Strahovští premonstráti lžou, jako když tiskne!

Jiří Paroubek
26. 10. 2014   zdroj

To, co strahovští premonstráti na Hradištku předvádějí, je skutečně nechutné, a jejich jednání by v žádném případě nemělo ujít voleným zástupcům občanů České republiky, píše expremiér Jiří Paroubek (LEV21).
Dne 6. října jsem napsal článek o hanebném chování strahovských premonstrátů v obci Hradištko, na který premonstráti několik dní poté reagovali a reakci umístili i na své stránky, kde ohledně „kauzy Hradištko“ vytvořili dokonce speciální sekci. Premonstráti se ve své reakci snaží vysvětlit, že jejich zcela asociální postupy vůči obci Hradištko a jejím obyvatelům, jsou zcela v pořádku, a vlastně ještě bohulibé. Tím se jim pouze daří zdůrazňovat svou nebetyčnou chamtivost a odtrženost od reálného života obyčejných lidí. Na jejich vyjádření jsem reagoval již ve středu článkem „Řád strahovských premonstrátů potvrdil, že se na Hradištku chová hrabivě“, uvedl Paroubek na portálu vasevec.cz.

Dnes se mi ovšem dostaly do rukou materiály, které Královskou kanonii premonstrátů na Strahově usvědčují nejen z hamižnosti, ale také ze lží. Premonstráti v obci Hradištko hodlají srovnat se zemí tzv. U-budovu, a připravit tak o střechu nad hlavou zhruba deset rodin. Premonstráti jako důvod bourání uvádějí „havarijní technický stav budovy“.

Podle informací, které mám přímo od obyvatel Hradištka, je Královská kanonie premonstrátů na Strahově vlastníkem U-budovy od 12. 12. 2005 a tento dům pronajala správní firmě Mediora, přičemž opravy na domě prováděl ještě jeho poslední majitel Obchodní tiskárny Kolín (!).

Pokud by byl technický stav budovy tak špatný, proč se o něj premonstráti a správní firma nezajímali dříve a nesnažili se předejít nutnosti U-budovu zbourat? Takto to vypadá, že k chátrání budovu přivedli zcela promyšleně.

Nájemníci domu navíc uvádějí, že objekt až dosud nenavštívil statik, který by jeho technický stav odborně posoudil. Premonstráti, kteří se o svém úmyslu připravit lidi o střechu nad hlavou otevřeně rozepisují na internetu, dokonce ani necítili povinnost tuto skutečnost sdělit přímo nájemníkům dotyčného domu, jichž se to nejvíce týká. Těm v roce 2007 oznámili, že se 12. 12. 2005 stali vlastníky onoho domu a že jej pronajali firmě Mediora. Tím veškerá komunikace s nájemníky ze strany Královské kanonie premonstrátů na Strahově skončila. To je hezká ukázka přátelství k lidem ze strany premonstrátů.

Ve svém vyjádření premonstráti uvádějí, že na místě zbourané U-budovy (a přilehlých objektů) prý chtějí vystavět domov důchodců, což prý konvenuje s myšlenkou prezidenta Zemana, který prohlásil, že majetek z restitucí mají církve využívat ve prospěch české společnosti. Jsem si jist, že připravit nájemníky domu (někteří zde žijí již více než 50 let), kteří se o své byty – za použití vlastních finančních prostředků (!) – starají a řádně platí správní firmě nájemné, o střechu nad hlavou, není v souladu se zájmy českých občanů a není ani slušné. A pokud strahovští premonstráti tvrdí opak, je to pouze důkaz jejich naprostého nezájmu o lidi. Královská kanonie pochopitelně ve své sebeobhajobě neuvádí, jak se hodlá o nájemníky U-budovy postarat a jak jim ztrátu bydlení hodlá kompenzovat. Z toho se dá vcelku lehce usoudit, že se o ně nijak starat nehodlá… Nebo se mýlím? Ani o tom na svých stránkách premonstráti nepíší…

Marie Pivoňková, jedna z nájemnic U-budovy v dopise adresovaném České televizi a dále D. Dukovi, OU Hradištko, strahovským premonstrátům a Stavebnímu úřadu Štěchovice uvádí: „Jednoduše nás chtějí vyhodit na ulici, místo aby se Královská kanonie premonstrátů na Strahově snažila udržovat svůj majetek. A nejedná se jen o nájemníky. K U-budově je přistavěna i tělocvična, která je v údajném stavebním záměru také určena ke zbourání.“

To, co strahovští premonstráti na Hradištku předvádějí, je skutečně nechutné, a jejich jednání by v žádném případě nemělo ujít voleným zástupcům občanů České republiky, kteří by se měli celou situací začít co nejdříve a velmi podrobně zabývat. Premiér Sobotka má ovšem na hlavě tunu másla kvůli bytům OKD, ale jeho strana se před posledními volbami do Poslanecké sněmovny nejvíce vymezovala proti zákonu o církevních restitucích, proti němuž pak po volbách prakticky nehnula ani prstem, pomůže nyní obyvatelům Hradištka, kteří jsou zřejmou obětí bezprecedentní chamtivosti strahovských premonstrátů? Anebo bude předstírat jednání, jako to činila při kvazijednání o znění zákona o církevních restitucích s církvemi po ustavení Sobotkovy vlády?

Obyvatelé Hradištka mají mou plnou podporu a vyzývám i vládu České republiky, aby se situací na Hradištku začala konečně a urychleně zabývat a zabránila tak uskutečnění asociálních představ strahovských premonstrátů, dodal Jiří Paroubek.

– – – 

další články:
Řád premonstrátů potvrdil, že se na Hradištku chová hrabivě
Premonstráti se ohrazují proti Paroubkovu článku
Církev bojující a vítězná aneb řád premonstrátů řádí