Nejnedůvěryhodnější zdroje zpráv v Americe, naznačil výzkumný projekt

22.10. 2014 AC 24
Že je s médii problém, zjistíte, když je Al-Jazeera vnímána jako věrohodnější než NBC, CNN a MSNBC. Jak nám v následující tabulce ukazuje výzkumný Projekt žurnalismu od Pew, studie se pokoušela nejen změřit, zda lidé už o spoustě zdrojů zpráv slyšeli, ale i to, kterým opravdu důvěřují, když přijde na přímé informace o politice a vládě.
Od těch „nejnevěrohodnějších“ po ty nejméně…

Jak hlásí Projekt žurnalismu od Pew Research:
ezi nimi není žádný zdroj zpráv, kterému by nedůvěřovala nejméně polovina všech panelistů nebo těch se smíšenými nebo převážně konzervativními názory. Šesti zdrojům nedůvěřuje 50% nebo více těch s konzistentně konzervativním typem nedůvěry a čtyřem nedůvěřují převážně konzistentní liberálové.

Když čtete tuto tabulku, je vhodné mít na paměti, že ta čísla o ‚nedůvěře‘ mohou být nízká u určitých méně známých kanálů spíše proto, že většina respondentů o nich nikdy neslyšela, než tím, že by jim většina respondentů věřila.

Komentáře

Pavel Nárožný
Věřit se nedá nikomu ale zejména se nedá věřit někomu, kdo je za lhaní placen: mainstream média a jejich vlastníci mají své zájmy (u nás např. Bureš a Mafra…).

Nejlepší je používat vlastní rozum, často se ptát, komu tato informace slouží a jakmile začne být nějaká země démonizována (jako dnes Rusko), tak by si každý měl položit otázku – co je tu vlastně v sázce? O co konkrétně jde?

Pak se svět stane hned jasnějším. Nelze nikdy odhalit všechny ty lži, kterými jsme krmeni, ale pokud se optáme, komu to prospívá ty informace (nebo vyvolávání antiruských nálad), tak zjistíme, kdo by nám chtěl prodávat plyn místo Ruska a “náhle” máme jasno.

A není k tomu potřeba žádné velké přemýšlení a uvažování. Prostá selská logika – např. proč nám vydávají brutální fašisty za hodné demokraticii na Ukrajině zavádějící lidi? A hned budeme vědět, na čem jsme.

Z uvedených médií nevěřím skoro žádnému, trochu The Guardian je občas docela dobrý, BBC např. udělá fantastický report o sestřelení Boeingu nad Ukrajinou – ale pak mi brání v jeho zveřejnení na YewTube: www.youtube.com/…/
(pro ČR by to mělo fungovat – ale napsali mi, že pro jiné státy to na žádost BBC blokují…!)

…anebo 20 min přid pádem WTC7 tvrdí, že už spadlo, když za reportérkou v pozadí WTC7 prostě vidím:

(WTC7 se nazývá “Salomon Brothers building” protože v roce 1988 “Salomon Brothers signed a long-term lease…” en.wikipedia.org/…/… )

Takže důvěryhodnost? Nedejte se vysmát.

Každé médium, která nám:
– lhalo o ZHN v Iráku
– lže nám o 11. září
– lže nám o Ukrajině
– lhalo nám o Libyi, Sýrii… atd.
…je prostě nedůvěryhodné. Nebo někdo chce věřit tomu, že tohle je “kolaps kvůli požáru”: