Šarapatka vyletěl na Schwarzenberga: Přestaňte bubnovat k válce na Ukrajině


5. 10. 2014   Parlamentní listy
Poslanec Milan Šarapatka z Úsvitu přímé demokracie se zostra pustil do předsedy zahraničního výboru sněmovny Karla Schwarzenberga (TOP 09). Zkritizoval ho za dlouhodobý silně protiruský postoj, který se projevuje prý především výzvami k eskalaci konfliktu na Ukrajině. Tam sice probíhá „horká občanská válka, ta by se ale měla zklidňovat. Schwarzenberg podle Šarapatky dělá pravý opak.
„Jako člen zahraničního výboru, který rovněž přijímá zahraniční delegace a mluví jménem Poslanecké sněmovny, cítím povinnost se distancovat od tohoto postoje, v rámci současné debaty o Ukrajině zcela nepochybně extrémního. Velmi nám v zahraničí škodí a rozhodně si nepřeji, aby česká diplomacie byla rukojmím Karla Schwarzenberga a jeho soukromých názorů,“ poznamenává Šarapatka.

Konflikt na Ukrajině nepochybně zuří, ale podle zákonodárce jde o občanskou válku, kterou je třeba spíše zklidňovat, než posílat do oblasti konfliktu další zbraně. Dokonce vyzval k dalšímu tlaku na ruského prezidenta skrze zpřísňování sankcí. Přitom i sám ukrajinský prezident Petro Porošenko je pod tlakem dění ochoten přistoupit na některé kompromisy se separatisty. Schwarzenberg je ve svém „bubnování k válce“ osamocen. Používá navíc tak ostrá slova, že se vymyká diplomatickým zvyklostem. Česká republika by ale neměla být vnímána jako země, která zastává Schwarzenbergovy postoje.