Rozkol protiteroristické koalice je hrozbou pro celý svět

Jelena Suponina
28. 10. 2014 ruvr.ru

Generální tajemník Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti Nikolaj Borďuža odhalil v exkluzívním interview pro Hlas Ruska dosud nezveřejňované údaje o rozsahu teroristické hrozby.Hovořil rovněž o tom, proč přišla teroristům vhod politika administrativy prezidenta Obamy.
V řadách IS bojují i vystěhovalci z USA a evropských zemí, bohužel ale i z Ruska a jiných zemí, které jsou členy Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti. Jak si představujete tuto hrozbu a jak s ní hodláte bojovat?

-Už dávno mluvíme o tom, že na území Afghánistánu existují tábory, ve kterých probíhá výcvik ozbrojenců, mimo jiné i těch, kteří pocházejí z členských států Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti. Po přípravě v těchto táborech následuje bojová praxe v Sýrii a Iráku, mimo jiné i v řadách IS. Je to velice vážná hrozba, protože všichni tito lidé se budou vracet domů – do Evropy i do států Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti.

Máme informace o tom, že na území Afghánistánu už dnes působí ozbrojené oddíly tvořené lidmi pocházejícími z našich států, kteří prostě čekají na povel, aby mohli zahájit aktivní činnost zaměřenou na destabilizaci situace v našich zemích. Jsou naprosto připraveni. A když takový povel dostanou, pak se objeví na našich územích.V tisku se už objevily informace o tom, že FSB zadržela v Moskevském kraji skupinu teroristů, kteří sem přijeli proto, aby páchali teroristické činy v Moskvě a Moskevském kraji. Výcvik prodělali v Afghánistánu.
Připravujeme se na vyhrocení situace. Nemusí k tomu sice dojít, možné to ale je. Vynakládáme veškeré úsilí na to, aby se to nestalo.

Existuje v souvislosti s odsunem vojsk Spojených států z Afghánistánu nějaká zvláštní hrozba pro Rusko?

-Samozřejmě. Už dávno se zabýváme touto prognózou. A naše hodnocení: situace se bude zhoršovat. A tato prognóza se potvrzuje. Právě jsem se vrátil z Dušanbe, kde jsem se setkal se zástupci silových struktur, jednal jsem o situaci v Afghánistánu. Všechny informace jsou negativní.

Podle údajů tádžických služeb už dnes na některých úsecích Talibové pronikli až k hranici. Obsazují celé oblasti, likvidují zástupce moci. Některé útvary ozbrojených sil se proti rozutekly. Hovořili jsme o tom, že situace se bude zhoršovat a to se potvrzuje.

Jaké hrozby jsou dnes pro Rusko nejaktuálnější?

-Nejaktuálnější, tedy první úroveň problémů, to jsou konfliktní body. Je to Afghánistán. Je to Ukrajina, která rovněž situaci ovlivňuje. Dále je to činnost extremistických organizací.

Největším problémem dnes ale nejsou dokonce ani tyto konkrétní výzvy. Největším problémem pro nás je rozkol protiteroristické koalice, likvidace globálního systému bezpečnosti. A to je výzva pro všechny. Jedná se prakticky o přímou konfrontaci mezi Ruskem a jeho spojenci na jedné straně a USA a jejich spojenci na straně druhé. Tato situace vznikla v důsledku úsilí Obamovy administrativy. Došlo k rozkolu koalice a toho okamžitě využily teroristické organizace. Je to důsledek té politiky, kterou USA prosazovaly v poslední době.

Pro informaci: členy Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti jsou Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Rusko a Tádžikistán.