Putin varoval Merkelovou před škrcením plynu. Ukrajina začíná s s ucucáváním našeho plynu z exportního plynovodu

Miroslav Pavlíček
17.10. 2014 reformy .cz
Vypadá to, že vyznavač Bunga-Bunga mejdanů má pořád cosi, co může nabídnout mezinárodní elitě. Putin poté, co se jeho schůzka v milánském hotelu s Angelou Merkel z Německa dlouho protáhla, když varoval před „velkými tranzitními riziky“ dodávek plynu pro Evropu, jelikož Ukrajina „začíná s ucucáváním našeho plynu z exportního plynovodu,“ a pohrozil, že v reakci na to „omezí průtok o ukradené množství,“ tak se rozhodl, že ve 3 h ráno je tím správným místem, kam má zaskočit, dům 78 letého Berlusconiho.

Nakonec ještě stojí za zmínku, že dnes ráno se s Frau Merkel měl sejít i ukrajinský president Porošenko – předpokládáme, že proto aby podbídl své důvody, proč by měl tranzit plynu proudit přes jeho zemi (a aby poprosil o nějakou další podporu).

Ruský president Vladimir Putin tuto noc zaletěl do Milána k mírovým rozhovorům s vůdci Evropské unie poté, co pohrozil omezit dodávky zemního plynu přes Ukrajinu, pokud bude vláda v Kyjevě toto palivo odklánět k domácímu použití.

„Existují značná tranzitní rizika,“ řekl včera v srbském Bělehradě Putin, který popírá zapojení do Ukrajinského konfliktu. Pokud Rusko uvidí, že jeho ukrajinští partneři „začínají s ucucáváním našeho plynu ze sítě exportních plynovodů, tak odpovíme omezením průtoku o to ukradené množství.“

A pak jak o tom referuje WSJ (Wall Street Journal):

Ruský president Vladimir Putin asi v pátek v časných ranních hodinách nemohl odolat pozvání svého italského bracha bývalého premiéra Silvia Berlusconiho do jeho sídla v Miláně.

President Putin, 62, musel v pátek po své schůzce z paní Merkel v 1:36 h ráno CET cítit velkou potřebu uvolnit se. Zajel tedy s ohromnou policejní eskortou, k níž patřily černé limuzíny, do domu pana Berlusconiho, a zůstal tam do asi 3 h ráno.Mluvčí ruského presidenta řekl, že pan Putin „svého starého přítele“ pana Berlusconiho navštívil, když jej tento italský politik pozval. Pan Berlusconi vede největší opoziční stranu v Itálii.