Totální válka by mohla vypuknout na východní Ukrajině každý okamžik. Známky jsou zlověstné.

The Saker
25.10.2014 Zvědavec
Ukrajinci hromadí jednotky, Rusko poskytuje dodávky odboji, balistické rakety jsou používány Kyjevem, vůdci Novoruska varují před okamžitým vypuknutím nepřátelských akcí, Porošenko potřebuje válku, aby přežil politicky. Vypadá to špatně. Tato poslední situační zpráva od Sakera, jednoho z nejlépe informovaných vojenských analytiků u ukrajinské situace, demonstruje soudek s prachem, kterým východní Ukrajina je. Jakýkoliv z velkého počtu faktorů by mohl spustit další kolo války.
Po použití taktické balistické rakety proti Doněcku Ukrajinci vyhlásil premiér Doněcka, že příměří prakticky skončilo.

Bývalý hlavní velitel Novoruska, Igor Strelkov, veřejně varoval, že ukrajinská armáda shromažďuje jednotky v rámci příprav na útok. Podle Strelkova je plánem Ukrajinců velmi krátký a rychlý „tah“ na Doněck a k ruské hranici, aby jakýkoliv novoruský stát učinili neživotaschopným, a tudíž mohli vyjednávat z pozice síly.

Pravda, Strelkov je známý tím, že přehání hrozby, aby je minimalizoval, ale tentokrát jsou zde některé silné známky, že jeho analýza je sdílena ruskou armádou – což je velmi zlověstné znamení.

Ruské zdroje – včetně vynikajícího blogu plukovníka Cassada – hlásí, že kanál pomoci Vojentorg byl plně obnoven, včetně jistých velkých dodávek. Zatímco, samozřejmě, jsem velmi rád, že novoruský odboj dostává tolik potřebné vybavení (a specialisty), naznačuje to také, což je nejzlověstnější, že ruské tajné služby rovněž došly k závěru, že útok je velmi pravděpodobný, zřejmě velmi brzy.

Sledoval jsem situaci na západní Ukrajině velmi pečlivě a trhliny režimu jsou viditelné všude. Jestli Porošenko a jeho američtí páníčci opravdu věří, že útok může uspět (pochybuji), nebo jestli opravdu chtějí donutit Rusko k otevřenému zásahu (což vidím jako téměř nevyhnutelné), faktem je, že zahájení velké války by mohlo docela dobře být jediným způsobem, jak zachránit Porošenkův režim, který je v současné době ve volném pádu.

Je celkem možné, že Strelkovovo neomalené varování a, o to více, opětovné otevření Vojentorg přesvědčí Ukrajince, že Rusko již zasahuje a že jejich útoku nebude dovoleno uspět.

Co se mne týče, tak Porošenkův režim (a jeho mecenáši v CIA) se může rozhodnout, že dokonce i porážka z rukou ruské armády je upřednostňována před současnou spirálou smrti: nejen válka může zachránit režim, ruská intervence by konečně tento sen naplnila.

Putin se maximálně pokusí se pádu do této pasti vyhnout, a to znamená, že Rusko bude muset poskytnout masivní tajnou podporu a pomoc Novorusku.

Co se týká Novorusů, budou muset být dostatečně silní, aby zastavili počáteční útok. Pokud uspějí, pak bude ofenziva prakticky mrtvá. Ale Strelkov má pravdu, pokud se Ukrajinci proderou novoruskými liniemi, pak bude muset Rusko zasáhnout.

To je extrémně nebezpečná situace.