Reorganizace všech výzvědných služeb na Ukrajině

19. 10. 2014    zdroj
Ukrajinská státní moc oznámila rozpracování Národního výzvědného programu, v jehož rámci čeká všechny zpravodajské služby země reorganizace. Bylo to řečeno v rozhovoru “Zerkala něděli” s vedoucím výboru pro zpravodajské služby při prezidentovi republiky Igorem Směško.


Podle Směško je “Národní výzvědný program dokumentem maximální úrovně utajení”, proto nemůže přímo říct, “kdo bude v rámci tohoto programu nazván nepřítelem číslo”.

“Ale v podstatě…Ukrajina bojuje. Značná část našeho území je okupována sousední zemí. Aniž bych porušil zákon o státním tajemstvím, můžu říct, že to nebyla Ukrajina, která označila, kdo je jejím hlavním nepřítelem nebo jak se říká v rozvědce, kdo se stal naším strategickým soupeřem, která země je hrozbou pro národní bezpečnost, ” vysvětlil.

Směško prohlásil, že výbor rozvědky, zřízený prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem 8. října, “je výsledkem analýzy zkušeností ve světě.” “Například ve Spojených státech je 17 různých zpravodajských agentur, ale jejich činnost je koordinována a analyzována společným aparátem – ředitelem ústřední zpravodajské služby”.

Do výboru by měly podle Směško patřit zahraniční zpravodajská služba, Hlavní správa rozvědky Ministerstva obrany, Státní pohraniční stráž, kriminální služba Hlavní správy boje s organizovaným zločinem ministerstva vnitra, služba pro finanční dohled, operativní odbor Státní fiskální služby. “Kromě toho je třeba, aby byl ve výboru asistent prezidenta pro národní bezpečnost a jeden z náměstků ministra zahraničních věcí,” dodal.

“Výbor má v souladu se zákonem Ukrajiny pomáhat prezidentovi provádět kontrolu, analýzu, koordinování a plánování činnosti zpravodajských agentur,” poznamenal předseda výboru.

V odpovědi na otázku o tom, zda Národní výzvědný program zahrnuje reorganizaci výzvědných služeb, předseda výboru řekl: “Je to přirozený proces. Hlavní je v rozvědce kvalita lidí. Nyní je mnoho profesionálních agentů, kteří nebyli v minulých letech využiti a nechtěli se podílet na korupci, připraveno z pocitu vlastenectví opustit dobrou práci a vrátit se do služby státu “…

Pro Novou republiku PhDr. Vladimíra Grulichová