Světová měnová válka mezi Čínou, USA, Ruskem a Japonskem

13. 10. 2014   Svobodné noviny bez cenzury

Američtí ekonomové prohlásili, že je svět v měnové válce mezi Spojenými státy, Čínou, Ruskem a Japonskem na základě hospodářského růstu těchto zemí.

„Svět je bohužel v měnové válce mezi Spojenými státy, Japonskem, Čínou a Ruskem, což drží úrokové sazby velmi nízko a zvyšuje zásoby peněz a úvěrů za normálními udržitelnými hranicemi,“ uvedl Mark Thornton, člen společnosti Ludwig von Mises Institute v Alabamě a vědecký pracovník Intenpedent Institute v Kalifornii.

Thornton to poznamenal v souvislosti se zprávou Mezinárodního měnového fondu (MMF), kde se uvádí, že Čína předběhla Spojené státy a stala se největší světovou ekonomikou.

MMF odhaduje, že je síla americké ekonomiky 17,7 biliónů dolarů, zatímco se síla čínské ekonomiky odhaduje na 17,6 biliónů dolarů.

Tyto údaje jsou ale upravené podle relativních životních nákladů v obou zemích, což je známo jako „purchasing power parity.“ Bez této úpravy kupní síly by bylo americké HDP ve výšce 17,4 biliónů dolarů, zatímco čínské HDP by bylo ve výšce 10,4 biliónů dolarů, uvádí MMF.

Thornton uvedl, že hospodářský růst ve Spojených státech za posledních deset let byl většinou založen na vládních půjčkách a výdajích, což vedlo k masivnímu růstu státního dluhu a následnému deficitu.

“ V USA byl růst HDP způsoben především díky velkému deficitu veřejných financí a narůstajícímu státnímu dluhu,“ uvedl Thotnton.

Thornton ve středečním rozhovoru pro PressTV uvedl, že „bezprecedentní radikální měnová politika při zachování nízkých úrokových sazeb také přispěla k neudržitelnému ekonomickému růstu.“

Americký ekonom tvrdí, že politika čínského růstu je také diskutabilní a v budoucnu nebude udržitelná.

„Čína má naplánováno velmi mnoho investic do infrastruktury, bydlení, kancelářských budov, budování obrovských mrakodrapů, a má mnoho zásob na investování do infrastruktury,“ poznamenal.

„Růst je dobrá věc, ale v případě Číny a USA se musíme ptát, jestli je to přirozené a udržitelné,“ dodal Thornton.

Čína je i nadále největším zahraničním držitelem amerických vládních dluhopisů, jejichž hodnota se odhaduje na 1,27 miliardy dolarů.

Spojené státy viní Čínu ze snížení vývozních cen, a že manipulují se svojí měnou.zdroj : http://www.presstv.ir