Sankce pokračují, Kyjev peníze nedostane

22. 10. 2014   zdroj

Ministři zahraničí Evropské unie rozhodli doporučit summitu EU, který se má konat 23-24. října, aby nezrušil sankce proti Rusku. Ještě horší je ale jiná zpráva. Dvě miliardy eur, které potřebuje Ukrajina na zaplacení dluhu za ruský plyn, EU také nenašla.V Lucemburku, kde projednávali sankce, zněly nejhlasitěji hlasy proamerické východní lobby, ministrů Polska, Lotyšska a Litvy. Právě ti sdělili novinářům, že se Rusko nechová dost dobře na to, aby byly zrušeny sankce.

Ruský zástupce při EU Vladimir Čižov v komentáři k těmto prohlášením zejména řekl:

– Mám za to, že Evropská unie se svými sankcemi přiblížila k bodu, kdy je třeba myslet na zpáteční cestu. Avšak Rusko nikoho o nic žádat nehodlá. Nebudeme prosit EU nebo někoho dalšího, aby zrušil sankce.

Skutečnost, že Rusko nikoho o nic žádat nemusí, nečekaně potvrdila Federální výzvědná služba SRN (BND). Její analytici vypočítali, že s ohledem na zlaté, devizové a finanční rezervy a také nízký státní dluh (méně 13% HDP) dokáže Rusko dost komfortně existovat se sankcemi minimálně 4 roky. O zemích EU se to říct nedá. Každý rok odvetných sankcí způsobí krach desítek farmářských hospodářství a dopravních podniků.

Sankce proti Rusku jsou hlavním nástrojem Washingtonu v zachování americké kontroly nad geopolitickým prostorem celého euroatlantického regionu, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Urovnání na Ukrajině nikdy nebylo pro Washington hlavním. Hlavní je zachování Ukrajiny jako dráždiče ve vztazích mezi Ruskem a Evropou.

Druhým tématem lucemburských jednání, které bude rovněž nastoleno na podzimním summitu EU 23. – 24. října, jsou vztahy s Kyjevem.

Za účelem přemluvení Slovenska k přečerpání Ukrajině reversem dalšího plynu vykonala mimořádnou návštěvu v Bratislavě německá kancléřka Angela Merkelová. Slovensko je ochotno pomoci Ukrajině, ale Kyjev by měl rovněž řešit vlastní problémy, řekl slovenský premiér Robert Fico. Mám takový dojem, že Ukrajina čeká překonání svých problémů od všech kromě sebe.

Hlava českého ministerstva zahraničí Lubomír Zaorálek zase prohlásil, že EU může poskytnout Ukrajině dodatečné prostředky na zaplacení dluhu Gazpromu pouze s přesnými zárukami a za naprosté kontroly EU nad vydáním těchto prostředků. V Bruselu se zřejmě obávají, že všechny další peníze EU budou prostě rozkradeny novou vládou.