vliv?

Rudolf Polanecký dokázal v jeho příspěvku vyfabulovat a naservírovat řadu ohromujících tvrzení. Pomyslný zlatý hřeb tomu ale chybí. Například, jak a čím Putin zavinil, že členský stát NATO, Turecko, bombarduje pozice Kurdů bojujících proti agresi Islámského státu. Dlužno dodat, pozice Kurdů podporovaných a vyzbrojených od organizace NATO, včetně dodávky nábojů z ČR.

Tohle kdyby dokázal, určitě by dosáhl značného uznání a nejspíš i pochvalu od ryze demokraticky smýšlející veřejnosti