Španělští antifašisté zbili ukrajinské nacionalisty



22. 10. 2014   zdroj 

Policie velvyslanci Ukrajiny vysvětlila, že v království není fašismus podporován. 20. října bylo oznámeno, že v Alcorconu, v blízkosti Madridu, se v jednom z místních klubů měla na konci minulého týdne konat konference, na které se chystali španělští antifašisté informovat své spoluobčany o nacismu na Ukrajině.

Akci se rozhodli navštívit aktivisté ukrajinského zemljačestva v Madridu v počtu asi 15 osob. Nacionalistická symbolika a fašistické slogany je však zradily – na cestě do klubu zastánci ukrajinských nacistů byli rozpoznáni skupinou místních mladých lidí, kteří pravděpodobně plnili funkci ochranky akce. Následovala rvačka, která se proměnila v bití: děvčata nijak zvlášť neobtěžovali, ale muži z ukrajinské delegace dostali co proto, někteří byli hospitalizováni.

Obzvlášť postižené ukrajinské nacionalisty pobouřila reakce místní policie, která po příjezdu na místo jen velmi neochotně přijmala jejich tvrzení o tom, co se stalo. Dokonce jim doporučila, aby si sundali trička se slovem “Ukrajina”, aby neprovokovali agresi místních antifašistů, hlásí “Ruskaja vesna” .

Ukrajinský velvyslanec ve Španělsku Sergej Pogorelcev si postěžoval, že policie Alcorconu mu prakticky otevřeně oznámila, že považují incident za provokaci ukrajinských fašistů a fašismus se prý ve Španělském království nepodporuje.

Pro Novou Republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

foto je ilustrační