Poradce Putina považuje default Ukrajiny za nevyhnutelný

10. 10. 2014    zdroj
Default je pro Ukrajinu v blízké budoucnosti nevyhnutelný. TASS informoval, že to uvedl poradce prezidenta Ruska Sergej Glazjev. Podle něj je možné takový závěr vyvodit z dynamiky platební bilance země, která je chronicky negativní.


“V blízké budoucnosti Ukrajina nebude moci samostatně zajišťovat své státní závazky. Vyvstává otázka, kdo za ně bude platit. Pomoc, kterou přislíbily USA a EU, je nedostatečná k pokrytí díry v platební bilanci, proto je default podle mého názoru nevyhnutelný. Zda se podaří, aby byl selektivní? Pravděpodobně ne. Bude všeobecný,” řekl poradce.

Poznamenal také, že Ukrajina vstoupila “do fáze ekonomické katastrofy.” Stabilizace situace si teď vyžádá asi 100 – 120 miliard dolarů, ale takovou půjčku nedostanou.

Pokud se Ukrajina neudrží na této hranici, bude podle Glazjeva následovat pokles HDP až na 50 procent, úplné přerušení investičního procesu a fakticky zhroucení ekonomiky. Řešení tohoto stavu bude podle poradce Putina vyžadovat asi 300 miliard dolarů.

Glazjev také poznamenal, že maximum, které může Ukrajině poskytnout Mezinárodní měnový fond – to jsou prostředky na refinancování vlastních půjček. Tudíž politika MMF vůči Ukrajině – to je politika zabránění defaultu jen vůči MMF, řekl Glazjev.

přeložila Vladimíra Grulichová